Σαουδική Αραβία: Προσκυνητές εξακολουθούν να αγνοούνται – Περισσότεροι από 900 οι νεκροί

Κοινοποίηση:
σαου

Συγγενείς προσκυνητών, τα ίχνη των οποίων χαθηκαν κατά τη διάκρεια του χατζ στη Σαουδική Αραβία, τους αναζητούσαν σήμερα στα νοσοκομεία, φοβούμενοι το χειρότερο μετά τον θάνατο 900 και πλέον πιστών κατά τη διάρκεια αυτού του μεγάλου ετήσιου προσκυνήματος των μουσουλμάνων. Οι περισσότεροι θάνατοι αποδίδονται στον καύσωνα.

Η πλειονότητα των προσκυνητών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάκρεια του χατζ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μέκκα – την πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, στη δυτική Σαουδική Αραβία – ήταν αιγυπτιακής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με Άραβα διπλωμάτη, ο απολογισμός των νεκρών Αιγυπτίων στο χατζ ανέρχεται σε τουλάχιστον 600. «Ολοι οι θάνατοι (που ανακοινώθηκαν λίαν προσφάτως) οφείλονται στη ζέστη», καθώς η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 51,8 βαθμούς Κελσίου.

Νωρίτερα άλλοι διπλωμάτες είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον 323 Αιγύπτιους που πέθαναν κατά τη διάρκεια του χατζ, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 1,8 εκατ. άνθρωποι φέτος, οι περισσότεροι είχαν ταξιδέψει από το εξωτερικό.

Ο νέος αιγυπτιακός απολογισμός αυξάνει σε 922 τον συνολικό αριθμό των νεκρών που έχουν υπολογιστεί έως τώρα στο χατζ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει στοιχείων που παρείχαν διάφορες χώρες.

Η 70χρονη Μαμπρούκα μπιντ Σουσάνα, από την Τυνησία, αγνοείται από το Σάββατο, όταν είχε κορυφωθεί το προσκύνημα στο όρος Αραφάτ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύζυγός της, Μοχάμαντ.

Καθώς δεν ήταν εγγεγραμμένη και δεν είχε επίσημη άδεια για το χατζ, δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους που δίνουν στους προσκυνητές τη δυνατότητα να δροσιστούν ύστερα από ώρες προσευχής στο ύπαιθρο. «Είχε ζεσταθεί τόσο πολύ και δεν είχε κανένα μέρος για να κοιμηθεί. Την αναζήτησα μέσα σε όλα τα νοσοκομεία. Και έως τώρα δεν έχω κανένα νέο της» είπε.

Mέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύσθηκαν από φωτογραφίες και εκκλήσεις

Δεν είναι ο μόνος που χρειάζεται απεγνωσμένα πληροφορίες.

Το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από φωτογραφίες αγνοουμένων και εκκλήσεις για πληροφορίες.

Η Αιγύπτια Γάντα Μαχμούντ Νταουούντ αγνοείται από το Σάββατο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: