25/07/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Σημαντική νίκη για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε εξάρτημα μετατροπής για ημιαυτόματα τυφέκια

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Το λεγόμενο «bump stock» επιτρέπει σε ημιαυτόματα τυφέκια να πιάσουν ρυθμούς βολής αυτομάτων όπλων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών κατήργησε μια ομοσπονδιακή ρύθμιση που απαγορεύει τα bump stocks, συσκευές που αυξάνουν την ταχύτητα πυροβολισμού των ημιαυτόματων όπλων, μετατρέποντάς τα σε αυτόματα όπλα.

Με έξι ψήφους υπέρ και τρεις κατά το Δικαστήριο έκρινε πως το Γραφείο για το Αλκοόλ, τον Καπνό, τα Όπλα και τα Εκρηκτικά (ATF), η ομοσπονδιακή υπηρεσία που ασχολείται και με τα όπλα, υπερέβη τις αρμοδιότητές του.

Το ATF είχε κατατάξει το 2018 τα bump stocks στην κατηγορία των πολυβόλων, τα οποία απαγορεύονται από νόμο του 1934, από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης.

Ο κανονισμός είχε επιβληθεί το 2019 από την κυβέρνηση Τραμπ μετά τη χρήση bump stock σε περιστατικό μαζικών πυροβολισμών το 2017 που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 58 άνθρωποι σε φεστιβάλ μουσικής κάντρι στο Λας Βέγκας.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν πει πως ο κανονισμός ήταν απαραίτητος για τη δημόσια ασφάλεια στις ΗΠΑ, μια χώρα που αντιμετωπίζει μόνιμο πρόβλημα με τα όπλα.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει την πώληση ή κατοχή πολυβόλων, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση 10 ετών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: