Στην Ιταλία η εξόδιος ακολουθία του μητροπολίτη Γεννάδιου που εκοιμήθη το πρωί της Παρασκευής

Κοινοποίηση:
genadios-1068x601

Εκοιμήθη το πρωί της Παρασκευής ο μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, προκαλώντας θλίψη και πόνο στην τοπική Εκκλησία.

Ως πατριαρχικός επίτροπος ορίστηκε ο μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος, ενώ από την πρώτη στιγμή κλήρος και λαός εξέφρασαν τη λύπη τους για την εκδημία του ιεράρχη.

Με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην Ιταλία, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καθολικής στη Ρόδο από τον οικείο ποιμενάρχη Κύριλλο.

Ο μακαριστός μητροπολίτης επισκεπτόταν τη γενέτειρά του κάθε Αύγουστο για να τιμήσει την προστάτιδα του χωριού του Παναγία Καθολική που πανηγυρίζει στις 23 του μήνα, αλλά και για να ξεκουραστεί κοντά στην οικογένειά του. Αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση για την εκδημία του μακαριστού απέστειλε η Μητρόπολη Δημητριάδος, ευγνωμονούσα για ακόμα μια φορά για τη συμβολή του στην απόκτηση αποτμήματος του ιερού λειψάνου του πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου.

«Υπηρέτησε την Ορθόδοξη Εκκλησία με μεγάλη σεμνότητα, απέραντη καλοσύνη και αφοσίωση. Η ακούραστη προσφορά του, αλλά και τα πνευματικά του χαρίσματα αποτελούν για όλους εμάς σημαντική παρακαταθήκη για σήμερα και για το μέλλον», έγραψε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Υπηρέτησε στην ιστορική εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Νάπολη

Ο μακαριστός μητροπολίτης γεννήθηκε στην Κρεμαστή Ρόδου στις 8 Ιουλίου 1937. Φοίτησε στη δημοτική σχολή της γενέτειράς του, συνέχισε στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και μετά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1960 και υπηρέτησε στην ιστορική εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Νάπολη.

Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην κοινωνιολογία και την ψυχολογία, καθώς και στην Ποντιφική Θεολογική Σχολή Νοτίου Ιταλίας, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Θεολογίας. Στις 26 Νοεμβρίου 1970 εξελέγη επίσκοπος Κρατείας, πρώτος ορθόδοξος επίσκοπος στην Ιταλία ύστερα από 275 χρόνια, και στις 26 Αυγούστου 1996 εξελέγη παμψηφεί μητροπολίτης Ιταλίας, θέση από την οποία προσέφερε σημαντικό κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: