Σύρος «πρόσφυγας» κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας

Κοινοποίηση:
metanastes-ellada

Ένας Σύρος «πρόσφυγας» συνελήφθη την Παρασκευή στην Ολλανδία ως ύποπτος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, ενώ φέρεται να ήταν επικεφαλής ομάδας ανάκρισης σε μια πολιτοφυλακή που πρόσκειται στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Η σύλληψη του 55χρονου σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι ολλανδικές αρχές απαγγέλλουν κατηγορίες σε ύποπτο για σεξουαλική βία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Εισαγγελία.

Είναι ο τελευταίος ύποπτος που κατηγορείται στην Ολλανδία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας. Στο πλαίσιο της καθολικής δικαιοδοσίας, οι Κάτω Χώρες μπορούν να ασκήσουν δίωξη για ορισμένα εγκλήματα ακόμη και αν διαπράχθηκαν στο εξωτερικό.

Η Ολλανδία και ο Καναδάς έχουν επίσης προσφύγει κατά της Συρίας στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Άσαντ για μια πολυετή εκστρατεία «θεσμοθετημένων» βασανιστηρίων εναντίον του ίδιου του λαού της.

Έπειτα από έρευνα της Ομάδας Διεθνών Εγκλημάτων της ολλανδικής εθνικής αστυνομίας, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δε δόθηκε στη δημοσιότητα, ήταν επικεφαλής του τμήματος ανακρίσεων της Δύναμης Εθνικής Άμυνας (NDF) στη δυτική συριακή πόλη Σαλαμίγια το 2013-14. Η NDF είναι παραστρατιωτική ομάδα που μάχεται στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

«Κατηγορείται για συνέργεια σε βασανιστήρια υπό επίσημη ιδιότητα με συγκεκριμένη πρόθεση, συνέργεια σε βασανιστήρια ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και συνέργεια σε διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο ύποπτος έφτασε στις Κάτω Χώρες το 2021 και του χορηγήθηκε άσυλο. Εντοπίστηκε από την αστυνομία μετά από πληροφορία ότι ένα άτομο με παρόμοιο όνομα ήταν επικεφαλής ανακριτής του NDF στη Σαλαμίγια, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Περαιτέρω λεπτομέρειες δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο ύποπτος έχει προγραμματιστεί να προσαχθεί σε δίκη τη Δευτέρα.

Η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που διώκει εγκλήματα στη Συρία.

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε πρώην μέλος της μυστικής αστυνομίας του Άσαντ για διευκόλυνση των βασανιστηρίων κρατουμένων. Καταδικάστηκε για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε σε 4 1/2 χρόνια φυλάκισης. Ένα άλλο γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ιούλιο έναν Σύρο για βασανισμό αιχμαλώτων ενώ ήταν μέλος της ομάδας Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και τον καταδίκασε σε 11 χρόνια.

Και τον Απρίλιο, η Γαλλία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τρεις υψηλόβαθμους αξιωματικούς των συριακών μυστικών υπηρεσιών που κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον θάνατο ενός πατέρα και ενός γιου που εξαφανίστηκαν πριν από μια δεκαετία. Σε μια παραδοχή ότι υπήρχε μικρή πιθανότητα οι Σύροι να εκδοθούν στη Γαλλία, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η δίκη της υπόθεσης θα μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς αυτούς στο Παρίσι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: