Στρατηγός Μ.Κωσταράκος: «Ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός μπορεί να σταματήσει μόνο με μια καταστροφή»

Κοινοποίηση:
kostarakos-new-1

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός ε.α. Μιχάλης Κωσταράκος, σε ανάρτησή του, στο Facebook, με τίτλο «Ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση και εθνική αποτροπή: Είμαστε ακόμα στην αρχή», χαρακτηρίζει την απόσυρση του Oruc Reis, «ως κίνηση τακτικισμού από την πλευρά της Τουρκίας», προκειμένου να «αποφύγει τις ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ».

Εκτιμώντας ότι «ο νέο οθωμανικός μαξιμαλισμός του Ερντογάν έχει γίνει αποδεκτός και έχει αφομοιωθεί από την πλειονότητα του τουρκικού λαού», θεωρεί ότι «η αντιπαράθεση με την Τουρκία δεν θα σταματήσει για τα επόμενα χρόνια».

Τονίζει δε ότι η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση πρέπει να ισχυροποιήσει την αποτρεπτική της ικανότητα γρήγορα και αποτελεσματικά σε μεγάλο χρονικό βάθος.

Η ανάρτηση Κωσταράκου

Ειδικότερα ο κ. Κωσταράκος, αναφέρει: «Το Σαββατοκύριακο που πέρασε σημαδεύτηκε με δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ ανέδειξαν την ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής άμυνας σαν ένα από τα δύο κυρίαρχα θέματα της χώρας, και οι Τούρκοι απέσυραν το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis από την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου στην Αττάλεια.

Ήταν από μέρους της Τουρκίας μια ξεκάθαρη κίνηση τακτικισμού για να αποφύγει τις ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ, καταφεύγοντας στη συνηθισμένη ανατολίτικη πονηριά του «εμπόρου στο παζάρι της Καισάρειας» που συχνά χαρακτηρίζει την τουρκική εξωτερική πολιτική (κατά τον πρώην ΥΠΕΞ Νταβούτογλου). Ο τρόπος ενέργειας που έχει επιλέξει η Ελλάδα είναι ξεκάθαρος: έντονη, δυναμική και αποτελεσματική διπλωματική δραστηριότητα συνδυασμένη με υψηλή αποτρεπτική ισχύ.

Δυστυχώς όμως, δεν βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας αλλά στα πρώτα βήματα της. Είναι ξεκάθαρο για όσους μελετούν την Τουρκία ότι ο νέο οθωμανικός μαξιμαλισμός του Ερντογάν έχει γίνει αποδεκτός και έχει αφομοιωθεί από την πλειονότητα του τουρκικού λαού. Είναι πλέον οι περισσότεροι στην Τουρκία πεπεισμένοι ότι οι Έλληνες «άρπαξαν» τα νησιά του Αιγαίου, κλέβουν τον δικό τους θαλάσσιο πλούτο και στρέφουν την Ευρώπη και τη Δύση εναντίον τους.

Αν ο Ερντογάν “χαθεί” αύριο για οποιονδήποτε λόγο δεν θα αλλάξει τίποτα στις τουρκικές απαιτήσεις. Η τουρκική αντιπολίτευση υπερακοντίζει και η τουρκική κοινή γνώμη αφομοιώνει και οικειοποιείται όλο και περισσότερο το νέο οθωμανικό όραμα των ισλαμιστών, χωρίς υποχρεωτικά το ισλαμικό του υπόβαθρο.

Συνεπώς, η αντιπαράθεση με την Τουρκία δεν θα σταματήσει για τα επόμενα χρόνια και οι σχέσεις μας δεν θα ομαλοποιηθούν ουσιαστικά ποτέ, ακόμα και αν περάσουν σε ένα πιο πολιτισμένο και ήπιο επίπεδο, γιατί ο τουρκικός λαός θεωρεί πλέον ότι τον αδικούμε και τον «κλέβουμε».

Το τζίνι των τουρκικών διεκδικήσεων βγήκε πλέον από το μπουκάλι και δεν πρόκειται να γυρίσει εύκολα πίσω. Και όπως δυστυχώς συμβαίνει με όλους τους μεγαλοϊδεατισμούς, δεν σταματούν και δεν εξαφανίζονται με διπλωματία ή ωριμότητα ή εξέλιξη, αλλά μόνο σαν αποτέλεσμα μιας καταστροφής.

Η Ελλάδα να ισχυροποιήσει την αποτρεπτική της ικανότητα

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση πρέπει να ισχυροποιήσει την αποτρεπτική της ικανότητα γρήγορα και αποτελεσματικά σε μεγάλο χρονικό βάθος, με βάρος στις αεροναυτικές της δυνατότητες και στα πιο ευέλικτα τμήματα του Στρατού, που στην Ελλάδα αποκαλούμε «Ειδικές Δυνάμεις» όπως τα αερομεταφερόμενα τμήματα πεζικού, τους πεζοναύτες και τους αλεξιπτωτιστές. Πρέπει επίσης να ενισχυθεί η αμυντική ικανότητα των νησιών και οι αμφίβιοι καταδρομείς.

