Σοβαρές καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη για κακοποίηση ηλικιωμένων στα γηροκομεία

Κοινοποίηση:
ghro

«Μας έπιασε η ψυχή μας με αυτά που είδαμε σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων»
Την παρέμβασή του σε νοσοκομεία και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ζήτησαν από τον Συνήγορο του Πολἰτη με σοβαρές καταγγελίες για παραμέληση και κακοποιητικές συμπεριφορές. Στις εν λόγω αναφορές γίνεται λόγος για έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, καθήλωση στο κρεβάτι, απαξιωτική αντιμετώπιση, κακή υγιεινή και διατροφή.

«Μας έπιασε η ψυχή μας με αυτά που είδαμε όταν συνοδεύσαμε τους αρμόδιους φορείς Περιφέρειας σε έλεγχο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» ανέφερε για την κατάσταση η ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, Ιωάννα Αρσενοπούλου, σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη με θέμα: «Ο Συνήγορος του Πολίτη για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – ο ιστοχώρος www.synigoros-solidarity.gr».

Η κ. Αρσενοπούλου ανέφερε περίπτωση κατά την οποία σε γηροκομείο αφαιρέθηκαν όλα τα ρούχα ηλικιωμένων και τους έδωσαν άλλα, δίνοντας όμως γυναικεία ρούχα σε άνδρα.

«Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις ΜΦΗ που κρίνονται ακατάλληλες, αν και υπάρχει σχετική εντολή, δεν γίνεται σφράγιση γιατί δεν υπάρχουν άλλες Μονάδες να δεχθούν τους ηλικιωμένους και έτσι μένει μόνο στα χαρτιά και δεν εκτελείται» επισήμανε.

Έπειτα από καταγγελίες κυρίως για ιδιωτικές δομές, διαπίστωσε συνθήκες κάτω από το αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης, με ελλείψεις στην διατροφή, κακή καθαριότητα των χώρων, ανύπαρκτη κίνηση και φυσιοθεραπεία των ηλικιωμένων, απουσία ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, χαμηλή ποιότητα εργαζομένων ενώ οι εργαζόμενοι συχνά ήταν ελάχιστοι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Το πρόβλημα στη χώρα είναι σοβαρό. Πολλά τα κτήνη που εργάζονται, ενώ θα έπρεπε να είναι άνεργα.

  2. Σε μία χώρα τριτοκοσμική με τον έλληνα να κοιτάει μόνο την πάρτη του δεν περιμένεις να ακούσεις και κάτι καλό..

Comments are closed.