Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα 15 πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα iPhone

Κοινοποίηση:
291069-b

Αν είστε κάτοχος iPhone, ίσως να μην γνωρίζατε πως υπάρχουν κάποια «τρικ» που μπορεί να κάνουν πιο εύκολη τη χρήση του ή τη ζωή σας.

Οι New York Times συγκέντρωσαν 15 τέτοιες λειτουργίες που- αν δεν τις ξέρατε ήδη- μπορεί να σας διευκολύνουν.
1. Αναγνωρίστε φυτά ή ζώα. Αν βγάλετε φωτογραφία φυτού, λουλουδιού, δέντρου ή ζώου, μπορείτε να ανακαλύψετε ακριβώς τι είναι πατώντας το Info στο κάτω μέρος της οθόνης. Αν το iPhone σας γνωρίζει τι απεικονίζει η φωτογραφία, θα εμφανιστεί ένα σύμβολο στο κάτω μέρος της φωτογραφίας. Οι metadata λεπτομέρειες θα σας πουν ποιο φυτό ή ζώο είναι και θα έχετε την επιλογή να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

2. Μετατρέψτε το τηλέφωνό σας σε συσκευή λευκών ήχων. Ακολουθείστε τη διαδρομή Settings, Accessibility, Audio & Visual, Background Sounds και επιλέξτε από ήχους όπως ωκεανός ή βροχή.

3. Ζητήστε από τη Siri να σας διαβάσει πράγματα. Ανοίξτε την εφαρμογή Safari και δώστε εντολή στη Siri «διάβασε αυτό» ή πείτε «θέλω να ακούσω αυτή τη σελίδα. Μπορείτε επίσης να πατήσετε το Aa στην αριστερή πλευρά της μπάρας διευθύνσεων και να πατήσετε το «Listen to Page». Έχετε την επιλογή να προσαρμόσετε την ταχύτητα ή να πατήσετε pause.

4. Οργανώστε αυτόματα τη λίστα για το σούπερ μάρκετ. Η εφαρμογή Reminders μπορεί να οργανώσει κάποιες λίστες για εσάς. Όταν δημιουργείτε μια νέα λίστα επιλέξτε το «Groceries». Καθώς προσθέτετε αντικείμενα στη λίστα, η εφαρμογή τα χωρίζει σε κατηγορίες.

5. Κρατήστε τα tabs σας ιδιωτικά. Αν δεν είστε στο Safari για 15 λεπτά, το iPhone μπορεί να ζητήσει επιβεβαίωση προτού εμφανίσει τα ιδιωτικά tabs.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λειτουργία από το Settings ανοίξτε το Safari και ενεργοποιήστε το «Require Face ID to Unlock Private Browsing».

6. Δημιουργείστε κινήσεις που μπορείτε να ενεργοποιήσετε με τη φωνή σας. Για να το κάνετε αυτό, από το Settings επιλέξτε το Accessibility και μετά το Voice Control. Ενεργοποιήστε το και μετά επιλέξτε Commands και Create New Command. Εισάγετε την επιθυμητή φράση για την εντολή, πατήστε Action και μετά Run Custom Gesture.

Με το δάχτυλο, κάντε την κίνηση στην οθόνη και το τηλέφωνο θα την επαναλαμβάνει όταν θα λέτε τη φράση που επιλέξατε.

7. Αφαιρέστε γρήγορα το φόντο από τις φωτογραφίες. Πατήστε και αγγίξτε παρατεταμένα μία φωτογραφία στο Files και στη συνέχεια επιλέξτε Quick Actions και Remove Background. Το iOS δημιουργεί αντίγραφο της φωτογραφίας χωρίς φόντο.

8. Με δύο δάχτυλα επιλέξτε τα όλα. Κάντε swipe down για να επιλέξετε κάθε αντικείμενο ως διαβασμένο ή για να διαγράψετε πολλά μαζί σε εφαρμογές όπως Messages, Mail, Notes και Reminders.

9. Κάντε αντιγραφή ή μεταφράστε κείμενο με την κάμερα. Ανοίξτε την κάμερα και στρέψτε τον φακό σε ένα κείμενο. Πατήστε το σύμβολο που εμφανίζεται στην κάτω δεξιά γωνία και έχετε την επιλογή να κάνετε αντιγραφή, επιλογή όλων, μετάφραση ή κοινοποίηση.

10. Κάντε αναζήτηση για τα σύμβολα στις ετικέτες ρούχων. Φωτογραφίστε την ετικέτα, πατήστε το Info στο κάτω μέρος της σελίδας και το Look Up Laundry Care. Στα αποτελέσματα θα δείτε τι σημαίνει το κάθε σύμβολο.

11. Σβήστε έναν αριθμό από την αριθμομηχανή. Σύρετε το δάχτυλο προς όποια κατεύθυνση για να σβήσετε κάθε φορά ένα ψηφίο, αντί για όλα μαζί όπως γίνεται με το clear.

12. Εμποδίστε τους άλλους να ψάξουν το κινητό σας. Με τη λειτουργία Guided Access το τηλέφωνό σας μένει κλειδωμένο σε μία εφαρμογή, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο αν αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με το iPhone.

Στο Settings επιλέξτε Accessibility και Guided Access για να ενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία, που εμποδίζει όποιον χρησιμοποιεί το κινητό σας να βγει από μία εφαρμογή και να ανοίξει άλλη.

13. Γίνετε πιο γρήγορος φωτογράφος με τις συντομεύσεις της κάμερας. Σαρώνοντας προς τα αριστερά στην κλειδωμένη οθόνη του iPhone ανοίγετε την κάμερα. Είναι πιο εύκολο να τραβήξετε φωτογραφίες από το κουμπί του ήχου στο πλάι της συσκευής, αντί να πατήσετε το κουμπί κλείστρου.

Σαρώνοντας το κουμπί του κλείστρου αριστερά τραβάτε φωτογραφίες στη σειρά- μια λειτουργία γνωστή ως burst mode- ενώ πιέζοντας παρατεταμένα το κουμπί του κλείστρου τραβάτε βίντεο, χωρίς να χρειαστεί να γυρίσετε σε αυτή τη λειτουργία.

14. Περιορίστε τον χρόνο στην οθόνη για συγκεκριμένες εφαρμογές. Αν περνάτε υπερβολικά πολύ ώρα στο TikTok ή το Instagram μπορείτε να αξιοποιήσετε μια λειτουργία που περιορίζει την πρόσβασή σας σε αυτές τις εφαρμογές.

Από το Settings επιλέξτε Screen Time, Add Limits και Add Limit. Μπορείτε να επιλέξετε μια ολόκληρη κατηγορία εφαρμογών, όπως Social ή να θέσετε όρια σε συγκεκριμένες εφαρμογές επιλέγοντάς εκείνες που θέλετε.

Πατήστε Next στην πάνω δεξιά γωνία και μετά επιλέξτε πόσο χρόνο θέλετε να επιτρέπετε στον εαυτό σας να περνά σε αυτές τις εφαρμογές. Μπορείτε αν θέλετε να δίνετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο τα σαββατοκύριακα αν θέλετε, επιλέγοντας το Customize Days.

15. Μετακινήστε μια ομάδα εφαρμογών σε άλλη σελίδα της αρχικής οθόνης. Πατήστε παρατεταμένα μια εφαρμογή, επιλέξτε Edit Home Screen και μετά πιάστε την εφαρμογή που θέλετε να μετακινήσετε. Ενώ πατάτε με το δάχτυλο την οθόνη, επιλέξτε κάθε εφαρμογή που θέλετε να μετακινήσετε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: