Σαρωτικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις – Νέο μοντέλο στο στράτευμα…

Κοινοποίηση:
enoples-dinamis-550x330

Προσλήψεις 6.000 επαγγελματιών οπλιτών για να ανανεωθεί το «γηρασμένο» στρατιωτικό προσωπικό, αποτελεσματικότερες ειδικές δυνάμεις με την ενοποίηση της διοίκησής τους και περιορισμό των αχρείαστων στρατιωτικών μονάδων περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς από το υπουργείο Άμυνας.

Η σχετική μελέτη από το ΓΕΕΘΑ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο, όμως κάποιες αλλαγές – που είχαν επισημανθεί εδώ και χρόνια – έχουν ήδη δρομολογηθεί εξαιτίας και της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Η αναδιοργάνωση της δομής δυνάμεων κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά το προσωπικό και ο δεύτερος τις αλλαγές σε σχηματισμούς και μονάδες

Προσλήψεις – θητεία

Το πρόβλημα της «γήρανσης» του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και της υποστελέχωσης έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια αλλά λόγω και της οικονομικής κρίσης ελάχιστα μέτρα είχαν ληφθεί.

Σύμφωνα με  πληροφορίες  μετά τις 2.000 προσλήψεις ΟΒΑ το υπουργείο και το ΓΕΕΘΑ έχουν εκκινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη 6.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) το 2021. Στόχος είναι όμως ο Στρατός να ανανεωθεί με προσλήψεις ΕΠΟΠ και όχι με ΟΒΑ καθώς υπάρχει ανάγκη για στελέχη που θα μείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων πολλά χρόνια. Η θητεία των ΟΒΑ διαρκεί τρία χρόνια με δικαίωμα επανακατάταξης άλλα 3.

Αντίθετα οι ΕΠΟΠ υπηρετούν επτά χρόνια και έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης. Οι επιτελείς του «Πενταγώνου» θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να εκπαιδεύονται κι άλλο ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα.

Για την αύξηση των «οροφών» του προσωπικού εξετάζεται και η αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.

Στο τραπέζι, είναι πάντα και το ζήτημα της εξισορρόπησης της στρατιωτικής θητείας, η αύξησή της κατά 3 μήνες δηλαδή στον Στρατό Ξηράς για να φτάσει τους 12 που είναι σήμερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία. Αποτελεί πάγια εισήγηση των Επιτελείων, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Για την ανανέωση του δυναμικού συζητούνται και μέτρα όπως εθελοντική στράτευση γυναικών ή υποχρεωτική στράτευση στα 18 για κάποιες περιπτώσεις.

Νέο μοντέλο για τις ειδικές δυνάμεις

Αποτελεί όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και επιδίωξη είναι η λειτουργία των ειδικών δυνάμεων υπό ενιαία διοίκηση και πνεύμα. Εκεί δηλαδή θα ενταχθούν η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ), η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών και θα συσταθεί και «Αεροπορία Ειδικών Επιχειρήσεων». Δημιουργείται camp νατοϊκών προδιαγραφών στη 13η ΔΕΕ.

Μείωση αποτυπώματος

Θα επιχειρηθεί ο περιορισμός των αχρείαστων στρατιωτικών μονάδων – όπως και στο παρελθόν – με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι και προσωπικό και το βάρος να δοθεί σε μονάδες στα ανατολικά μας σύνορα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Αν κλεισουν τα αχρειαστα στρατοπεδα,τα μισα της χωρας,θα γεμισουν τα υπολοιπα με κοσμο,και θα τους πηγαινει η υπηρεσια καλυτερα,γιατι δεν βαζουν μεσον οι στρατιωτες να πανε σε κααυ-πρατηρια-λεσχες-φρουραρχεια κ.α. ?,

  2. οταν βαζεις ενφια ,αυτα παθαινεις….κανε μισθοφορικο στρατο,διοτι πλεον ο πολιτης της χωρα,εχει γραμμενη την χωρα,οπως τον εχει και αυτη….

  3. Οι καιροι ειναι δυσκολοι, συνορευουμε με κακους γειτονες, που εποφθαλμιουν να αρπαξουν Ελληνικα εδαφη και οι πολιτικαντηδες δεν εννοουν να αυξησουν την στρατιωτικη θητεια, σκεπτωμενοι τους εαυτους τους , δηλαδη το πολιτικο κοστος και οχι το συμφερον της χωρας!!!!!!!! Η θητεια των εννεα μηνων ειναι ξευτιλα, των δωδεκα μηνων λιγη, τουλαχιστον δεκα οκτω η εικοσι τεσσερις μηνες πρεπει να γινει, οπως ηταν παλια!!!!!!! Και πρεπει να στρατευθουν και οι γυναικες υποχρεωτικα, τουλαχιστον για δωδεκα μηνες, φτανουν οι τσιγαριες και οι φραπεδιες στις καφετεριες, αλλα καραγκιοζηδες πολιτικαντηδες φοβουνται το…..ερημο πολιτικο κοστος!!!!!!! Οι Τουρκοι ειναι 80 εκκατομμυρια και μεις 10, οι μισοι και πανω παππουδες και ο νοων νοητω!!!!!!!

  4. Τα κάαϋ που πάνε για τζάμπα διακοπές οι καραβανάδες Δ.Υ. με σερβιτόρους Έλληνες πολίτες, θα κλείσουν; Το λέω επειδή το άρθρο κάνει λόγο για μονάδες που δεν χρειάζονται.

    1. Τζάμπα δεν είναι, απλά φθηνα. έχουν γίνει γενναίες κρατήσεις τόσα χρόνια για να φτιαχτούν αυτά. Οι καραβάναδες τα πλήρωσαν. Δεν τους χαριστηκαν. Και ξέρεις πόλλους φαντάρους να γκρινιάζουν που καλοκαίρι κάνουν την θητεία τους με μαγιό και μπανακια;;

      1. για να κανουν αυτοι τα μπανια τους με υπηρετες τουσ στρατευμενους ρωτα αν εμεινε φανταρος για φανταρο στις μοναδες.Να μην πουμε περισσοτερα.

Leave a Response