ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: ΤΑ (ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ) ΠΟΣΟΣΤΑ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η (ΜΗ) ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ – ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ,ΤΣΙΠΡΑ,ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ – ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Κοινοποίηση:
καλπες

Καμία περίπτωση να σχηματιστεί αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση δεν υπάρχει, ούτε στις πρώτες, ούτε -αν υπάρξουν- στις δεύτερες κάλπες, όπως εμφανίζεται σε όλα τα σενάρια: Μπορεί η κυβέρνηση να εμφάνισε τις γνωστές ευφάνταστες δημοσκοπήσεις του 37% μέσω των γνωστών εταιρειών δημοσκοπήσεων, αλλά στην πράξη γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι ακόμα και αν «γυρίσουν» με κάποιο μαγικό τρόπο το πολύ κακό πολιτικό κλίμα που υπάρχει τώρα και πάλι «με το ζόρι» θα φτάσουν ή θα περάσουν οριακά το 30%.

Πλέον, όμως, η πολιτική του κυβερνητικού επιτελείου και των Αμερικανών συμβούλων του Μαξίμου, αλλάζει: Οι κανονικές δημοσκοπήσεις, τις οποίες φυσικά γνωρίζουν αλλά δεν κοινοποιούν, δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη είναι αδύνατον να αντιστραφεί σε ένα μήνα με μια δεύτερη ευκαιρία και για τον λόγο αυτό προσπαθούν «να σώσουν ότι σώζεται» και να μην υπάρξει «χαλαρή» ψήφος στην πρώτη κάλπη.

Για να είναι πιο κοντά ή όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα καλό αποτέλεσμα στην δεύτερη κάλπη.

Γιατί ένα 25% π.χ. (ποσοστό πολύ πιθανό), σε καμία περίπτωση δεν γίνεται 36-38% με οποιαδήποτε δίλλημα στις δεύτερες κάλπες!

Τόσο θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα στις δεύτερες κάλπες με το νόμο που ψήφισε η ΝΔ (με το κλίμα της μετεκλογικής ευφορίας του 2019) για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Γίνεται φανερό ότι όποιος αναδειχθεί πρώτος, είτε ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, θα τον εξυπηρετούσε μια Βουλή πέντε ή ακόμη καλύτερα τεσσάρων κομμάτων, γεγονός που θα ανέβαζε σημαντικά το ποσοστό της μη αντιπροσωπευόμενης ψήφου και θα κατέβαζε το όριο της αυτοδυναμίας.

Αν όμως υπάρξει έκτο κόμμα που εισέλθει στη Βουλή (π.χ. οι «Έλληνες» του Η.Κασιδιάρη ή ένα κόμμα που θα έχει την «ευλογία του» αν απαγορευθεί στον ίδιο να συμμετάσχει) τότε χάνεται η οποιαδήποτε πιθανότητα αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, όποιο και να είναι.

Οι οπαδοί του συγκεκριμένου κόμματος φαίνεται ότι λειτουργούν ως «κρυπτοχριστιανοί»: Δεν μιλάνε, δεν εκδηλώνονται από τον φόβο των διώξεων, αλλά «είναι εκεί».

Πάμε λοιπόν να δούμε τα σενάρια με πρώτο κόμμα τη ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ:

Όποιο κόμμα είναι πρώτο στην εκλογική μάχη που δυνητικά θα διεξαχθεί με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2019, δηλαδή στην δεύτερη κάλπη, αφού η πρώτη θα γίνει με απλή αναλογική θα χρειαστεί ένα ποσοστό περί του 38% για να εξασφαλίσει την οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών, με ορισμένες προϋποθέσεις, όμως: Ότι δεν θα εισέλθει έκτο (6ο) κόμμα στη Βουλή, που θα αφαιρέσει έδρες από το πρώτο κόμμα και ότι το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής, αθροιστικά δεν θα ξεπεράσει το 8%. Αν ισχύσει έστω μία από τις δύο προϋποθέσεις, τότε ούτε με 36% το πρώτο κόμμα δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση!
Με ποσοστό αθροιστικά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής 10%, το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,5%, με 12% των εκτός Βουλής, θέλει 36,8% ενώ με 14% ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει στο 36,3%.

