Σαν σήμερα το ιστορικό “όχι” του Τάσσου Παπαδόπουλου

Κοινοποίηση:
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΧΙ

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ηγέτης με όλη την σημασία της λέξεως που δεν φοβήθηκε να ρισκάρει και να πάρει αποφάσεις υπερ του λαού του.

Το ιστορικό διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, με το οποίο καλούσε τον Κυπριακό Ελληνισμό να πει «ΌΧΙ» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, θα μείνει χαραγμένο στην Παγκόσμια Ιστορία και θα αποτελεί τρανό παράδειγμα για το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα και την θέση του την διατύπωσε σε διάγγελμά του στις 7 Απριλίου 2004.

Στην φράση «Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘κοινότητα’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών…», αποτυπώνεται η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου.

Το συγκλονιστικό Διάγγελμα  

«Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.
Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας.
Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.
Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.
Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.
Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ,
Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ.
Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.
Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.
Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καλή Ανάσταση σε όλους!».

Στις 24 Απριλίου 2004 ακολούθησε το δημοψήφισμα στο οποίο το 76% των Ελληνοκυπρίων είπε «ΟΧΙ» στην αποδοχή του Σχεδίου Ανάν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Το σχεδιο Αναν εβαζε την τουρκοκυπριακη μειονοτητα δηλαδη την τουρκια στη διακυβερνηση της Κυπρου,οσο για τον ΑΝΑΝΙΑΔΗ ειναι γνωστος οπως και οι δημοσιογραφοι που τα επιαναν να υποστηριξουν το σχεδιο ,καμμια σχεση το σχεδιο ΑΤΖΕΣΟΝ με το σχεδιο ΑΝΑΝ ασε που το σχεδιο ΑΤΖΕΣΟΝ δεν το ειχε αποδεχθει η τουρκια. Ο Παπαδοπουλοις ηταν αγωνιστης της ΕΟΚΑ,και ηταν μαζι με το Χριστοδουλο οι μεγαλυτερες μορφες του ελληνισμου τα τελευταια πενηντα χρονια γιαυτο φροντισαν να τους βγαλουν απο την μεση.

  2. Καί τι κέρδισαν οι Ελληνοκυπριοι και ακομη και οι Τουρκοκύπριοι με τις μπούρδες του Παπαδόπουλου ; Τα πράγματα εγιναν χειρότερα. Οι Τουρκοι μετακομισαν στην Κύπρο μέ στρατό μόνιμα. Με το σχεδιο Αναν θα είχε γίνει Ομοσπονδία και οι δυο Κοινότητες θα ξαναζουσαν αρμονικά όπως στο παρελθον. Θυμαστε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ομολόγησε ότι έκανε λαθος με την απόρριψη τού Σχεδιου Ατσεσον πού προωθούσε ο Γερος τής Δημοκρατίας καί πατέρας του ; Ηταν παρόμοιο με τό σχέδιο Αναν. Αυτά είναι τά αποτελέσματα τών δήθεν πατριωτικων αγώνων . Ακόμη καί ο σημερινός Πρόεδρος τής Κύπρου Αναστασιαδης ήταν υπέρ τού Σχεδίου Αναν.

Comments are closed.