Η Ελλάδα είναι μια κυρίως ναυτική δύναμη που χρειάζεται ένα πανίσχυρο στόλο με δυνατότητα «ανοικτής θαλάσσης» σωστά κατανεμημένο που θα κυριαρχεί στο Αιγαίο και στο Ιόνιο πέλαγος αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Λιβυκό πέλαγος.

Ο στόλος αυτός πρέπει να υποστηρίζεται και να προστατεύεται από μια πανίσχυρη πολεμική αεροπορία και να προβάλλει ισχύ ή να ενισχύει τα νησιά με τις κατάλληλες ευκίνητες και ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις που εκτέθηκαν παραπάνω. Όλες οι θεσμοθετημένες προβλέψεις της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα προς τα πάνω.

Χρειαζόμαστε περισσότερα πολεμικά πλοία και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη. Το επιχειρησιακό έργο όπως και η περιοχή ενδιαφέροντος της Ελλάδος έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, γι’ αυτό και ένας αριθμός 20 φρεγατών και 12 υποβρυχίων συνδυαζόμενος με 200 μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ξεκάθαρο εξοπλιστικό στόχο για την επόμενη δεκαετία.

Δυστυχώς η ασφάλεια και η άμυνα δεν υπάρχουν σε οικονομική συσκευασία. Ένα Ταμείο Εθνικής Άμυνας με εθελοντικές οικονομικές εισφορές από τους πολίτες ενδεχομένως θα βοηθούσε σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάθε συζήτηση επίσης για «απόσυρση» ή «αντικατάσταση» οπλικών συστημάτων, φρεγατών, υποβρυχίων ή αεροσκαφών πρέπει να αποκλεισθεί. Τα χρειαζόμαστε όλα. Και νέα και λιγότερο νέα. Υπάρχουν αποστολές για όλα τα επίπεδα τεχνολογίας. Όταν αντιμετωπίζεις μια δύναμη από τρεις μέχρι οκτώ φορές μεγαλύτερη κατά τομέα, δεν έχεις περιθώρια για επιλογές. Είναι γνωστές η μαχητική αξία και η ικανότητα των Ελλήνων στρατιωτικών αλλά αυτό πρέπει να μη μας παρασύρει σε ριψοκίνδυνες εκτιμήσεις. Στην πραγματικότητα «η ποσότητα εμπεριέχει ποιότητα αφεαυτής» και όποιος το αγνοεί αυτό απλά εθελοτυφλεί και θα το πληρώσει.

Μεγάλη διάρκεια αποτρεπτικών απαιτήσεων

Επιπλέον η εκτιμώμενη μεγάλη διάρκεια των αποτρεπτικών απαιτήσεων απαιτεί την άμεση «ανάσταση» ή επανενεργοποίηση και επέκταση της αμυντικής μας βιομηχανίας. Αυτό είναι αναγκαίο όχι μόνο για την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και για να εξασφαλίσει η χώρα σοβαρά αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη καθώς και θέσεις εργασίας από αυτή την αναβάθμιση της αποτροπής.

Όλα τα «εθνικά σχέδια» πλοίων, τεθωρακισμένων, τυφεκίων, υλικών προστασίας, ηλεκτρονικών ή συστημάτων παρατήρησης πρέπει να μελετηθούν και να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα προς όφελος της άμυνας αλλά και της εθνικής οικονομίας. Η κάλυψη από την εγχώρια βιομηχανία των εθνικών αμυντικών αναγκών στο 30% τουλάχιστον, μέσα στην επόμενη δεκαετία, είναι πιθανόν ένας φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος στόχος.

Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό, θα πρέπει άμεσα να αλλάξουμε νοοτροπία. Υπάρχουν λύσεις για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού πέρα από τις ασφαλώς απαραίτητες προσλήψεις επαγγελματιών. Όταν όλοι οι ικανοί (Ι1 και Ι2) νέοι μας τοποθετηθούν σε μάχιμες φρουρές στους παραμεθόριους σχηματισμούς χωρίς εξαιρέσεις, όπως κάναμε για περιορισμένα χρονικά διαστήματα στο παρελθόν, τότε σίγουρα θα αυξήσουμε την επάνδρωση και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας στο επιθυμητό επίπεδο.

Όπως λένε οι Αμερικανοί στρατιωτικοί «την αποστολή των πεντακοσίων στρατιωτών απαιτούνται πεντακόσιοι στρατιώτες για να την εκτελέσουν». Ο στόχος της επάνδρωσης στο 80-100% από του καιρού της ειρήνης είναι επιτεύξιμος.

Με όλα αυτά δεν θα γίνουμε Ισραήλ. Στην πραγματικότητα δεν θα γίνουμε ποτέ Ισραήλ εκτός και αν αποφασίσουμε να τετραπλασιάσουμε την στρατιωτική θητεία, να στρατεύσουμε τις κόρες μας για δύο χρόνια και να εξαπλασιάσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες.

