Τέμπη: Ώρα 23:21, η στιγμή που «πάγωσε» ο χρόνος – 57 ψυχές «θυσία» στα φλεγόμενα συντρίμμια (βιντεο)

Κοινοποίηση:
τεμ

Οι δείκτες του ρολογιού μόλις γύρισαν. Δείχνουν 23:21. Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου του 2024, με ώρα 23:21 και τοποθεσία:Τέμπη. Πριν από έναν χρόνο ακριβώς στα Τέμπη ακούγεται ένας δυνατός θόρυβος μέχρι τη στιγμή του απόλυτου… κενού. Αμέσως, ακούγονται κραυγές, ουρλιαχτά, κλάματα και εκρήξεις από την επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train που είχε συγκρουστεί μετωπικά με μια εμπορευματική

Το χρονικό της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη

Η επιβατική αμαξοστοιχία που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:22 από τον Σταθμό Λαρίσης με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με 350 επιβάτες μέσα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν φοιτητές, βρέθηκε να τρέχει επί 12 λεπτά στις λάθος ράγες και συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας. Στον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων, το τρένο καθυστερεί αρκετά λόγω βλάβης στην ηλεκτροκίνηση των γραμμών. Λίγο πριν τις 23:00 ξεκινά και πηγαίνει από το αντίθετο ρεύμα για αποφυγή ηλεκτροπληξίας και επανέρχεται μετά στη γραμμή ανόδου, είχε ήδη όμως διανύσει 18 χλμ στη λάθος γραμμή και είχε αναπτύξει την προβλεπόμενη ταχύτητα, που εκτιμάται στα 166 χιλιόμετρα.
Ο σταθμάρχης δεν επανέφερε με το κλειδί τη γραμμή σε τροχιά ανόδου και στις 23:21, τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός Λάρισας και ο χρόνος στα Τέμπη… σταμάτησε. Ήταν μία τεράστια έκρηξη και οι συρμοί τυλίχθηκαν στις φλόγες, με τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν να φτάνουν έως και τους 1.500 βαθμούς.Τα τέσσερα πρώτα βαγόνια εκτροχιάζονται και τα δύο πρώτα τυλίγονται στις φλόγες.

Η πρώτη κλήση έγινε στο 112 όπου ανέφεραν ότι εξετράπη η αμαξοστοιχία. Μετά τα πρώτα λεπτά οι κλήσεις στο 112 και το ΕΚΑΒ ήταν συνεχείς και όλες έκαναν λόγο για εκτροχιασμό. Τότε, τα δύο νοσοκομεία, το Γενικό Λάρισας και το Πανεπιστημιακό τίθενται σε επιφυλακή, με τα πρώτα ασθενοφόρα που φτάνουν είναι με τραυματίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: