Σε κρίσιμη καμπή ο πόλεμος στην Ουκρανία: Η προέλαση του Κιέβου και η ανησυχία στη Μόσχα

Κοινοποίηση:
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τη Ρωσία να περνάει στην αντεπίθεση και τον πλανήτη να κρατάει την αναπνοή του για τα τεκταινόμενα στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ακόμη περισσότερα εδάφη από τη Ρωσία καθώς συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της χώρας

Τα στρατεύματα έχουν πλέον ανακαταλάβει περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον ρωσικό έλεγχο τον Σεπτέμβριο, στα ανατολικά και τα νότια, είπε με τη Ρωσία να παραδέχεται ότι έχασε βασικές πόλεις στα βορειοανατολικά του Χάρκοβο, κάτι που θεωρείται από ορισμένους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ως νέα σημαντική τροπή στον πόλεμο.

Μπλίνκεν: «Είναι νωρίς για να προβλεφθεί το αποτέλεσμα»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στην αντεπίθεσή τους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα. «Οι Ρώσοι διατηρούν πολύ σημαντικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς και εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά. Συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν αδιακρίτως εναντίον όχι μόνο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, όπως είδαμε» σημείωσε.

Στην πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε: «Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, οι πολεμιστές μας έχουν ήδη απελευθερώσει περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειας της Ουκρανίας – στα ανατολικά και νότια. Η κίνηση των στρατευμάτων μας συνεχίζεται»

Ο ρωσικός στρατός παραδέχτηκε νωρίτερα ότι τα στρατεύματά του έπρεπε να εγκαταλείψουν τις βασικές πόλεις Μπαλακλίγια, Ίζιουμ και Kουπιάνσκ στην περιοχή του Χαρκόβου. Η Ρωσία ελέγχει πλέον μόνο ένα μικρό ανατολικό τμήμα της περιοχής. Σημαντικές – αν και πιο αργές – προόδους των ουκρανικών στρατευμάτων έχουν επίσης αναφερθεί στη Χερσώνα στο νότο, η οποία συνορεύει με την Κριμαία – μια ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Οι αξιωματούχοι της βρετανικής άμυνας λένε ότι οι πρόσφατες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού θα έχουν «σημαντικές επιπτώσεις» στον συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ρωσίας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν «μέχρι να εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι που είχαν αρχικά τεθεί». Η Ρωσία λέει ότι οι δυνάμεις της πραγματοποιούν πλήγματα στις περιοχές που ανακατέλαβε η Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Ο Βαλέρι Μαρτσένκο, δήμαρχος του Ίζιουμ είπε στο BBC ότι ο ουκρανικός στρατός βρισκόταν στην πόλη του και η κρατική σημαία είχε υψωθεί. Ο στρατός ασχολείται τώρα με τον καθαρισμό της κατεστραμμένης από τον πόλεμο πόλης και οι ουκρανικές δυνάμεις αναζητούν Ρώσους στρατιώτες που ενδέχεται να κρύβονται σε σπίτια ανθρώπων.

Η Ρωσία κάνει λόγο για «ανασυγκρότηση»

Η Μόσχα περιγράφει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή τις τελευταίες ημέρες ως «ανασυγκρότηση» με στόχο να επικεντρωθεί στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας, ισχυρισμός που έχει προκαλέσει επικρίσεις ακόμη και εντός της Ρωσίας

Η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι στόχευσε μη στρατιωτικές υποδομές ως εκδίκηση για τις απώλειες στο πεδίο της μάχης. Ένα κύμα πυραυλικών επιδρομών την Κυριακή προκάλεσε μαζικές διακοπές ρεύματος στη βορειοανατολική Ουκρανία, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό για αρκετές ώρες.

Ένα σοκαριστικό νέο βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες πιστεύεται ότι δείχνει μια τεράστια έκρηξη σε ουκρανικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής μετά από επίθεση ρωσικού πυραύλου που βύθισε την περιοχή στο σκοτάδι. Το βίντεο δείχνει την έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας CHPP-5 του Χάρκοβο, που ακολουθείται από ένα καταστροφικό ωστικό κύμα.

Άλλα βίντεο δείχνουν διακοπές σε αρκετούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι συλλογικά διακόπτουν το ρεύμα σχεδόν στο ένα τρίτο της Ουκρανίας. Εκτός από τη διακοπή σε ένα βασικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή του Χάρκοβο, βίντεο έδειξαν φλόγες σε ένα εργοστάσιο στο Vilnohirsk, στην περιοχή Dnipropetrovsk.

Οι στρατιωτικοί διοικητές της Ρωσίας σταμάτησαν να στέλνουν νέες μονάδες στην Ουκρανία μετά την αντεπίθεση, ανέφερε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στη σελίδα της στο Facebook τη Δευτέρα. «Η τρέχουσα κατάσταση στο θέατρο των επιχειρήσεων και η δυσπιστία προς την ανώτερη διοίκηση ανάγκασε μεγάλο αριθμό εθελοντών να αρνηθούν κατηγορηματικά την προοπτική υπηρεσίας σε συνθήκες μάχης».

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αφήσει πίσω τους αποθέματα πυρομαχικών και άλλων προμηθειών μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Χάρκοβο, αναφέρει η Kyiv Independent. Ένας αναλυτής υπολόγισε ότι περισσότερα από 300 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενών, αυτοκινούμενων όλμων και φορτηγών εφοδιασμού, είχαν χαθεί μεταξύ 7 και 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας, καθώς προήδρευσε σε μία συνάντηση για την οικονομία στην οποία δεν έκανε καμία αναφορά στις εξελίξεις απο το μέτωπο και είπε ότι η Ρωσία αντέχει στις κυρώσεις της Δύσης. «Οι οικονομικές τακτικές του blitzkrieg, η επίθεση στην οποία υπολόγιζαν, δεν λειτούργησε».

Δημοτικοί βουλευτές από 18 περιφέρειες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης υπέγραψαν δημόσια δήλωση απαιτώντας να παραιτηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Εμείς, οι δημοτικοί βουλευτές της Ρωσίας, πιστεύουμε ότι οι ενέργειες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βλάπτουν το μέλλον της Ρωσίας και των πολιτών της», ανέφερε η δήλωση που δημοσίευσε η Ksenia Torstrem, δημοτική βουλευτής της περιφέρειας Semenovsky της Αγίας Πετρούπολης.

Το ερευνητικό κέντρο Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ δήλωσε ότι «η Ουκρανία ανέτρεψε το ρεύμα προς όφελός της, αλλά η τρέχουσα αντεπίθεση δεν θα τερματίσει τον πόλεμο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ενεργειακη κονομα για αμερικλανακια και ρωσακια διαφορετικα ο Βλαδιμηρος θα χε πατησει το κουμπι! Καημενη Ευρωπη!

Comments are closed.