ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ; Η πολλή κατανάλωση καφέ έχει επιπτώσεις στη μνήμη μας

Κοινοποίηση:
ΚΑΦΕΣ

Σύμφωνα με μελέτη η υψηλή κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με χαμηλότερους όγκους εγκεφάλου και αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τα οφέλη του καφέ. Ωστόσο, ένα γκρουπ ερευνητών δημόσιας υγείας και ψυχιάτρων στην Αυστραλία ανακάλυψαν κάτι σημαντικό αναφορικά με τα αποτελέσματα του καφέ στο μυαλό που συμπεριλαμβάνουν την άνοια. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και για όσους δεν πίνουν καφέ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutritional Neuroscience, με τους ερευνητές να αναλύουν τα επίπεδα της κατανάλωσης καφέ ανάμεσα σε 400 χιλιάδες συμμετέχοντες ανάμεσα στις ηλικίες 37 έως 73 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτούς, η ερευνητική ομάδα είχε πρόσβαση σε αποτελέσματα μαγνητικής τομογραφίας (MRI) για 17.700 για τη μέτρηση του όγκου του εγκεφάλου.

Ο καφές επηρέασε την εκμάθηση και τη μνήμη
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε αντίστροφες σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του όγκου του εγκεφάλου – δηλαδή, όσο περισσότερος καφέ ένα άτομο έπινε, τόσο πιθανότερο ήταν να έχει σχετικά χαμηλότερο συνολικό όγκο εγκεφάλου.
Αυτό περιελάμβανε έναν μικρότερο ιππόκαμπο (ένα σημαντικό τμήμα του εγκεφάλου που ασχολείται με τη μάθηση και τη μνήμη), την γκρίζα ύλη (η οποία παίζει ρόλο στην κίνηση, τη μνήμη και τα συναισθήματα, όπως ορίζεται σε ένα άρθρο του 2020 που εξηγεί επίσης ότι η γκρίζα ύλη “παίζει σημαντικό ρόλο ρόλος σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής “) και της λευκής ύλης, η οποία εμπλέκεται στη σκέψη, τη κινητική λειτουργία και την ισορροπία.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης πέρα από τον χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου, ότι η περίπτωση άνοιας ήταν υψηλότερη για άτομα που έπιναν ντεκαφεϊνέ ή δεν έπιναν καφέ καθόλου, καθώς και για εκείνους που έπιναν πολύ καφέ. Ειδικότερα, βρήκαν ότι η κατανάλωση 6 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με 53% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας σε σχέση με την κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών την ημέρα.
Συμπερασματικά, οι επιστήμονες καταλήγουν: «Η υψηλή κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με χαμηλότερους όγκους εγκεφάλου και αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: