Στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος η 6η ΤΠΚ τύπου Super Vita Ρ78 «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
02

Κατέπλευσε σήμερα για πρώτη φορά στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος/Αμφιάλη, εν μέσω εντόνου συγκινήσεως και με την παραδοσιακή υποδοχή των ναυτικών, η νέα μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» μετά την εκτέλεση δοκιμαστικού πλου στο Σαρωνικό κόλπο.

Πρόκειται για τη «Νο.6» πυραυλάκατο («Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων/ Βλημάτων»/ΤΠΚ), τύπου “Super Vita”, βρετανικής σχεδιάσεως και ελληνικής κατασκευής, στα Ναυπηγεία Ελευσίνος, που μετά από πάρα πολλές «περιπέτειες» και πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, που δεν οφείλονταν στο ΠΝ και γενικότερα στις Ένοπλες Δυνάμεις, φαίνεται ότι οι περιπέτειές της θα λάβουν λίαν συντόμως αίσιο τέλος.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, η τελετή ένταξης του ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στο Πολεμικό Ναυτικό προγραμματίζεται εντός του μηνός Ιουλίου.

Επισημαίνεται ότι «οι εργασίες ολοκλήρωσης επιμέρους συστημάτων πρόκειται να αναληφθούν από το ΠΝ προκειμένου το πλοίο να αποδοθεί στη συνέχεια στο Αρχηγείο Στόλου για πλήρη επιχειρησιακή ένταξη σημειώνεται χαρακτηριστικώς από το ΓΕΝ.

Τέλος, μία σημαντική «λεπτομέρεια».

Η ΤΠΚ φέρει το όνομα του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου «ΠΝ-28» που κατέπεσε στα Ίμια, τον Ιανουάριο του 1996, τότε Υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ, μεταθανατίως Αντιναυάρχου ΠΝ, ο οποίος ήταν συμμαθητής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του σημερινού Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, μαζί με τους τότε Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο ΠΝ και Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό ΠΝ..

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

 1. Καλες οι super vita αλλα δυστυχως δεν μπορουν να αντιμετωπισουν υ/β ή να αμυνθουν απ’αυτο.

  1. δεν είναι για τετοιου είδους πολεμο και εμπλοκή αυτά τα πλοια…
   οι ΤΠΚ γενικα είναι για ανταρτοπολεμο σε κλειστες θαλασσες όπως πχ τα Δωδεκάνησα..
   δεν είναι για να αντιμετωπισουν Υ/Β…
   οι ΤΠΚ είναι για πολεμο επιφανειας και όχι βυθου… δεν είναι Α/Τ … είναι αστακοι από οπλισμο αλλα όχι για βυθο!
   είναι της φιλοσοφιας “χτυπα άλλο πλοιο ή στοχο επιφανειας ή ξηρας και εξαφανισου”
   είναι ικανες να είναι κρυμμενες πισω από βραχονησίδες και να μην εντοπίζονται… είναι εξαιρετικα ευέλικτες και ταχύτατες! max speed 35 knots…

Leave a Response