ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ! Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Τι δουλειά έχει ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Άγκυρα;

Κοινοποίηση:
Heiko-Maas-Mevlüt-Çavuşoğlu-1024x576

Στην Άγκυρα μεταβαίνει αύριο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, προκειμένου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), να έχει συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία έχει πολυ μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά καθώς έρχεται λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, στις 25 Ιανουαρίου, για τις οποίες άλλωστε πίεσε το Βερολίνο και χαιρέτισε την ανακοίνωσή τους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας και Γαλλίας μετά την ανταλλαγή επιστολών του Ταγίπ Ερντογάν και του Εμμανουέλ Μακρόν.

Πάντως τα νερά μοιάζουν αχαρτογράφητα γι’ αυτές τις διερευνητικές επαφές καθώς λίγο πριν από την έναρξή τους η Αγκυρα επιδίδεται όπως ήταν αναμενόμενο σε μία προσπάθεια να διευρύνει την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι, ακόμη και με την έκδοση παράνομων Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο.

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα επιμένει ότι μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) ενώ ανακοινώνει την εκπόνηση μελέτης με στόχο την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και στα νότια της Κρήτης, μετά το Ιόνιο, ενώ συνεχίζει να δηλώνει ότι διατηρεί το δικαίωμα αυτό και για το Αιγαίο.

Πάντως παρά το μπρος-πίσω και το σκωτσέζικο ντους της Άγκυρας στην Αθήνα, παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαμόρφωση του εδάφους μιας συνάντησης Μητσοτάκη και Ερντογάν. Το θέμα άνοιξε ο Τούρκος πρόεδρος με κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα να καλωσορίζουν την άτυπη πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας χρήσιμη μια συνάντηση των δύο ηγετών υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι δεν θα διαταραχθεί ως τότε το καλό κλίμα και η Άγκυρα θα επιδείξει συνέπεια στην αποχή από προκλήσεις.
Διαμεσολάβηση

Μένει να φανεί αν ο Χάικο Μάας θα επισκεφθεί και την Αθήνα, καθώς τους προηγούμενους μήνες, ειδικότερα το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο είχε αναλάβει ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να βάλει τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Η κυβέρνηση σκέφτεται δημοψήφισμα για συμφωνία με την Τουρκία: Το δίλημμα θα είναι «Συμβιβασμός ή πόλεμος»! τωρα ειναι η ωρα μαγκες!

  2. Γεμανικες αποζημιωσεις 300 δις τουλαχιστον
    Ζητηστετα ρε αλητες απο τους σκατογερμανους ΤΩΡΑ
    Προδοτες

  3. „“YΓ ΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ?““ ναι τσιφλικι του παππου του ειναι…..ολα ειναι παρμενα απο τους βλακες που τους υποστηριζουν εδω και χρονια. Και καλα κανουν. Αυτοι θα ειταν οι βλακες αν δεν εκμεταλευονταν τις χρυσες ευκαιρειες που τους δινοντε

  4. Ποιός ζήτησε μεσολάβηση του Γερμανού ΥΠΕΞ για τις διερευνητικές στην Τουρκία? Αλλά όταν έχουμε διανοητικά ανάπηρη κυβέρνηση αυτά παθαίνουμε. Δεν γνωρίζουν οι κυβερνώντες τι θα συζητήσουν και θέλουν μεσολαβητή?Θα εκτελέσουν εντολές της Μέρκελ για ξεπούλημα του μισού Αιγαίου και μόλις αποκαταστήσουν τον Ερντογαν μετά θα πάει σε εκλογές,σαν τον Τσίπρα που ξεπούλησε την Μακεδονία και μετά πήγε σε εκλογές.ΠΡΟΔΟΤΕΣ.Τι να πεί κανείς και τι να ομολογήσει?ΥΓ ΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ?

Comments are closed.