ΣτΕ: Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στην Υγεία

Κοινοποίηση:
emvolio_2

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Γ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022, έπειτα από προσφυγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η Ομοσπονδία στην προσφυγή της ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.

Η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Έτσι, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ούτε όμως, προκύπτει κατά τους συμβούλους Επικρατείας, «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».

«Εν πάση δε περιπτώσει τα προσκομισθέντα στο ΣτΕ στοιχεία δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό», κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Ήρθε η ώρα της δικαίωσης για τους ήρωες υγειονομικούς και να πληρώσουν τα τσιράκια των φαρμακευτικών, οι ακαταδίωκτοι και οι λοιποί υπάλληλοι των φαρμακευτικών. Δεν μπορούσατε να βάλετε ακαταδίωκτο και στο ΣτΕ;

  2. ελπίζω όχι ο φορολογούμενος. Δεν δούλεψαν, δεν πληρώνονται. Η αποζημίωση πρέπει να προέλθει από τον υπουργό που τους στέρησε την εργασία παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τον πρωθυπουργό, την ΠτΔ, τους βολευτές που ψήφισαν ΝΑΙ, τους καλοπληρωμένους νομικούς συμβούλους της Βουλής και γενικώς όλους τους άθλιους καλοπληρωμένους κηφήνες που ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΩΣΤΑ τη δουλειά τους. Φυσικά πρέπει να διωχθούν και για την έκθεση σε κίνδυνο των ανθρώπων που έπαθαν βλάβη υγείας ή και πέθαναν λόγω της έλλειψης των διωχθέντων υγειονομικών από τη δουλειά τους. Ό,τι λέει ο νόμος σταλινοαριστάκια

  3. Ούτε ο θάνατος είναι αρκετός για τους ανώμαλους αληταράδες που κατέστρεψαν ζωές.

  4. Τι βρήκε νά πεί ο γελοίος αμετανόητος Υπουργος Υγείας σχολιάζοντας τήν απόφαση τού ΣτΕ γιά επάνοδο τών Υγειονομικών ; Οτι δέν πρέπει νά κινδυνεύσει τό ΕΣΥ από τήν επάνοδο ! ΞΕΣΚΙΣΤΕ ΤΟΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ .

    1. Χαχαχα 4μιση χρόνια υπομονή ακομα…10 μονάδες μπροστά η ΝΔ .

  5. βρωμερό ζόμπι της κουλάρας…

Comments are closed.