Σπάνε τα νύχια σας; – Δείτε τι μπορεί να λείπει από τη διατροφή σας

Κοινοποίηση:
νυχια

Θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς τα εύθραυστα νύχια μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η κακή διατροφή, ακόμη και οι υπερβολικές θεραπείες στο ινστιτούτο νυχιών.
Μερικές φορές, ξέρετε ακριβώς τι οδήγησε στο τραύμα των νυχιών σας (για παράδειγμα, αν κάνετε το τρίτο μανικιούρ με τζελ στη σειρά, αυτός είναι πιθανώς ο ένοχος).

Άλλες φορές, η αιτία είναι άγνωστη. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Τα εύθραυστα νύχια μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη σιδήρου

Μια κοινή ιατρική αιτία των νυχιών που έχουν την τάση να σπάνε είναι η σιδηροπενική αναιμία. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει έλλειψη σιδήρου στη διατροφή κάποιου, ανικανότητα απορρόφησης σιδήρου, απώλεια αίματος ή ακόμα και στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης.

Τα νύχια και η έλλειψη σιδήρου από τη διατροφή

«Ο σίδηρος βοηθά την αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρει οξυγόνο», λέει στο bestlifeonline.com ο Dimitar Marinov , MD, Ph.D., διατροφολόγος που ειδικεύεται στη διατροφή και τη διαιτολογία.

«Αν έχετε ανεπάρκεια σιδήρου, η ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας να μεταφέρουν οξυγόνο μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη παροχή οξυγόνου στα νύχια και στην ανάπτυξη εύθραυστων και κυρτών νυχιών».

Υπάρχουν μερικά συμπτώματα που σχετίζονται με τα νύχια που πρέπει να προσέξετε εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε σιδηροπενική αναιμία.

Το πρώτο είναι τα ξηρά, εύθραυστα νύχια που φαίνονται σπασμένα ή έχουν κάθετες ραβδώσεις, λέει η Nelya Lobkova , DPM, πιστοποιημένη ποδίατρος στη Νέα Υόρκη. Μια άλλη είναι μια πάθηση που ονομάζεται κοιλονυχία, η οποία μπορεί να κάνει τα νύχια να είναι επίπεδα ή κοίλα. Ορισμένοι ασθενείς με κοιλονύχια λένε ότι τα νύχια τους θα μπορούσαν να κρατήσουν ακόμη και μια σταγόνα νερού.

Εάν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ακούγεται οικείο, προσέξτε για τα άλλα σημάδια της σιδηροπενικής αναιμίας. Αυτά περιλαμβάνουν δύσπνοια, χλωμό δέρμα, μυϊκή αδυναμία, καρδιακές αρρυθμίες, ζάλη και κρύα χέρια και πόδια.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β μπορεί επίσης να προκαλέσει εύθραυστα νύχια

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια, και ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β12. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναιμία, προκαλώντας ευθραυστότητα για τον ίδιο λόγο με την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου: μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στα νύχια.

Η προχωρημένη ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται μελανονυχία. Αυτό συμβαίνει όταν τα νύχια γίνονται μπλε ή μαύρα με κυματιστές, διαμήκεις σκούρες ραβδώσεις και καφέ χρωματισμό, λέει ο Marinov. Άλλα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν αναιμία, φλεγμονή της γλώσσας, δύσπνοια, χλωμό δέρμα, μυϊκή αδυναμία, καρδιακές αρρυθμίες, ζάλη και κρύα χέρια και πόδια, λέει ο Marinov.

Η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να βοηθήσει τα νύχια σας

Ευτυχώς, οι ανεπάρκειες σιδήρου και βιταμίνης Β12 δεν είναι μόνιμες και συχνά διορθώνονται μέσω της διατροφής.

Εάν έχετε σιδηροπενική αναιμία, θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, φασόλια και φακές. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C – όπως τα εσπεριδοειδή και τα σταυρανθή λαχανικά – μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει αυτό τον σίδηρο και να τον χρησιμοποιήσει πιο εύκολα.

Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, θα πρέπει να τρώτε βοδινό κρέας, συκώτι, κοτόπουλο, ψάρι, οστρακοειδή και αυγά.

Τόσο στην ανεπάρκεια σιδήρου όσο και στην ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει πρόσθετα συμπληρώματα για να βοηθήσει το σώμα σας να λάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: