ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ! ΠΟΛΥ ΘΛΙΒΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! Στα ύψη το έλλειμμα και το χρέος

Κοινοποίηση:
οικονομια πτωση ελλαδα

Hπαράταση του lockdown ασκεί ακόμη πιο ασφυκτικές πιέσεις στον  καθώς τα μέτρα στήριξης  παρατείνονται και τον Μάρτιο ενώ ορισμένα από αυτά όπως τα μηδενικά ενοίκια θα επαναληφθούν και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για κάθε 15 ήμερες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται κατά 1-1,2 δισ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μειώνεται κατά 0,7%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται κατά 0,8%.

Η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό είναι 1 δισ. ευρώ περίπου επιπλέον αυτού που έχει υπολογιστεί. Με τους περισσότερους δείκτες να επιδεινώνονται, ο ρυθμός ανάπτυξης στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η Κομισιόν.

Από τα 7,5 δισ. που είχε προϋπολογιστεί το πακέτο των μέτρων στήριξης για το 2021, αυξάνεται στα 11,6 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η έκθεση για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, χωρίς να αποκλείει ουδείς ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.

Περισσότερα μέτρα στήριξης σημαίνουν, όμως, μεγαλύτερο έλλειμμα και αύξηση του δημοσίου χρέους. Ήδη από τον Ιανουάριο το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, όπως έδειξαν τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις εκτιμάται ότι από 6,7 δισ. -όπως είχε προϋπολογιστεί- θα διπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 12 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα αναμένεται ότι θα κινηθεί υψηλότερα από το 3,4% του ΑΕΠ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της Κομισιόν ή το 3,9% που έχει αναγραφεί ως πρόβλεψη στον φετινό προϋπολογισμό της Ελλάδας. Αντίστοιχα και το δημόσιο χρέος της χώρας θα κινείται σε επίπεδα άνω του 200% του ΑΕΠ.

Τον Μάρτιο θα πληρωθεί η 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ενώ θα ισχύσουν αναστολές συμβάσεων εργασίας, κουρέματα ενοικίων, πάγωμα επιταγών για άλλες 75 ημέρες, πρόγραμμα Συν-Εργασία, ενώ θα ανασταλούν και οι ρυθμισμένες δόσεις οφειλών.

Τα μηδενικά ενοίκια θα διατηρηθούν και τον Απρίλιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Ταυτόχρονα θα πληρωθεί ο 7ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ θα επαναληφθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που θα παραμένουν κλειστοί.

Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο στοχευμένες θα γίνονται οι παρεμβάσεις και θα ενισχύονται εκείνοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: