Σαρώνουν τα πρόστιμα της ΑΑΔΕ: «Λουκέτα» για φοροδιαφυγή σε τουριστικούς προορισμούς

Κοινοποίηση:
ΑΑΔΕ

Καλοκαιρινό σαφάρι σαρωτικών ελέγχων πραγματοποιούν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε όλη την Ελλάδα, με στόχο των εντοπισμό επιχειρήσεων οι οποίες εξαπατούν τους καταναλωτές, εισπράττοντας τον ΦΠΑ, χωρίς όμως να τον αποδίδουν στο Δημόσιο, επειδή δεν κόβουν αποδείξεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, μεταξύ άλλων, επιβλήθηκαν 48ωρα λουκέτα:

Στην Σαντορίνη, σε δύο γνωστά club: Το Enigma και το Jojo.
Στην Πάρο, στο Cabana.
Στην Ίο, στο εστιατόριο του camping του νησιού.
Σημειώνεται ότι για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ακολουθεί εκτεταμένος έλεγχος στα βιβλία τους και στο σύνολο των στοιχείων που εκδίδουν και λαμβάνουν.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργου Πιτσιλή, επιχειρείται να μπει «φρένο» στους νταήδες που απειλούν και παρεμποδίζουν τους ελεγκτές να προχωρήσουν σε φορολογικους ελεγχους επιχειρεί να βάλει. Η απόφαση θεσπίζει «λουκέτο» από 6 μήνες εως και 3 χρόνια, σε περιπτώσεις υποτροπής, ενώ το «λουκέτο» θα συνοδεύει πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ.

Για την επιβολή των ποινών θα αρκεί η έκθεση των ελεγκτών της Α.Α.Δ.Ε., η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των πραγματικών περιστατικών, καθώς και εισήγηση στον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. για το ύψος της επιβολής του προστίμου και τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

Βαρυς θα ειναι ο πέλεκυς και για τις επιχειρησεις που εντοπιστούν να μην κόβουν τα απαιτούμενα παραστατικά. Συγκεκριμένα, με λουκέτο έως και δέκα ημερών απειλούνται οι επιχειρησεις που θα εντοπιστούν από τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε. να μην έχουν κόψει αποδείξεις ή να έχουν εκδώσει ανακριβή παραστατικά. Ωστόσο, η απόφαση ορίζει ακόμα αυστηρότερη ποινή για περιπτωσεις που παρεμποδίζεται ο έλεγχος. Σε αυτές τις περιπτωσεις το «λουκέτο» φτάνει τον ένα μήνα.

Με την απόφαση του κ. Πιτσιλή ορίζεται ότι όλα τα επιφορτισμένα στελέχη και υπάλληλοι «τελούν σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας και μεριμνούν κάθε φορά που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή τους» για την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Σύμφωνα με αυτές, το νέο ποινολόγιο της εφορίας προβλέπει βαριά πρόστιμα και κλείσιμο της επιχείρησης για μέρες ή και για χρόνια:

αν δεν κόβει αποδείξεις
αν κόβει «μισές» αποδείξεις
αν έχει «πειραγμένη» ταμειακή και εκδίδει αποδείξεις «μαϊμού»
αν παρεμποδίσει τον έλεγχο της ΑΑΔΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: