Συνάντηση στην Άγκυρα για το Κυπριακό: Κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους Ολγκίν Κουεγιάε και Χακάν Φιντάν

Κοινοποίηση:
hakan_fintan_maria_anhela_olgin_koyegiar

Ο Τατάρ υποστήριξε πως τo «χωριστό κράτος» πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε συμφωνία για λύση
Ανδρέας Πιμπίσιης

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχε στην Άγκυρα η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε να ανακοινώσει απλώς την πραγματοποίηση της συνάντησης χωρίς οποιαδήποτε άλλη αναφορά.

Τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών όσο και η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επέλεξαν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους για τα όσα λέχθηκαν κατά τη συνάντησή τους. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ η συνάντηση Φιντάν-Ολγκίν συνδέθηκε με συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος). Στη ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ υπάρχει σύντομη αναφορά των δύο συναντήσεων χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης της Ολγκίν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανακοίνωση. Ωστόσο δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και να ανακοινωθεί εκ των υστέρων.

Στο μεταξύ στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως τo «χωριστό κράτος» πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε οποιαδήποτε συμφωνία για λύση. Ο τουρκοκυπριακός τύπος σε δημοσιεύματά του (πηγή ΓΤΠ) αναφέρει πως ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι προσπαθεί να εξηγήσει στην “αντιπολίτευση” πως επειδή εντός της ΕΕ υπάρχει η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων και προσώπων, σε μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και το θέμα των μηδέν εγγυήσεων, ζητήματα που ούτως ή άλλως έχουν έρθει στην ατζέντα.
«Άλλωστε, όταν κοιτάξουμε τα πρακτικά των συναντήσεων, από εκεί πηγάζει το ουσιαστικό πρόβλημα. Το ζήτημα μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις. Στις συνομιλίες που έγιναν για λύση το 2017 στο Κραν Μοντάνα, το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανατράπηκε επειδή η υπόθεση ήρθε στο σημείο μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις», είπε.

Εκφράζοντας την άποψη ότι το στοιχείο που προστατεύεται πάντα στις συμφωνίες σε σχέση με την Κύπρο είναι η ελληνοτουρκική ισορροπία, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό το στοιχείο υπάρχει τόσο στη Συνθήκη της Λοζάνης όσο και στις συμφωνίες του 1960 για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζοντας ότι με τις συμφωνίες για ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας δόθηκε το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης στην Τουρκία, χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις δηλώσεις ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί του εγγυητικού της δικαιώματος και πρόσθεσε ότι την απόφαση εγκατάλειψης της ιδιότητας του εγγυητή θα μπορούσε να τη λάβει μόνο το τουρκικό έθνος, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Επανέλαβε ότι δεν θα εγκαταλείψουν την «κυριαρχία και το κράτος» τους και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η διαθήκη που τους άφησε ο ιδρυτής της «τδβκ» Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος τους είπε να μην εγκαταλείψουν το «κράτος και την κυριαρχία» τους. Έχουν, σημείωσε, την πλήρη στήριξη της Τουρκίας σε αυτό και θα συνεχίσουν να βαδίζουν με αποφασιστικότητα αυτό τον δρόμο.
Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Τατάρ πως πάντα κατέβαλλε προσπάθειες για προώθηση των σχέσεων Τουρκίας – ψευδοκράτους και αύξηση της παρουσίας της «τδβκ» διεθνώς. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, είπε, το ψευδοκράτος έγινε παρατηρητής στον οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Θα συνεχίσει, πρόσθεσε, να καταβάλλει προσπάθειες για “το μέλλον των Τούρκων της Κύπρου».

Εξάλλου, σε συνάντησή του με τον «πρόεδρο της βουλής», Ζορλού Τορέ, ο Μουσταφά Σεντόπ ανέφερε ότι, αν και κατά καιρούς υπάρχουν κάποιες διαφορές απόψεων, στο Κυπριακό υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς την εθνική στάση και αυτό οφείλεται στην ιστορική ευθύνη και δεν είναι μια υπόθεση που εξαρτάται από άτομα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Βλέπεις ένας Έλληνας μουσουλμάνος υπουργός εξωτερικών των κατεχόμενα ποια η διαφορά του Ογλου από των Έλληνα χριστιανών εδώ ,, η θρησκεία επιστημονικά αλλάζει dna τη λέτε όλοι εσείς

  2. Ότι και να γίνει εκεί η Κύπρος είναι αδύνατη χάνει παιχνίδι είναι μόνη πχ δεν έχει μια εθνική συνέλευση αντιπροσώπων με την πλευρά της από Βρετανία νοτια Αφρική κλπ Αυστραλία εκπροσώπηση την έχουν γράψει κανονικά οι δικοί της και η Τουρκία χορεύει επίσης έχει καταλάβει ότι έχει αδυνατίσει και η Ελλάδα και κάνει ποιο επιθετική διπλωματία απόλυτη όταν η Ελλάδα έχει εκτελέσεις δεν μπορεί να διαφυλάξει σύνορα δεν έχει να δείξει κάτι άλλο την αφήνουν εγκαταλείπει η στρατιοτικοι κλπ τότε σημενει αδυναμία η απόλυτη μεταστροφή στην διπλωματία σημενει πολλά, και με την Αλβανία τα ίδια κάνει η Ελλάδα ,,και ο Τραμπ θα της δώσει ότι ζητάει κλπ γιατί είσαι αδύναμος δεν φτάνει στα λόγια πρεπι να είσαι στην πράξη

Comments are closed.