Σεληνική «Άλως»: Εντυπωσιακή η εικόνα του φεγγαριού να καλύπτεται από φωτεινό στέμμα

Κοινοποίηση:
720_752014_e80b919e1e-ae3a2a659089e555

Το Σάββατο το βράδυ γύρω από το φεγγάρι είχε σχηματιστεί ένα δαχτυλίδι που ήταν ορατό σε πολλά μέρη της Ελλάδας όταν δεν υπάρχει συννεφιά. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως Άλως (halo) στη μετεωρολογία. Είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, ιδίως όταν συνδυάζεται με ένα μεγάλο φεγγάρι όπως το αποψινό.

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να δουν το βράδυ όσοι κοίταξαν τον ουρανό και δεν υπήρχαν σύννεφα. Το ολόγιομο φεγγάρι καλύπτεται από ένα φωτεινό στέμμα προκαλώντας το ενδιαφέρον όσων το παρατηρούν. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται από τους επιστήμονες «Άλως» και προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών.

Οι παλαιοί ψαράδες έλεγαν ότι από 24 ή 48 ώρες από την εμφάνιση αυτού του φαινομένου έρχεται κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Κυριακή αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά της χώρας και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια , που μέχρι το απόγευμα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά, την Πελοπόννησο, από το απόγευμα στην ανατολική νησιωτική χώρα, τη Θράκη και πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Επίσης αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής ηπειρωτικής χώρας.

Πηγή:nafpaktianews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: