Σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα – Στα 600 ευρώ το κόστος αποτέφρωσης

Κοινοποίηση:
apotefrotirio

Χρυσές δουλειές ετοιμάζεται να κάνει η ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε πρώτη να κόψει το νήμα και να λειτουργήσει εντός των επομένων εβδομάδων, Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ριτσώνα της Εύβοιας.

Τον περασμένο Απρίλιο η «Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας» ΑΕ έλαβε το καλοκαίρι του 2018 τις κρίσιμες αδειοδοτήσεις και ξεκίνησε να ετοιμάζει το κτίριο στο οποίο πλέον έχει εγκατασταθεί και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας εκτιμούν ότι θα τεθεί σε κανονική λειτουργία μέσα στον Οκτώβριο, σε μια εποχή όπου παραμένει εντονότατο το πρόβλημα εξεύρεσης χώρου για ταφή στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων και ειδικά της Αθήνας. Ταυτόχρονα, χιλιάδες είναι και οι νεκροί που έως τώρα οδηγούνται για αποτέφρωση στη Σόφια της Βουλγαρίας όπου λειτουργεί η πιο κοντινή μονάδα.

Υπολογιζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα, ότι τα περασμένα χρόνια πάνω από 4.000 νεκροί κατέληγαν ετησίως στη Σόφια με ένα κόστος που άγγιζε τα 2.000 ευρώ συνολικά για κάθε περίπτωση.

Μεγάλο μέρος του κόστους αφορούσε τη διαδικασία της αποτέφρωσης ενώ στην περίπτωση του ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα, το αντίτιμο θα ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, δυνητικοί «πελάτες» του αποτεφρωτηρίου θα μπορούσαν να είναι έως και 10.000 ετησίως, δεδομένου ότι περίπου 120.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα εγκόσμια βάσει των ληξιαρχικών δεδομένων.

Αν ισχύσει αυτή η πρόβλεψη, η επένδυση θα αποσβεσθεί ταχύτατα καθώς το κόστος εγκατάστασης έφθασε στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως αναφέραμε και στο προηγούμενο δημοσίευμά μας, πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Αντώνης Αλακιώτης.

Ο κ. Αλακιώτης είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, ενός φορέα που εδώ και πολλά χρόνια ασκούσε πιέσεις προς τους δήμους να δημιουργήσουν ανάλογη εγκατάσταση.

Οι δήμοι όμως, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ξεφύγουν από τα σχέδια επί χάρτου.

Πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων όπου χάθηκε πολύς χρόνος με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προβλέπεται από τον νόμο. Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων έχει ορίσει έναν χώρο στον Ελαιώνα αλλά εταιρείες της περιοχής κινήθηκαν δικαστικά εναντίον των αποφάσεων και μπλόκαραν την εξέλιξη.

Οι προθέσεις του νέου δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη δεν έχουν εκδηλωθεί δημόσια για το αν και κατά πόσο θα επιμείνει στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας συμμετέχει και ως αντιπρόεδρος η Ολυμπία Γαλενιανού ενώ την επικοινωνιακή διαχείριση έχει αναλάβει η εταιρεία V&O του Θωμά Βαρβιτσιώτη.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΡΗΜΑΔΙΑ ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΔΡΟΜΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ ΑΣΕ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΤΟΥΣ ΜΑΡΜΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΚΤΑΦΗ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΚΕΡΔΟΣ !!! ΠΡΟΧΘΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΦΗ ΚΑΙ ΣΙΧΑΘΗΚΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ !!!!ΕΘΑΨΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΑΝ ΒΛΕΠΑΤΕ ΤΙ ΤΟΥ ΕΡΡΙΞΑΝ ΕΠΑΝΩ ΘΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΣΑΤΕ ΟΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΑ ΧΑΡΤΙΑ !!!!! ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΑΙΓΑΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΑΒΑΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ !!! ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΝΑ ΘΑΒΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙΣ ΒΟΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΤΑΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟΤΑΤΟ ΘΕΑΜΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!!!!!!

  2. Μετά την διαδικασία οι θλιμμένοι φίλοι βγαίνουν στον περιγυρο χώρο με γκαζόν γιά golf αναζητώντας τρύπες .

  3. Ποιός τόπε ; Αλλο η τελετή και άλλο τό θάψιμο ! Μόλις τελειώσει η τελετή επί σκηνής το φέρετρο κυλάει στο βάθος καί μπαίνει στόν κλιβανο . Οπως στούς ιμάντες τών supermarkets ή μέ τις βαλίτσες στο αεροδρομιο πού περνάνε γιά skanning !!!

Leave a Response