Σε αναμμένα κάρβουνα 650.000 συνταξιούχοι – Διεκδικούν αναδρομικά 4 δις ευρώ

Κοινοποίηση:
συνταξη

Επίσης τον επόμενο μήνα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις περίπου 350.000 συνταξιούχων, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2 με 2,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για πόσα αναδρομικών που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ και τα διεκδικούν περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αναδρομικών για το 11μηνο Ιούνιος 2015 -Μάιος 2016 σε περισσότερους από 160.000 συνταξιούχους και κληρονόμους, αλλά και σε δύσκολες υποθέσεις με παράλληλη ασφάλιση ή απασχόληση συνταξιούχων. Σύμφωνα με τoν e-ΕΦΚΑ η καταβολή των αναδρομικών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Ελεγκτικό συνέδριο
Το Ελεγκτικό Συνέδριο όρισε για τις 15 Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη δίκη για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι περίπου 300.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις τους κύριες και επικουρικές για την τριετία 2015-2018, τα «κομμένα» δώρα, αλλά και την επιστροφή αναδρομικά από το 2017 των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα η δίκη θα πραγματοποιηθεί από τη Μείζονα Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως: α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν. 4093 2012 μετά τη δημοσίευση του ν. 4387 2016. γ) Εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή, δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734 2020 αντίκειται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ή όχι.

Συμβούλιο Επικράτειας
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται και νέα απόφαση, αυτή τη φορά για τις περικοπές των δώρων επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις περικοπές των επικουρικών την περίοδο των μνημονίων. Οι δικαιούχοι των αναδρομικών σε περίπτωση θετικής απόφασης του ΣτΕ είναι μόνο όσοι έχουν προσφύγει.

Η απόφαση αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το επίμαχο 11μηνο των επιστροφών ξεκινά στις 11 Ιουνίου 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, και φθάνει έως τις 12 Μαΐου 2016 που ξεκίνησε η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020 μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019 με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεις. Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγούμενου Ιανουαρίου που θα κρίνει τον νέο γύρο αναδρομικών.
Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σωρευτικά, εάν τα δύο ανώτατα δικαστήρια δικαιώσουν τους συνταξιούχους, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί περίπου 1 δισ. ευρώ από την επιστροφή και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο μέχρι σήμερα δεν την έχει εφαρμόσει.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης είναι 3% έως 14% και αφορά κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, για ποσά από 1.400 ευρώ μικτά και άνω. Ήδη έχει αποφασιστεί να δοθούν ποσά ως αναδρομικά για τις κρατήσεις που έγιναν τη διετία 2017-2018. Άλλωστε, υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την εν λόγω εισφορά για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας και για όσους προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τώρα όμως μένει να κριθεί εάν πρέπει να δοθούν ποσά και για όλα τα υπόλοιπα έτη.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Βλέπω η 3η δόση με το δηλητήριο να’ ρχεται γρήγορα.

Comments are closed.