Την ίδια εβδομάδα που ο Joe Biden είπε ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή, ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν έξω από τη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Αλάσκας (ADIZ).
Η Ρωσία και η Κίνα ενεργούν τόσο τολμηρά κοντά στο αμερικανικό έδαφος, σε μια μια κίνηση άνευ προηγουμένου που σηματοδοτεί την αυξανόμενη ένταση των τελευταίων ετών.
Καθώς η επιθετικότητα της Ρωσίας και της Κίνας έχει αυξηθεί και η παγκόσμια παρουσία της Αμερικής, καλώς ή κακώς, μειώθηκε στρατιωτικά, η πιο προφανής γεωγραφική σύνδεση μεταξύ τους έχει γίνει ένα σχεδόν αδιαπραγμάτευτο σημείο έντασης.
Οι πόλεμοι δια αντιπροσώπων στην Ουκρανία και το Ισραήλ έχουν γίνει κεντρικά πολιτιστικά θέματα και παρουσιάζουν πολλά πιο ενεργά γεγονότα προς συζήτηση.
Την ίδια ώρα, οι εντάσεις στο βορρά έχουν τεράστιο αντίκτυπο.
Στο Βόριο Πόλο όμως, η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι ανησυχητικά κοντά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια επιρροή τους και τις κακές σχέσεις τους.
Το ζήτημα της Αρκτικής
Η Ρωσία και η Κίνα επιθυμούν να ελέγξουν την Αρκτική, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν αγαθά χωρίς να φοβούνται την αμερικανική επέμβαση.
Η μεταφορά LNG (Liquid Natural Gas) και άλλων φυσικών πόρων ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για τη ρωσική ναυτιλία στην Αρκτική.
Η ίδια η ναυτιλία εξακολουθεί να είναι σχετικά πρωτόγονη στην Αρκτική, καθώς η Ρωσία δεν διαθέτει ανεπτυγμένη δορυφορική υποδομή.
Αλλά η δυνατότητα μείωσης του κόστους των βόρειων διαδρομών μπορεί να ωφελήσει δυναμικά τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν το μακρύ ταξίδι μέσω της Νότιας Αμερικής.
Η τρέχουσα έλλειψη ιδιοκτησίας κάνει την Αρκτική ελκυστική για κάθε χώρα που έχει έστω και μια μικρή αξίωση.
Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα παραμείνει ουδέτερη και θα ενεργήσει με δύναμη για να το διασφαλίσει.
Συναγερμός στο αμερικανικό Πεντάγωνο
Μια πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Άμυνας υιοθέτησε μια αδιάλλακτη στάση ότι η Αμερική θα ήταν έτοιμη για ότι προκαλέσουν άλλες χώρες.
Η Αναπληρώτρια Βοηθός Γραμματέας για την Αρκτική και την Παγκόσμια Ανθεκτικότητα, Ίρις Φέργκιουσον δήλωσε ότι «αυτή η στρατηγική είναι πολύ προσανατολισμένη στη δράση, γεγονός που τη διακρίνει από τις προηγούμενες στρατηγικές της Αρκτικής».
Οι μέρες της Αρκτικής πλησιάζουν στο τέλος τους και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να είναι εκτός παιχνιδιού.
Το DOD θα υιοθετήσει μια τεχνική «παρακολούθηση και απάντηση» για να βεβαιωθεί ότι δεν θα συμβεί τίποτα σημαντικό στην Αρκτική χωρίς κάποια αμερικανική ‘έγκριση’».
Θα αρχίσουν να εξετάζουν πιο σοβαρά τις στρατηγικές ανάγκες στο βορρά και να βρίσκουν αποτελεσματικούς τρόπους για να τις εξασφαλίσουν προτού η Ρωσία ή η Κίνα ολοκληρώσουν την πορεία τους για βόρεια κυριαρχία.
Αυτή η πρόσφατη ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για την Αρκτική προέκυψε από την αναγνώριση της τόλμης τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, καθώς και από το γεγονός ότι η Αρκτική έχει λιγότερο πάγο από ό,τι στο παρελθόν, επιτρέποντας περισσότερη ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η θέση της Ρωσίας
Η Ρωσία έχει δείξει ότι ανεξάρτητα από το πόσο εμπλέκεται σε πολέμους σε άλλα μέρη του κόσμου, η Αρκτική θα παραμείνει προτεραιότητα.
Το απέδειξε αυτό ενισχύοντας τη δραστηριότητα στην Αρκτική, ακόμη και όταν εισέβαλε στην Ουκρανία.
Για να αποφύγει τις κυρώσεις, η Ρωσία δημιούργησε έναν σκιώδη στόλο για να εξάγει πετρέλαιο μέσω του Βορρά.
Τα πλοία τους είναι σε θέση να αποφύγουν τη δυτική επιρροή πηγαίνοντας πολύ πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο και μπαίνοντας στον Ατλαντικό.
Ο Βορράς παρέχει την υπόσχεση της ελευθερίας και μια απεριόριστη πύλη προς τον υπόλοιπο κόσμο, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρόσφατες ιμπεριαλιστικές προσπάθειές του είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερη δραστηριότητα.
Η Ρωσία εκλέχτηκε πρόσφατα από το συμβούλιο των 8 εθνών που συνορεύουν με την Αρκτική.
Αν και είναι απαραίτητο, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τη Ρωσία να ενεργήσει ακόμη πιο τολμηρά, γνωρίζοντας ότι δεν είναι υποχρεωμένη να ενεργεί με σεβασμό προς άλλα έθνη στο βορρά.
Η θέση της Κίνας
Η Κίνα έχει δείξει το ενδιαφέρον της δημιουργώντας έναν νέο ρόλο για τον εαυτό της ως «Κράτος κοντά στην Αρκτική».
Αυτός ο τίτλος είναι ουσιαστικά διφορούμενος, επομένως η Κίνα μπορεί να μπει σε όποιες δυνατότητες πιστεύει ότι θα το επιτρέψει η Δύση.
Ο όρος προέρχεται από το γεγονός ότι το οικοσύστημα της Κίνας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το οικοσύστημα της Αρκτικής, αλλά η εμπλοκή της Κίνας έχει ελάχιστη σχέση με το περιβάλλον.
Η ΛΔΚ χρησιμοποιεί τον Βορρά περισσότερο ως οικονομική και στρατιωτική επένδυση.
Έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού» για να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν περισσότερη νομιμότητα για τη δική τους χρήση της Αρκτικής.
Η Κίνα έχει ενθαρρύνει τα μη πολικά έθνη να επωφεληθούν από την Αρκτική ως τρόπο να αποκτήσει νομιμότητα για τη μελλοντική της χρήση.
Διαθέτει ένα στόλο από παγοθραυστικά που δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια.
Η Κίνα έχει επίσης δημιουργήσει πολλές υποδομές, ελπίζοντας να αυξήσει τις δραστηριότητές της στα βόρεια.
Η Αρκτική φαίνεται να αντικατοπτρίζει τις επιχειρήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Εάν η Δύση δεν είναι προετοιμασμένη, η Ρωσία και η Κίνα θα αυτοπροσδιορίζονται ως οι μοναδικοί κυρίαρχοι του Βορρά.