Πόσο πιθανό είναι να είναι τόσο υψηλό το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων; Τον Μάιο του 2012 έφτασε το 19%! Αλλά και πάλι, πόσο πιθανό είναι η νυν ΝΔ να φτάσει το 36,3% στην δεύτερη κάλπη; Το μεγαλύτερο εκλογικό άλμα που έχει γίνει σε ένα μόνο μήνα (για την ακρίβεια 40 ημέρες) ήταν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2012, όταν το 18,85% της ΝΔ έγινε 29,66%, δηλαδή σχεδόν 11 μονάδες διαφορά. Για να γίνει τότε εφικτός ο σχηματισμός της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.
Εδώ υπάρχει ένας «κίνδυνος» για τις προσπάθειες των μικρών κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, ειδικά στον χώρο δεξιά της ΝΔ: Να μείνουν εκτός Βουλής, αλλά να συγκεντρώσουν ποσοστό ποσοστό 12-15% και σε δεύτερη κάλπη μέσα σε ένα μήνα να επιστρέψει ένα ποσοστό από τους ψηφοφόρους στη ΝΔ. Αν υπάρξει δεύτερη κάλπη…
Πρακτικά όλα αυτά αναφέρονται για να καταδείξουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης, ούτε στην πρώτη, ούτε στην δεύτερη κάλπη.

Κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει 36% ακόμα και σε δεύτερη κάλπη, σήμερα στην Ελλάδα.

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Κυβέρνηση συνεργασίας!

Ποιοι με ποιους;

Τα σενάρια είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν είναι πάνω από τρία, με εξαίρεση φυσικά την οικουμενική.

Μιλάμε πάντα για την περίπτωση δεύτερης κάλπης, εκτός και αν με κάποιο τρόπο τέσσερα ή πέντε κόμματα σχηματίσουν κυβέρνηση μετά την πρώτη Κυριακή.

Ας δούμε τα σενάρια:

Συγκυβέρνηση ΝΔ, Ελληνικής Λύσης και αριθμού βουλευτών του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος κλπ.). Προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα έχει καταφέρει να κάνει τη νύχτα-μέρα και να έχει συγκεντρώσει ποσοστό 33%+, δηλαδή κάπου 135-140 βουλευτές για να μπορέσει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να «αιμοδοτήσει» με 15-20 έδρες αποτελεσματικά μια κυβερνητική πλειοψηφία και αντίστοιχα η ομάδα των «αποστατών» του ΚΙΝΑΛ να δώσουν 2-4 έδρες.
Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ 25. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια, απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαιτείται να φτάσει τις 135-140 έδρες, καθώς οι δύο δυνητικοί εταίροι θα συγκεντρώσουν, εκτός δραματικού απροόπτου, περί τις 35-40 έδρες, άρα αρκεί για τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει ελαφρά τις 120.
Συγκυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Οι Γερμανοί «ξερογλείφονται» για ένα τέτοιο σχήμα, αλλά είναι δύσκολο.

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Πότε οι εκλογές; Πάλι στο Μαξίμου μιλάνε για «εδώ και τώρα σενάριο», δηλαδή, τέλη Ιανουαρίου με Φεβρουάριο και οι μέχρι τώρα προεκλογικές κινήσεις τους, αυτό δείχνει. Αλλά πολλές φορές ξεκίνησαν και «τους πήρε η μπάλα», μια με τις πυρκαγιές, τον Αύγουστο του 2021, μία με τις υποκλοπές εφέτος…

periodista.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

19 Σχόλια

 1. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ
  ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΛΕΦΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΩΝ..
  ΟΠΟΤΕ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΘΑΝΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ….
  ΓΙΑΥΤΟ ΛΥΣΑΞΑΝΕ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ………

 2. Γι αυτό ο Τσιπρας θέλει τώρα εκλογές διότι ΝΔ+Συριζα+ΠΑΣΟΚ θα πάρουν τα @ρχιδι@ μας…

 3. Η ΜΟΝΗ ΕΠΘΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΙΖΟΚΡΑΤΙΑΣ

 4. Ο χειρότερος πρωθυπουργός ολιγαρχης, ο μέγας απατεώνας και προδοτης κουλης δεν πρέπει με τίποτα να ξαναβγεί, καταστροφή 4 χρόνια και δυστυχια, ούτε οι άλλοι φυσικά Αλέξης ανδρεουλακης και λοιποί προδοτες, εξωκοινοβουλευτικα κόμματα μόνο.

