Σουηδία: Δίνουν και δεύτερη ευκαιρία στην Μαγκνταλένα Άντερσον – Νέα ψηφοφορία τη Δευτέρα

Κοινοποίηση:
Ευα-Μαγκνταλενα-Αντερσον

Την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, θα ψηφίσουν για δεύτερη φορά οι Σουηδοί βουλευτές, ώστε να αποφασίσουν αν η Μαγκνταλένα Άντερσον γίνει, τελικά, η πρώτη πρωθυπουργός της χώρας, μετά την πολιτική «θύελλα» που προκλήθηκε την Τετάρτη.

Πριν από ένα 24ωρο, η Άντερσον εξελέγη να υπηρετήσει τη χώρα της ως πρωθυπουργός, ωστόσο έμεινε μόλις για οκτώ ώρες στη θέση της, καθώς δεν «πέρασε» από τη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, με συνέπεια να αποχωρήσει το κόμμα των Πρασίνων από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Πάντως, πριν παραιτηθεί, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Αντρέας Νόρλεν ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να ηγηθεί μιας μονοκομματικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορίστηκε η νέα ψηφοφορία στη σουηδική βουλή Riksdag των 349 εδρών να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Ο Νόρλεν, ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία οικοδόμησης κυβέρνησης, δήλωσε την Πέμπτη ότι «λυπάται βαθιά για την εξέλιξη των γεγονότων». Είπε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί «αν είχα λάβει ένα μήνυμα από το Κόμμα των Πρασίνων» ότι θα αποχωρούσαν από τον συνασπισμό πριν από την ψηφοφορία που έχρισε την Άντερσον πρωθυπουργό. «Αυτό κάνει την πολιτική να φαίνεται παράλογη και απρόβλεπτη», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως βλάπτει την εμπιστοσύνη στη σουηδική πολιτική.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response