Στα 65 δισ. ευρώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2022

Κοινοποίηση:
ΚΑΡΤΕΣ

Από τα 40 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αναμένεται να φθάσουν εφέτος τα 65 δισ. ευρώ, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή, τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ηλεκτρονική διαβίβαση των αποδείξεων από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αναμένεται να συμβάλουν αισθητά στη μείωση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, η ηλεκτρονική εφαρμογή appodixi με περισσότερους από 140.000 χρήστες λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τη μη έκδοση αποδείξεων, αλλά και την έκδοση πλαστών αποδείξεων.

Στη βάση αυτή, σημαντική μείωση της τάξης του 32,3% σημείωσε το έλλειμμα ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2020 σε σχέση με το 2019, όπως προκύπτει από μελέτη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα η χώρα μας το 2019 ήταν ουραγός μαζί με τη Ρουμανία και τη Μάλτα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ («κενό ΦΠΑ»), ενώ το 2020 η κατάσταση άλλαξε και από τις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες σε ό,τι αφορά τη μείωση φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, μαζί τη Γερμανία την Ουγγαρία και τις Κάτω Χώρες.

Η μείωση στο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, δεν είναι συγκυριακή και είναι αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την αύξηση της χρήσης των καρτών την περίοδο της πανδημίας, κατάσταση που συνεχίζεται και σήμερα. Βέβαια την ίδια περίοδο ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας που πρωτοστατούν συνήθως στη φοροδιαφυγή, όπως εστίαση κ.ά., δεν λειτουργούσαν λόγω της πανδημίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

 1. Ποτέ ξανά συναλλαγή με μετρητά!!!
  Δε θα ξαναπληρώσω ποτέ τν ποτών το φοροφυγά το Δημόσιο υπάλληλο και τον ελεύθερο επαγγελματία.
  Ολα καθαρά, όλα διάφανα, όλοι θα πληρώνουν τους φόρους που τους αντιστοιχούν.
  Φοροδιαφυγή μηδέν!!!

 2. άμα γίνει το χρήμα πλαστικό μετά θα μας γ@μησουν πατόκορφα ……..
  για αυτό οι τράπεζες τα καρτέλ κινητής τηλεφωνίας ,που παρεμπιπτόντως το μακελειό δεν έχει αναφέρει τίποτα …….
  προωθούν το πλαστικό χρήμα λέγοντας κάνε ανανέωση με κάρτα online και θα κερδίσεις GB η δώρα ξέρω γω ….
  μετά θα δείτε εξαθλίωση και πείνα

 3. Έλα εσύ εδώ κανε συναλλαγές με μετρητά και μετά την φορολογική δήλωση θα σου ρίξει πρόστιμο η εφορία γιατί δεν κάνεις χρήση κάρτας,μην κάνεις οτι δεν καταλαβαινεις τωρα.

 4. Καμμια συναλλαγη με καρτα .Μονο οι τραπεζες κερδιζουν και οχι εγω.Αντιθετα αν αφησουν τις συναλλαγες ελευθερες θα κινηθει το χρημα χωρις να παρκαρει στα στρωματα ή σε ξενες τραπεζες.Με το πλαστικο χρημα η φοροδιαφυγη διευρηνεται.Αν ειθελαν πραγματκσ την καταπολεμιση ας αρχισουν απο το λαθρεμποριο πετρελαιου απο τα εμβασματα των λαθρομεταναστων και απο τα κλεμμενα των πολιτικαντιδων και των συν αυτων που ειναι παρκαρισμενα σε ξενες τραπεζες

Comments are closed.