 5. πώς μπορεί να είναι υποψήφιος ο μπενζελόν, που έχασε μέσα στον ξεφτιλισμένο πρωκτό του το στικάκι με τη λίστα λαγκάρντ και να μην επιτραπεί να κριθεί από τον Έλληνα πολίτη ο Κασιδιάρης, που είναι πολιτικός κρατούμενος για την πατριωτική ιδεολογία του;

 6. Δεν μου λες,ρε Πελασγε,με Μητσοτακη,πώς θα ξεφυγεις απο τους βρωμο πασοκους των ΙΕΚ Σημιτη[θα σου κουβαληθει και ο Λοβερδος]ή απο τους φασιστες-σαλτιμπαγκους του ΛΑΟΣ;Αυτους χρειαζεται στη συμμορια,αυτους θα εχει.’Η μηπως νομιζεις οτι αυτο το νοσηρο καθαρμα εχει σχεση με την ΝΔ;Και πολιτικα ασχετο σε βλεπω και στοκο.Εκτος αν πληρωνεσαι,οποτε παω πασο.[υπ’οψη,αν συνεχισει αυτος ο αλητης σε λιγο ουτε χωρα θα υπαρχει.Φαε τωρα μια “μακεδονικη γλωσσα”στη μαπα,και στανιαρε,τσιρλογατο]

 7. Τι να δείχνουν ρε πατριώτη; Ότι τον ήπιατε. Κουλη Πρωθυπουργό δείχνουν.

 8. Τον έχετε πιεί κανονικά, έέέ; Υπάρχει πιθανότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ από την πρώτη Κυριακή, έέέ;

 9. οι γερμανοι εχουν σχεση με τη γιαφκα του βυρωνα????

 10. Κασιδιάρη δαγκωτό και όποιος ψηφίσει κάτι άλλο Θεέ μου να βάλεις το χέρι σου να μην έχουνε να φάνε οι Έλληνες να μην έχουνε δραχμή να μη δουν ευρώ ούτε για δείγμα να τους κάνεις ερείπιο ελεεινό να μην έχουν στον ήλιο μοίρα διότι μετά το αξίζουν και να τους το προσφέρεις

 11. Όσο και να κάνετε το άσπρο μαύρο, το βράδυ των εκλογών θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε ψεκασμενα κοπροσκυλα. Μητσοτάκη πρωθυπουργό θα έχετε γι ακόμη δύο θητείες.

 12. Ευτυχώς που τα γράφετε. Τέρμα η χαλαρή ψήφος. Όλοι ΝΔ για να διώξουμε τους ΠΑΣΟΚικούς σκελετούς.

 13. Αυτό το θέλουν οι Γερμανοί;;;;
  Υπάρχουν οι Γερμανοί σαν κράτος για να το θέλουν;!!
  Κι εγώ θέλω να γίνω ο επόμενος ιδιοκτήτης του Twitter.

 14. Εγω λεω να ψηφισουμε το κομμα των μεγαλων πλουσιων της ελλαδας.Ελληνες για την πατριδα.

 15. Αν (μετά από όλα αυτά) ξεπεράσει η ΝΔ το 20/100, δεν αξίζουμε σαν Ελληνες. Είμαστε κοπρίτες……Και επαναλαμβάνω: ΔΕΝ ψηφίζουμε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ, ΜΕΡΑ, ΚΚΕ. Βρείτε κάποιον άλλο και ψηφίστε ότι νομίζετε……….

 16. Οι Γερμανοί θέλουν συγκυβέρνηση ΝΔ, Τσίπρα, Ανδρουλάκη;;;;;;;
  Δεν κατάλαβα;; Δηλαδή εμείς οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουμε κόμματα τα οποία θέλει άλλη ξένη χώρα;;;
  Τι λέτε ρε καθήκια του κερατά, μήπως να μας πείτε κιόλας πότε θα γ@ μ*σ*με:
  Αυτέ οι εκλογές που έρχονται θανε ο χειρότερος εφιάλτης σας από την άλλη εσείς το πονηρό συστημικό τόξο θα δρομολογείτε μεθόδους όπως δικαίωμα ψήφο σε όλους τους λαθρο κάνα 2εκατμ, είναι και αλλά 2 εκατμ τα αλβανια βαλε και 2εκατομ Γύφτοι, γκέι, εγκληματίες, φυλακοβιοι και γενικά του περιθωρίου νααα έτσι μαζεύετε εσεία οι ΔΗΜΟΡΑΤΕΣ αυτά τα %

  1. Αφου αυτο κανετε ρε ΓΘΔΙΑ εδω και 50 χρονια..ψηφιζετε ότι σας λενε

 17. Εμ βέβαια, αφού το θέλουν τα….αφεντικά. οι Γερμανοί, πρέπει να γίνει!!!! μεγειρέματα στις κάλπες, συνεταίροι όσοι κατέστρεψαν τη χώρα και τους πολίτες της, γιατί μάλλον δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλοι τίμιοι και συνετοί και επίσης δυστυχώς αφού πολλοί από το λαό είναι κολλημένοι στους παλιούς, παρά τα όσαν τους έχουν κάνει!!!!!!

 18. ρε ξεκολλάτε να πούμε τι 30?ουτε 25 δεν πιάνουν

Comments are closed.