Σαφέστατο μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία: “Νέες κυρώσεις αν αγοράσετε κι άλλους S-400”

Κοινοποίηση:
bidenerdogan-960x600

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα αγοράσει και δεύτερη παρτίδα S-400 και οι ΗΠΑ φροντίζουν να του… προαναγγείλουν νέες κυρώσεις.
Κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι αυτή την εβδομάδα (στις 29.09.2021), ο Ερντογάν θα συζητήσει για τη δεύτερη συστοιχία S-400 που θα αγοράσει από τη Ρωσία η Τουρκία. Οι ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φρόντισε να τον προειδοποιήσει πως έρχονται νέες κυρώσεις.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στο CBS περί απόκτησης δευτέρου πακέτου S-400, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε στην ΕΡΤ πως όχι μόνο δεν πρέπει να αγοράσει και δεύτερη συστοιχία αλλά να… απαλλαγεί από την πρώτη!

«Γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκία με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που έχει ήδη αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νομού CAATSA. Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και μετά φρόντισε να… γλυκάνει. «Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χώρα και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν», κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response