ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΚΟΥΛΗ; “Ξύπνησε” ύστερα από 2.500 χρόνια το ρήγμα του Τυρνάβου

Κοινοποίηση:
9790047_0_166_1501_1009_1200x0_80_0_1_be7d55878395e35bdcb6aa0cc566095b

Σε ένα σεισμικό ρήγμα το οποίο ενεργοποιείται κάθε 2.500 χρόνια οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ που αναστάτωσε τη Θεσσαλία. Πρόκειται για το περίφημο ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο διέρχεται βορείως του χωριού Δαμάσι και έχει επιφανειακή εκδήλωση μήκους 11 χιλιομέτρων.

“Το ρήγμα του Τυρνάβου είναι το μεγαλύτερο που εντοπίζεται εκεί, παρότι υπάρχουν κι άλλα μικρότερα, όλα με την ίδια διεύθυνση. Είναι ένα γνωστό ρήγμα, που περιλαμβάνεται στη βάση των ρηγμάτων του ελλαδικού χώρου NOAfaults με τον κωδικό Gr0869 και η περιοδικότητά του υπολογίζεται στα 2.500 έτη” δήλωσε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο δρ Αθανάσιος Γκανάς.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο σεισμός στη Θεσσαλία, προκλήθηκε, όταν έσπασε τμήμα του γνωστού ρήγματος, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί και στο παρελθόν. Πάντως, η επεξεργασία των στοιχείων συνεχίζεται, όπως αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης τονίζει ότι “το ρήγμα του Τυρνάβου ήδη έχει εξαντλήσει τη δυναμική και δεν δίνει μεγαλύτερο σεισμό, ενώ ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός”.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η Θεσσαλία είναι μια σεισμογενής περιοχή. Όπως εξηγούν στη Νότιο Θεσσαλία εντοπίζεται μια μεγάλη σεισμική ζώνη που έχει προκαλέσει σημαντικούς σεισμούς σε περιοχές όπως οι Σοφάδες, το Βελεστίνο, ο Βόλος. Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας – αλλά όχι προερχόμενοι από το ρήγμα του Τυρνάβου- έχουν σημειωθεί αρκετοί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν: την 1η Μαρτίου του 1941 6 Ρίχτερ έπληξαν την πόλη της Λάρισας και γειτονικά χωριά, σκοτώνοντας 40 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους 100, καταστρέφοντας το 10% του αστικού ιστού και προκαλώντας σοβαρές βλάβες στο υπόλοιπο 60%. Ισχυρός σεισμός είχε σημειωθεί στην περιοχή και τον Ιανουάριο του 1892.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΚΟΥΛΗ…τι δεν καταλαβες ; ο γιος της κορης του δρακουλα …Ρε αυτον ο παπους του ο γνωστος βρυκολακας οταν ηταν στην κουνια δεν τον νανουριζε με νανι νανι γλυκο μας παιδακι….αλλα, Ο,, χαρος βγηκε,,βγηκε παγανιά ,,, Το Χάρο Τον Αντάμωσαν ,,, Χάρος έκατσε ψηλά και τραγουδεί πανώρια,,, ό Χάρος τον αγνάντεψε από ψήλη ραχούλα,κλπ δημοτικα τραγουδια…τι περιμενες ;

  2. έκανε ισχυρό σεισμό τωρα πριν λιγο ~ έγινε πολύ αισθητός στα περίχωρα Στυλιδας~τα φωτιστικά ακόμα κουνιούνται!!!

Comments are closed.