Σκύλος Κοκόνι: Τετραπέρατος, γεμάτος θάρρος και βέρος Έλληνας

Κοινοποίηση:
200219150736_kokoni

Ανακαλύψτε τον σκύλο της φυλής Κοκόνι, τον τετράποδο φίλο με το περίσσιο θάρρος και το αναπτυγμένο αίσθημα φύλαξης του σπιτιού του

Είναι βέρος Έλληνας και διακρίνεται για τη σπιρτάδα, την αστείρευτη ενέργειά του και τη στοργή που δείχνει στην οικογένειά του. Αν και μικρόσωμος, ο σκύλος της φυλής Κοκόνι έχει περίσσιο θάρρος και αναπτυγμένο το αίσθημα της φύλαξης του σπιτιού του. Αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους του και πικραίνεται όταν δεν είναι παρών σε όλες τους τις εκδηλώσεις.
Το μικρό και χαριτωμένο Κοκόνι μας το «συστήνει» ο κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, ο οποίος διατηρεί αναγνωρισμένο εκτροφείο σκύλων των φυλών Κοκόνι και Μπόξερ (GR 033/11).

«Κατά την πάροδο των χρόνων έχουν περάσει από τα χέρια μου αρκετές μικρόσωμες φυλές. Η τύχη, όμως, με έφερε μαζί με ένα Κοκόνι: με το πρώτο εκτροφικό Κοκόνι της οικογενείας μας. Αυτή τη στιγμή στην οικογένειά μας έχουμε έξι λατρεμένα Κοκόνια.

Ζώντας, λοιπόν, με αυτά τα πλασματάκια, διέκρινα πόσα θετικά στοιχεία έχει αυτή η φυλή και ασχολήθηκα με την εκτροφή τους.
Ο εκτροφέας, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Χαρακτήρας – προσωπικότητα

Το Κοκόνι είναι ευφυής, υπάκουος και εκπαιδεύσιμος, συναισθηματικός με την οικογένειά του, ιδιαίτερα τρυφερός και φιλικός με τα παιδιά. Επιφυλακτικός με ό,τι ξένο γι΄αυτόν, ή ό,τι καινούργιο μέχρι να το γνωρίσει. Έχει έντονο το αίσθημα της φύλαξης του σπιτιού του και, φυσικά, λόγω μεγέθους δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο -αν και θα το ήθελε- πάρα μόνο… τον συναγερμό!

Θέλει να συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της οικογένειας και όταν νοιώθει ότι τον αποκλείουν, έχω παρατηρήσει ότι στενοχωριέται.
Είναι ατρόμητος, σε σημείο που νομίζεις ότι δεν έχει συναίσθηση του μεγέθους του!

Δεν είναι ο σκύλος του «καναπέ», καθώς του αρέσουν η άσκηση, οι βόλτες, οι δραστηριότητες με τον ιδιοκτήτη του, το τρέξιμο και -γενικότερα- να ξεδίνει. Από την άλλη, εκτιμά απεριόριστα τις ώρες που ηρεμεί στο σπίτι δίπλα στην οικογένειά του. Και δεν θα μας προβληματίσει με θέματα υγείας, που έχουν άλλες μικρόσωμες φυλές .

Ιδιαίτερα ανθεκτικός και άριστα προσαρμοσμένος στο ελληνικό κλίμα, καθώς οι ρίζες του είναι καθαρά ελληνικές. Επιβίωσε επί αρχαιοτάτων χρόνων και είναι άπειρα τα κείμενα, οι γκραβούρες, αλλά και οι αρχαίες παραστάσεις σε αρχαία αγγεία που μας δείχνουν την παρουσία του και τη καταγωγή του, σε βάθος χρόνου.

Εμφάνιση

Γενική εμφάνιση: Είναι ένας μικρόσωμος σκύλος με κορμό μακρύτερο από ό,τι το ύψος του. Το τρίχωμα είναι κοντό στο πρόσωπο και στα πρόσθια μέρη των σκελών, αλλά μετρίως μακρύ στον κορμό και τον λαιμό. Μακρύτερο είναι στην ουρά και τους γλουτούς.

Έχει τριγωνικό κεφάλι με πεσμένα αυτιά. Η ουρά σχηματίζει ημικύκλιο και η κίνησή της είναι γρήγορη και ζωηρή.

Μανδύας: Έχει πλούσιο και διπλό μανδύα τον χειμώνα, που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες. Η περιποίηση του χρειάζεται μόλις δύο – τρία λεπτά την ημέρα χτένισμα.

Τον μανδύα θα τον χάσει προς την Ανοιξη. Τότε θέλει εντατικό χτένισμα και, ίσως, μπάνιο για να τον χάσει πιο γρήγορα. Έτσι, αποφεύγουμε τα γνωστά παράπονα για τις τρίχες, οι οποίες, όμως, λόγω υφής δεν «καρφώνονται» πουθενά. Φεύγουν αμέσως με ένα απλό σκούπισμα.

Επίσης, το Κοκόνι δεν το κουρεύουμε ποτέ. Γιατί ο μανδύας του το προστατεύει, και από τη ζέστη και τον ήλιο!

Χρώματα: Στα Κοκόνια όλα τα χρώματα και οι συνδυασμοί χρωμάτων είναι αποδεκτά.

Ύψος και βάρος: Το ύψος στα αρσενικά κυμαίνεται από 24 έως 28 εκ. και στα θηλυκά από 23 έως 27 εκ.
Βάρος: Από τέσσερα έως οκτώ κιλά.

Αναλογίες: Το μήκος σώματος είναι μακρύτερο του ύψους του και το μήκος ρύγχους μικρότερο από το μήκος του κρανίου, ενώ το εύρος κρανίου είναι ελαφρώς μικρότερο του μήκους του.

Με άλλα λόγια, αν θέλετε έναν σύντροφο μικρό σε μέγεθος, θαρραλέο, έξυπνο, εκπαιδεύσιμο, ανθεκτικό και προσαρμοσμένο στο ελληνικό κλίμα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με λίγη περιποίηση, τρυφερό με όλη την οικογένεια, ενεργητικό, που θα σας ακλουθεί παντού και θα σας ειδοποιεί για όποιον πλησιάζει στο σπίτι, το Κοκόνι είναι μια εξαιρετική επιλογή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: