Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση:
0aa52026-erdogan

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου).

Στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιήσει τελικά συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν επιθυμία και των δύο πλευρών. Άλλωστε σε εξέλιξη είναι οι ελληνοτουρκικές επαφές και σε στρατιωτικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και σήμερα θα συναντηθούν οι αρχηγοί Στόλων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
O Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον διαδοχικές επαφές με ανώτατα στελέχη του Κογκρέσου και πιο συγκεκριμένα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές Μάικ Κούνς και Τζάκ Σούμερ (προέδρος των Δημοκρατικών στην Γερουσία).

Το πρόγραμμα ξεκινά με την επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας το απόγευμα στις 17.00 (τοπική ώρα).

Το μεσημέρι στις 12:15 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από το think tank «Council on Foreign Relations» για μια συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα DanieL Speckhard.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response