Σικάγο Greektown: Η καρδιά της ελληνικής ομογένειας

Κοινοποίηση:
greektown

Η Greektown του Σικάγο, η περιοχή για φαγητό και νυχτερινή ζωή στο Near West Side της πόλης, είναι αδιαμφισβήτητα ο πολιτιστικός κόμβος για τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων που ζουν στις ΗΠΑ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Σικάγο. Η γλώσσα ακούγεται ακόμα στις γειτονιές και η κοινότητα εμφανίζεται με πλήρη εθνική υπερηφάνεια κατά την ετήσια παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, το φεστιβάλ «Taste of Greece» και τις ημέρες γύρω από το ελληνικό Πάσχα.

Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο, το φημισμένο κέντρο της ελληνοαμερικανικής ιστορίας, βρίσκεται επίσης στην περιοχή.

 

 

Οι πρώτοι Έλληνες στο Σικάγο έφτασαν ως καπετάνιοι πλοίων τη δεκαετία του 1840. Αφού αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη στεριά, άρχισαν να εργάζονται ως μικροπωλητές τροφίμων και σύντομα έγιναν ιδιοκτήτες εστιατορίων.

Γύρω στις αρχές του αιώνα, ο ελληνικός πληθυσμός συγκεντρώθηκε γύρω από τις περιοχές Harrison, Blue Island και Halsted, αρχικά γνωστές ως Deltaîbut, που αργότερα μετονομάστηκε σε «Greektown». Εκεί ζούσε ολόκληρη η ελληνική κοινότητα, οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι εμπόροι της.

Κατά τη δεκαετία του 1960, η Greektown εκτοπίστηκε από τον αυτοκινητόδρομο Eisenhower Expressway και το Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο, αναγκάζοντας τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις να μετακινηθούν βόρεια μερικά τετράγωνα. Οι περισσότεροι Έλληνες εκείνη την εποχή ανέβαιναν επίσης στη μεσαία τάξη και μετακόμισαν στα προάστια. Αλλά οι επιχειρήσεις τους, ειδικά στη βιομηχανία τροφίμων, παρέμειναν ριζωμένες στο Greektown.

 

greekreporter.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αυτα συμβαινουν ΜΟΝΟΝ στις ΒΑ πολιτειες και Φλοριντα.Στις κεντρικες, μεσο-δυτικες και δυτικες ακτες των ΗΠΑ η Ελληνικη παρουσια ειναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!.. Ημουνα επισκεπτης καθηγητης στο Τεννεσσυ και Καλιφορνια και ποτε ΔΕΝ συναντησα ενα πολιτικο η’ θρησκευτικο προσωπο .Επισης , ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ η Ελληνικη γλωσσα.

Comments are closed.