Τέλος η ταλαιπωρία: «Έρχονται» μεταβιβάσεις ακινήτων μέσα σε 3 λεπτά – Από πότε θα ισχύει

Κοινοποίηση:
akinita

Από τον ερχόμενο μήνα έρχονται οι e-Μεταβιβάσεις ακινήτων, με τη νέα πλατφόρμα να θέλει να περιορίσει την ταλαιπωρία των πολιτών και τις καθυστερήσεις.

Η μεταβίβαση θα μπορεί να γίνεται σε μόλις 3 λεπτά – εφόσον έχουν συγκεντρωθεί ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά – ενώ μοναδικό σημείο επαφής θα είναι ο συμβολαιογράφος.

Σημειώνεται πως το e-Μεταβιβάσεις θα υποστηρίζει παράλληλα δύο ρόλους, τόσο του συμβολαιογράφου όσο και του πολίτη, είτε πρόκειται για πωλητή ή για αγοραστή.

Όταν οι πολίτες θα συμφωνούν μεταξύ τους τους επιμέρους όρους της μεταβίβασης, θα απευθύνονται πλέον στον συμβολαιογράφο ηλεκτρονικά, χωρίς να σηκώνονται καν από τον καναπέ τους.

Πώς τα 11 βήματα γίνονται… ένα

Η πλατφόρμα της οποίας η πιλοτική λειτουργία θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο πρόκειται να επιταχύνει εξαιρετικά τα συνολικά 11 βήματα που είναι σήμερα απαραίτητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως εφόσον υπάρχει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ένα τακτοποιημένο ακίνητο και ο πωλητής είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά, τότε η μεταβίβαση θα γίνεται σε μόλις ένα βήμα!

Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα ξεκινήσει σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη – μέσα στον Νοέμβριο – μια μικρή ομάδα συμβολαιογράφων, που ήδη εκπαιδεύονται, θα δοκιμάσει την πλατφόρμα, προκειμένου να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και αστοχίες.

Στη δεύτερη φάση – μέχρι το τέλος του έτους – η πλατφόρμα θα μπει σε πιλοτική παραγωγική λειτουργία με το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Καλά , σωθηκαμε!
    Πάλι οι συμβολαιογράφοι!
    Αυτή η κλίκα δεν θα σβήσει ποτέ.
    Όπου υπάρχει το κτηματολόγιο (τώρα και η ταυτότητα κτιρίου) ΔΕΝ χρειάζονται οι συμβολαιογράφοι.

    Σε σοβαρές χώρες οι συμβολαιογράφοι δεν εμπλέκονται στην μεταβίβαση ακινήτων!

  2. Το εφόσον έχουν συγκεντρωθεί ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ …….ΨΑΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ …..ΕΔΩ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ,ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Comments are closed.