Σε συγκρουσιακό κλίμα η ανακοίνωση του συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας

Κοινοποίηση:
3339440

Τη συνήθη τακτική της, αυτή των διαδοχικών προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας, εξακολούθησε και σήμερα η Άγκυρα ανεβάζοντας ξανά τους τόνους, κι επιδιώκοντας προφανώς ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων με τη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στη χώρα μας, όπου επισημαίνονται τα εξής:

«Οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική της Ελλάδας, καθώς και οι προσπάθειες εξοπλισμού δεν θα είναι ωφέλιμες, αλλά θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή. Οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός που στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα γίνει ανεκτό».

Αναλυτικότερα, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας για το 2023 η οποία πραγματοποιήθηκε  υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκεσε 3 ώρες και 40 λεπτά.

Στην ανακοίνωση που αποτελείται από έξι άρθρα κι εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αναφέρονται επιπροσθέτως τα εξής:

«Τονίστηκε έντονα ότι δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός με στόχο την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Τονίστηκε ότι τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με το δίκαιο και το πνεύμα της συμμαχίας.

Οι αποτρόπαιες επιθέσεις, οι οποίες αποτελούν εκδήλωση αντι-ισλαμικού ρατσισμού και στοχεύουν στις ιερές αξίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων, καταδικάστηκαν έντονα.

Αναφέρθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το μνημόνιο κατανόησης για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων με συγκεκριμένα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι ενθαρρύνουν πράξεις που υπονομεύουν αξίες όπως η ελευθερία της θρησκείας, της συνείδησης και της σκέψης είναι συνένοχοι σε εγκλήματα μίσους.

Η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με το δίκαιο και το πνεύμα της συμμαχίας».

Σε ότι αφορά τους συμμετέχοντας στο συμβούλιο τόνισαν αναφερόμενοι στις διαδηλώσεις έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ο Ράσμους Παλουντάν από το ακροδεξιό κόμμα, Stram Kurs, έκαψε αντίτυπο από το Κοράνι
«Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις στο Ισλάμ και το κάψιμο του κορανίου».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η ΚΑΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Comments are closed.