Σε αργία ο ιερέας που “έντυσε” δύο κορίτσια παπαδάκια

Κοινοποίηση:
uh

Σε αργία τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ιερέας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών – που για πρώτη φορά στην Ελλάδα έθεσε δύο κορίτσια- στην «υπηρεσία» της Εκκλησίας κάνοντας τους παπαδάκια, όπως συμβαίνει επί αιώνες με τα αγόρια.

Το «σκανδαλώδες» γεγονός εκτυλίχθηκε στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα και ο ιερέας, που τέθηκε σε αργία, είναι ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρυότογλου. Η απόφαση του κληρικού προκάλεσε την μήνη συντηρητικών κύκλων με συνέπεια να κληθεί άρον – άρον στην Αγίας Φιλοθέης όπου ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να ιερουργεί κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ούτε έχει το δικαίωμα να τελεί Μυστήρια (Γάμους, Βαφτίσεις, Εξομολογήσεις κ.λ.π.) έως ότου η 12μελής Ιερά Σύνοδος συζητήσει το θέμα και αποφανθεί.

Η τιμωρία
Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θέσει το θέμα προς συζήτηση και ποια θα είναι η εισήγηση του, όμως, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του: «στόχος της απόφασης είναι να νουθετήσει τον κληρικό καθώς δεν υπήρχε καμία συνεννόηση με τα στελέχη της Αρχιεπισκοπής» και όπως προσθέτουν « ο ιερέας δεν έλαβε κάποια επιστολή αλλά «είχε μία συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωτοσύγκελο. Κανένας μας δεν αποφασίζει μόνος του».

Από την άλλη πλευρά θεολόγοι τονίζουν ότι τέτοιου είδους επιχειρήματα αποτελούν προφάσεις…

Τα κορίτσια – «παπαδάκια» αποτελούν «θεσμό» από τις αρχές της δεκαετίες του ’80. Όλα ξεκίνησαν από την ενορία του Αγίου Δημητρίου της Κολωνίας η πρωτοβουλία μάλιστα του ιερέα συνοδεύτηκε και από σχετική απόφαση του τότε Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνατίου. Έκτοτε δεκάδες κορίτσια – παπαδάκια στην Ευρώπη αλλά και σ’ αυτή ακόμη, την Δαμασκό, έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας το οποίο επισκέφθηκε μάλιστα πρόσφατα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αποτελούν σύνηθες γεγονός.

«Η αγανάκτηση και η άρνηση των συντηρητικών είναι υποκριτικές. Πολλές γυναίκες υπηρετούν από καιρό στο Ιερό Βήμα: μοναστήρια, ιδρύματα, κατασκηνώσεις ακόμη και ενορίες» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός. Όπως προσθέτει ο κληρικός που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ιερείς της χώρας: στο μεταξύ «οι περισσότεροι μητροπολίτες δεν νοιάζονται για την ουσία. Ο λόγος για τον οποίο δεν θέλουν κορίτσια στο ιερό είναι ο πόλεμος των «κολλημένων». Η Εκκλησία μας κατάντησε όμηρος των φονταμενταλιστών. Τυχόν τιμωρία του π. Αλεξάνδρου θα σκανδαλίσει βαθιά ανθρώπους με ποιοτική σκέψη, σοβαρή και σοβαρό προβληματισμό. Ηδη παίρνουμε μια γεύση των αντιδράσεων. Δυστυχώς αρκετοί μητροπολίτες μας αγνοούν ότι υπάρχει αυτή η μερίδα ανθρώπων. Ετσι, όταν πρόκειται να αποφασίσουν, προτιμούν την ησυχία τους και θυσιάζουν τους σοβαρούς αναζητητές. Οι ακραίοι κάνουν φασαρία δυσανάλογη με τον αριθμό τους. Αν οι μετριοπαθείς βομβαρδίζαν την Σύνοδο με αιτήματα για αλλαγές, τότε οι Επίσκοποι μας θα εκπλήσσονταν. Αγαπούμε την Σύνοδο μας και δεν θέλουμε να κλονίζεται το κύρος της».

Τα δύο κορίτσια
Τα δύο κορίτσια 14 ετών που φόρεσαν το στιχάριο και κράτησαν την λαμπάδα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας είναι μεταξύ των παιδιών που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή. Είναι τρίδυμα και έχουν κι έναν αδελφό ενώ οι γονείς τους βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία και ουδείς περίμενε τέτοιου είδους αντίδραση…

Και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πραγματοποιήθηκε κάποιου είδους ειδική τελετή αφού δεν προβλέπεται ούτε για τα αγόρια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. δογματικες βλακειες κολλημενων δογματικων .. Ναι γιατι οχι ? Το να εισαι « παπαδακι » ειναι προνομιο των αγοριων ? Αυτα ποιος τα λεει ? οχι ο Κυριος ομως .

  2. Οι γυναίκες δεν πατούν το ιερό τέλεια και παύλα. Οποίος διαφωνεί ας αλλάξει θρήσκευμα.

  3. Τόν κακο σου τόν καιρό, Θερμό- ντενεκέ! Φυλάττουμε Παραδόσεις Αιώνων. Εσύ ποιός είσαι? Ή πατσαβούρα του Μακελειό??😠😋
    Σκασμός ρε!!! Πού θα μιλήσεις κιόλας😠🤫

  4. Τόν κακο σου τόν καιρό, Θερμό- ντενεκέ! Φυλάττουμε Παραδόσεις Αιώνων. Εσύ ποιός είσαι? Ή πατσαβούρα του Μακελειό??😠😋
    Σκασμός ρε!!! Πού θα μιλήσεις κιόλας😠🤫

  5. H Ιερά Σύνοδος να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Ο π. Αλέξιος Καρυώτογλου δεν εγκλημάτισε στην προκειμένη περίπτωση. Άλλοι εγκληματούν και τους γράφουν οι εφημερίδες καθημερινά. Παλαιά υπήρχε ο θεσμός των διακονησών. Αν η Εκκλησία νομίζει μπορεί να τον επαναφέρει και να κοιτάξει τα του οίκου της. Αν ήμουν στην θέση του Καρυώτογλου θα έντυνα τις κοπέλες χωρίς να εισέλθουν βέβαια στο Ιερό της Εκκλησίας.

  6. Γεμισαμε με ιερεις ουνιτες του παπα του Βατικανού…. τι να περιμένει κανεις πλέον έχουμε πολλα να δουμε και να ακούσουμε εως ότου έρθει και νικηθεί ο αντίχριστος…..

Comments are closed.