29/03/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Σαρώνει ο Φάρατζ! Πρώτος στις δημοσκοπήσεις – Αφήνει πίσω Τόρηδες και Εργατικούς

Κοινοποίηση:
Farage-socks

Προς μια εντυπωσιακή νίκη στις κάλπες που πιθανότατα αναμένεται να στηθούν στη Βρετανία για τις ευρωεκλογές οδεύει το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, όπως δείχνει και μια νέα δημοσκόπηση, η τρίτη την τελευταία εβδομάδα.

Η νέα σφυγμομέτρηση-σοκ για την Τερέζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν της YouGov για τους Times φέρνει το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, που ξεκίνησε την καμπάνια του την περασμένη εβδομάδα, στο 23%, μία μονάδα μπροστά από τους Εργατικούς και πέντε μπροστά από τους Τόρηδες επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα άλλης σφυγμομέτρησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

«Είναι σαφές ότι το εκλογικό σώμα μας αντιμετωπίζει με ολοένα και περισσότερη ζέση», είπε ο Φάρατζ και δεσμεύτηκε να συντρίψει τόσο τους Συντηρητικούς όσο και το παλιό του κόμμα, το Ukip.

Αλλά το κόμμα του Φάρατζ τα πάει καλά και στην πρόθεση ψήφου για γενικές εκλογές, αφού σε άλλη δημοσκόπηση της ComRes έρχεται τρίτο με 14%, με τους Εργατικούς να προηγούνται με 33% και τους Τόρηδες να καταποντίζονται σχεδόν στο 23%.

Την ίδια ώρα οικονομολόγοι που μετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Reuters εκτιμούν ότι η περίπτωση ακύρωσης της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες απ’ ό,τι ένα άτακτο Brexit. Στην τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters, που διεξήχθη στο διάστημα 12-17 Απριλίου, πιθανότητα διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παραμένει στο 15%, όπως και τον περασμένο μήνα, δηλαδή στο χαμηλότερο αφότου το πρακτορείο άρχισε να διενεργεί τέτοιες σφυγμομετρήσεις τον Ιούλιο του 2017, ενώ μόνον ένας από τους 51 ερωτηθέντες έδωσε πιθανότητες άνω του 50% σ’ ένα άτακτο Brexit.

«Πέραν του ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι τώρα λιγότερο πιθανό, η πορεία εφεξής είναι πιο ασαφής από ποτέ. Μια συμφωνία (και πιθανώς ένα πιο ήπιο Brexit) και πάλι φαίνεται πιθανότερη από ό,τι να μην υπάρξει καθόλου», λένε οικονομολόγοι της BNP Paribas. «Σε κάθε περίπτωση, είμαστε επιφυλακτικοί για το αν αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή σύντομα», προσθέτουν.

Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν είπαν ότι Βρετανία και ΕΕ θα καταλήξουν τελικά σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: