Σκάνδαλο ή αναγκαία κίνηση; Τα μπόνους και τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών υπό το μικροσκόπιο

Κοινοποίηση:
ΦΩΤΟ: Engin_Akyurt/pixabay.com

Μια απόφαση των διοικητικών στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να τριπλασιάσουν τις αμοιβές τους, χορηγώντας μπόνους που ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ για το 2023, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία.

 

Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με το iEidiseis, οι οποίες φαίνεται να είναι ομοιόμορφες για όλες τις τράπεζες, ήρθαν στο φως μετά την ανακοίνωση κερδών-ρεκόρ ύψους 2,6 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 και με πρόβλεψη συνολικών κερδών 4,8 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Επιπλέον, οι τράπεζες προχώρησαν στη διανομή μερισμάτων ύψους 850 εκατ. ευρώ για το 2023.

Ως επιχείρημα για την καταβολή αυτών των μερισμάτων και μπόνους, οι τράπεζες επικαλούνται τα κέρδη της τελευταίας διετίας ως ένδειξη της οικονομικής τους επιτυχίας. Τα συνολικά κέρδη των τεσσάρων τραπεζών για το 2023 ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ, με τα μερίσματα να αντιστοιχούν στο 22% αυτού του ποσού (850 εκατ. ευρώ).

Η πρόσφατη απόφαση των τραπεζών να διανείμουν πλουσιοπάροχα δώρα στους εαυτούς τους και στους μετόχους τους, έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο 16 ετών κατά την οποία οι μερισματικές αποδόσεις και τα μπόνους είχαν απαγορευθεί. Αυτή η απαγόρευση επιβλήθηκε λόγω της εκτεταμένης κρατικής στήριξης που έλαβαν οι τράπεζες, η οποία ανήλθε σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους και η συνακόλουθη οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το ζήτημα παραμένει ότι αυτή η κρατική στήριξη δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως, αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2040-2042. Ο λόγος είναι ότι στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών θα υπάρχει ακόμα η έμμεση κρατική ενίσχυση μέσω της Αναβαλλόμενης Φορολογίας, την οποία οι τράπεζες θα αποπληρώσουν σταδιακά μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

«Η ιδέα των υπέρογκων πληρωμών προς τους μετόχους που θα ξεκινούσαν από τον ίδιο κουμπαρά θα ήταν οικονομικά και πολιτικά αμφιλεγόμενη» έγραψαν οι Financial Times και συμπληρώνουν ότι «οι ελληνικές τράπεζες δεν σχεδιάζουν να γίνουν σπάταλες.

Στα επιχειρηματικά τους σχέδια έως το 2026 έχουν καθορίσει δείκτες αποπληρωμής της τάξης του 50%».

 

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο «Η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών μπορεί να φρενάρει από την κληρονομιά της κρίσης», οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση, διπλασιάζοντας την αξία τους από το τέλος του 2022. Ωστόσο, οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Πιστώσεις (DTC) ενδέχεται να αποτελέσουν εμπόδιο σε αυτήν τη θετική πορεία, καθώς η κατανομή τέτοιων αποπληρωμών μπορεί να προκαλέσει οικονομικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Παρά ταύτα, το άρθρο υπογραμμίζει ότι η κατάσταση δεν είναι αδιέξοδη. Εάν η Ελλάδα επιλέξει να υιοθετήσει το μοντέλο της Ισπανίας, θα μπορούσε να βρει λύσεις. Στην περίπτωση της CaixaBank, παρά το γεγονός ότι το 44% των κεφαλαίων της προέρχεται από DTC, η τράπεζα κατάφερε να αυξήσει το μέρισμά της από το 50% στο 60% των κερδών της. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο για στρατηγικές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική τραπεζική αγορά.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: