Συγκλονίζει ο Κριστιάν Καρεμπέ: Έτσι δολοφόνησαν τα δύο ανίψια μου στη Ν. Καληδονία

Κοινοποίηση:
σδωδσ

Ο Κριστιάν Καρεμπέ, πρώην ποδοσφαιριστής και γεννημένος στη Νέα Καληδονία, αποκάλυψε τη Δευτέρα (27/05) ότι δύο ανίψια του δολοφονήθηκαν εν μέσω των ταραχών στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος του Ειρηνικού.

Συγκεκριμένα, ο Κριστιάν Καρεμπέ ήταν καλεσμένος στο Europe 1 και μίλησε για τις βίαιες συγκρούσεις που συγκλονίζουν το αρχιπέλαγος εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο ίδιος εξέφρασε τον πόνο και την αγανάκτησή του, εκμυστηρευόμενος με συγκίνηση ότι έχασε τον ανιψιό του και την ανιψιά του, που κατάγονται από τη φυλή Εμά.

«Έχασα μέλη της οικογένειάς μου, γι’ αυτό και παρέμεινα σιωπηλός, επειδή βρίσκομαι σε πένθος μιας και δύο άνθρωποι της οικογένειάς μου σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο κεφάλι», είπε ο Κριστιάν Καρεμπέ με βαριά καρδιά, πριν προσθέσει: «Ο λόγος είναι ισχυρός, αλλά πρόκειται για δολοφονίες και ελπίζουμε ότι θα γίνουν έρευνες για αυτές τις δολοφονίες».

Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, η Νέα Καληδονία βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από ταραχές που προκάλεσαν τον θάνατο επτά ανθρώπων. Οι ταραχές ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση ενός νομοσχεδίου που αποσκοπεί στο να επιτρέψει σε περισσότερους κατοίκους να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές ύστερα από τουλάχιστον δεκαετή διαμονή στη Νέα Καληδονία.

Αυτό το νομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αυτονομιστών, φοβούμενοι ότι θα αποδυναμώσει την εξουσία των Κανάκ . «Κανονικά οι τοπικές εκλογές πρέπει να διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και πρόσφατα, το Παρίσι αποφάσισε να το κάνει το 2021 αντί για το 2022», είπε ο Κριστιάν Καρεμπέ και τόνισε: «Έτσι υπήρξαν αποχές και το γεγονός ότι μπορεί να θεσπιστεί αυτός ο νόμος οδήγησε σε αυτή τη δύσκολη αντίδραση την οποία καταδικάζω προς και τις δύο κατευθύνσεις, δεν μπορούμε να σκοτώνουμε ανθρώπους ατιμώρητα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: