Σε όλο τον κόσμο διαμαρτύρονται για τη μάσκα στα παιδιά, κι εμείς τα… δικά μας. Η Παιδιατρική εταιρεία δίνει οδηγίες για τη χρήση μάσκας

Κοινοποίηση:
maska-arkoudaki-960x660

Οδηγίες για τη χρήση μάσκας στα παιδιά, παρέχει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, τονίζοντας ότι η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση της COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων. «Η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής, εύκολος ο τρόπος εφαρμογής της και ο πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλη έμφαση πρέπει φυσικά να δοθεί στη σωστή εκπαίδευση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για τη σωστή χρήση της.

«Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο νέος κορωνοϊός (SARS-COV-2) είναι εδώ και προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι τις μεγάλες ηλικίες. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι, που παρά τα εκατομμύρια κρουσμάτων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών παγκοσμίως, δεν αποδέχονται την παρουσία του ιού και επιμένουν στη μετάδοση fake news. Το πειστήριο για την ύπαρξη και την επικινδυνότητα του ιού είναι η επίσκεψη σε μονάδα εντατικής νοσηλείας και η παρακολούθηση από διαχωριστικό υαλοπίνακα επί αρκετό χρονικό διάστημα των αρρώστων», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Προσθέτει ότι τα μέτρα πρόληψης είναι γνωστά, πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. «Στο στάδιο όπου βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών, είναι η χρήση μάσκας», σημειώνει ο καθηγητής, δίνοντας σχετικές οδηγίες για τη σωστή χρήση της.

1) Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα;

Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.

2) Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή;

Όχι. Ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλλειμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.

3) Η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων;

Όχι. Σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, από τις οποίες η μάσκα προστατεύει.

4) Μπορεί η μάσκα να εξασθενήσει το αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού;

Όχι. Η μάσκα δεν έχει καμία επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.

5) Η μάσκα προστατεύει μόνο από λοίμωξη COVID-19;

Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα τα περισσότερα σχολεία σχεδόν έκλειναν για 1-1,5 μήνες εξαιτίας της γρίπης. Αυτά τα παιδιά με τη μάσκα δεν θα αρρωστήσουν.

6) Τι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Οι υφασμάτινες μάσκες, συστήνονται για τα παιδιά, από όλους τους οργανισμούς. Θα πρέπει βέβαια να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ’ ό,τι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής! Στην εκμάθηση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της.

7) Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά τη μάσκα σωστά;

Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες – μερικές φορές πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στα πολύ μικρά παιδιά να τα εκπαιδεύσουμε να φορούν και να ανέχονται τη μάσκα. Φορέστε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού, να φορέσουν οι γονείς και τα παιδιά μάσκα μπροστά στο καθρέφτη, να τους εξηγήσουμε ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα «κακά» μικρόβια, να δεχθούμε ερωτήσεις και να τους απαντήσουμε. Τα παιδιά μας μαθαίνουν τόσα πολλά από πολύ μικρή ηλικία που πραγματικά μια πρακτική εφαρμογή δεν θα τους δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα και η γνώση θα αφομοιωθεί άμεσα. Αρκεί να γίνει σωστά! Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται εκτός από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν.

8) Είναι επικίνδυνη η μάσκα και για πόσο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Η μάσκα αποτελεί μέρος καθημερινής ρουτίνας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως π.χ. στην Άπω Ανατολή πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση της COVID-19.

9) Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας;
   1. Προστατεύει από τη μετάδοση του COVID-19

   2. Προστατεύει από τη γρίπη

   3. Υπάρχει και το επιπρόσθετο κέρδος ότι βοηθά στην ελάττωση της εξάπλωσης άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων

   4. Δεν νοσούν τα παιδιά γεγονός και παράλληλα προστατεύονται και τα άτομα τρίτης ηλικίας που τα παιδιά έρχονται σε επαφή (παππούδες)

   5. Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σχολείο.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος δηλώνει τέλος, ότι «το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της COVID-19 θα το χρησιμοποιήσουμε τη στιγμή που θα έχουμε τον έλεγχο αποτελεσματικότητας, την έγκριση για ασφαλή χρήση και την επάρκεια παραγωγής του. Μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό με τα μέσα που διαθέτουμε. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο που χορηγεί δωρεάν όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

 1. Αλλη μια καταχρηση ιδιοτητας με εμφανη μονομερη συμπερασματα για τα οποια δεν τεκμηριώνει τιποτα επιστημονικα ως προς το 8ωρο χρησης μασκας και καποια μετρηση για την ελειψη οξυγονου. Αποκρυβει την αντιθετη αποψη γιατρων και επιστημονικων ερευνων εδω και χρονια και αρα εμπιπτει στον ορισμο της προπαγανδας. Ο Ηρωδης τουλαχιστον υπερασπιζοταν την βασιλεια του απο νεο επιγειο βασιλια οπως νομιζε.Μερικοι νομιζουν οτι ετσι θα γλυτωσουν την Κριση του Δημιουργου ενω δεν γλυτωνουν την κριση οσων ξερουν και προσπαθουν να τους ποινικοποιησουν επειδη παρουσιαζουν δεδομενα και συνθετικα συμπερασματα και οχι αερολογιες.

 2. Τι είδους γιατροί είστε όλοι εσείς;
  Αναξιοπρεπεις…..
  Μαριονέτες….
  Σε άλλα κράτη….Όπως η Ολλανδία αποφασίστηκε πως η μάσκα δεν παρέχει ίχνος περισσότερης ασφαλειας….Αλλά στη Μπανανία όλα καλά….Σας έχουν τροφοδοτήσει με πολλές μπανάνες για να λέτε αρλούμπες κακών αντιφασκεται συνεχώς….Από υπουργούς και λοιμοξιωλογους…
  Τώρα μπήκατε στο παιχνίδι και οι παιδιατροι
  Τιμηστε τον όρκο σας …η ξαναδιαβαστε τον μηπως και κτυπήσει μέσα σας κάποια ” φλέβα ” αλήθειας….
  Κατά τ αλλά…
  Ντροπή σας

 3. Πότε ρε ρεζίληδες βγάλατε πορίσματα? Πότε κάνατε ελέγχους αν κάνει κακό ή όχι στα παιδιά? Νομίζετε ότι μπορείτε να μας κοροϊδέψετε? Σήμερα βγήκαν οι αποφάσεις για να φοράνε μάσκα ή όχι τα παιδιά, πότε προλάβατε να κάνετε στατιστικές? ΡΕ ΟΥΣΤ μη πω τίποτα παρά πάνω και με πιάσουν για εξύβριση ηλιθίων.

 4. Κωνσταντόπουλε για πάμε να δούμε τους ασθενείς του covid…,Αν τολμάς πάμε να τους υποδείξεις μπροστά στην κάμερα και να μας πεις από τι πάσχουν ο καθένας τους..Για τόλμησε το.. Όμως ξέρουμε τι θα μας πεις… Κότα λυράτη…Που μέχρι και τα τροχαία τα χρεωσατε στον covid..

Comments are closed.