Σημαντική ανακάλυψη: Ερευνητές στις ΗΠΑ «αγγίζουν» το κουφάρι του πλοίου του Κάπτεν Κουκ

Κοινοποίηση:
ploio_koukmain

Το ναυάγιο του ερευνητικού σκάφους του θρυλικού Βρετανού θαλασσοπόρου Κάπτεν Τζέιμς Κουκ, ενδέχεται να έχουν εντοπίσει ερευνητές, περίπου 250 χρόνια μετά τη βύθισή του.

Το σκάφος HMS Endeavour είχε ξεκινήσει από τις αμερικανικές ακτές με τελικό προορισμό την Αυστραλία, ωστόσο φέρεται να βυθίστηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ, έξω από το Ρόουντ Άιλαντ, στα βορειοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και εντοπίστηκε το κουφάρι του από δύτες της αρχαιολογικής υπηρεσίας της περιοχής.

 

Οι έρευνες για την εύρεσή του, ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια και τώρα οι επιστήμονες δείχνουν να έχουν προσεγγίσει στα απομεινάρια του θρυλικού πλοίου. Επίσημη επιβεβαίωση πως τα ευρήματα σχετίζονται με το HMS Endeavour δεν έχει προκύψει, ενώ τα δείγματα έχουν συγκεντρωθεί από τα βάθη της θάλασσας και το κουφάρι του σκάφους έχουν αποσταλεί στα αρμόδια εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση.

«Όλα όσα βλέπουμε φέτος δείχνουν ότι πρόκειται για το Endeavour, δεν βρήκαμε τίποτε που να αποδεικνύει το αντίθετο» επισήμανε η Κάθι Άμπας του Rhode Island Marine Archaeology Project, δίνοντας ελπίδες πως η ενημέρωση που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων, θα επιβεβαιώσουν τη σημαντική ανακάλυψη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response