Απαιτείται όμως να γίνουμε το συντομότερο δυνατό μια ισχυρή και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη με ανθεκτικότητα και διάρκεια σε βάθος χρόνου που θα κυριαρχεί στη γωνιά αυτή της Μεσογείου και θα εξασφαλίζει την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία από οποιοδήποτε κακόβουλο γείτονα που θα αισθάνεται να ασφυκτιά στα σύνορα του και θα νιώθει τόσο ισχυρός ώστε να προσπαθεί να κυριαρχήσει στη περιοχή του καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και έννομης τάξης».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

 1. Ο ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ TΗΣ TEAM USA.

 2. Δεν ειναι γαλονια και παρασημα αλλα τα σχολεια που εχει περασει ο Στρατηγος.Και ναι τα λεει ετσι τωρα γιατι οταν υπηρετουσε ηταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ακολουθει τις οδηγιες των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ προιοσταμενων του,εκτος και αν θελουμε να αναλαβουν την διακυβερνηση οι στρατιωτικοι.

  1. Δεν θα ηταν και κακο εαν αναλαμβανε την χωρα μια χουντα,δεν θα ειχαμε αυτο το χαλι και ουτε θα ειχαμε την μειοψηφια των Ελληνων σε πολλες περιοχες της χωρας και την Ισλαμοποιηση της απο μερικους Πολιτικους Κουληδες, Γκε,Γκε !!!!!!και εαν εχεις αμφιβολιες περι Χουντας ρωτησε μερικους μεγαλους στην ηλικια να σου πουν πως περνουσαν επι χουντας.και πως περνουν τωρα με την πολυπολιτισμηκοτητα και το χαλι της που γουσταρουν οι μισελληνες πολιτικοι,μια Ελλαδα διαλυμενη,που σε λιγο θα χρειαζεσαι διαβατηριο για να πας Θεσσαλονικη !!!!!!

  2. την ανελαβαν το 67 και μετα παρεδωσαν τη Κυπρο στους τουρκους

   1. Αμα ειναι ολοι οι Ελληνες …..γνησιοι σαν του λογου σου κριμα για τους πραγματικα γνησιους,οταν αναφερεσαι Ελληνες και για Ελλαδα παντοτε το Εψιλον Κεφαλαιο.Μαλλον εισαι πιτσιρικας και δεν καταχεις και πολλα μονο το παραμυθι,οτι “η χουντα παρεδωσε την Κυπρο στους Τουρκους”κοιταξε……ελληνα και οχι …..ναζης ο Καραμανλης ο παλιος υπεγραψε τιςπροδοτικες συμφωνιες Ζυριχης Λονδινου και εβαλε ταφοπλακα στην Ενωση με την Ελλαδα και ανοιξε τις ορεξεις των Τουρκων και Βροντοφωναξε εκεινο το …..περιφημο “Η Κυπρος κειται μακραν” και ολα αυτα εγιναν πολυ πριν την χουντα,Αυτα τα ολιγα ελληνα και οχι……ναζης !!!!!!

 3. ΕΙΠΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ GREEK DREAM ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΣΤΟΛΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟΥ… ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΝΣΤΟΛΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ EVER..

  ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΓΙΝΕ ΑΓΕΕΘΑ, ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΣΕ ΜΠΙΚΙΚΙΝΙ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΓΛΤΨΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΟΛΕΨΕ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΞΥΣΤΑΡΧΙΔΙΣΤΗΣ ΣΕ ΞΥΣΤΑΡΧΙΔΟΠΟΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑΚΙΑ ΚΑΙ ΒΟΛΕΨΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΤΟΥ

  Ο ΕΠΩΝΩΜΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑΣ, ΠΟΥ ΧΑΡΗΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΤΣΟΚΟΒΑΝ ΜΙΣΘΟΥΝ ΒΟΛΕΥΤΗΚΕ

  ΚΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ; ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΚΑΛΙΣΤΑΡΑΔΩΝ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΣΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΧΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΠΙΚΙΚΙΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΕ ΑΜΑΣΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

  ΒΡΕ ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ

 4. Πηρες την συνταξουλα βαλε σε μια κορνιζα τα………”παρασημα” σου,και καλυτερα να μη μιλας γιατι γινεσαι ρεζιλι

 5. Θα ήθελα να μάθω τι έκανε ο επίτιμος όταν ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την άμυνα της χώρας εκτός από τις αλλαγές στις στολές, ζώνες και διακρητικά.

 6. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ -ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ , ΑΝΑΡΧΑ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΟΙ ,
  ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣ ΣΤΑ ΣΑΛΙΑ ΣΑΝ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΜΠΡΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΞΕΝΟ…

 7. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ Ο ε.α ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε.α ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΑ . ΟΤΑΝ Ο ΤΟΤΕ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΜΕΙΟΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝ. ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΜΟΥ ΑΣΧΟΛΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΕΑΝ Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΒΓΑΙΝΕ ΑΞΥΡΙΣΤΟΣ Η ΑΓΥΑΛΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΧΙ ΦΑΝΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΒΙΛΑΣ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΟΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΨΕΥΤΟΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΣΗΜΦΩΝΟ , ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ , ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΝΑΥΤΕΞ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ , ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ. Η ΧΕΛΩΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.
  ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  16/09/2020

Leave a Response