«Σαντιάγο Μπερναμπέου»: Ανοικτός ο «ναός» ύστερα από 560 ημέρες!

Κοινοποίηση:
hqdefault

Ήταν 1η Μαρτίου 2020 όταν η Ρεάλ Μαδρίτης επικρατούσε στο clásico της Μπαρτσελόνα με 2-0 με γκολ των Βινίσιους και Ντίας για την 26η αγωνιστική της La Liga. Οι madridistas έφευγαν γεμάτοι χαρά από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» δίχως να γνωρίζουν πως θα περνούσε 1 χρόνος, 6 μήνες και 11 ημέρες μέχρι να ξαναβρεθούν στο σπίτι της αγαπημένης ομάδας τους. Ο κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα.

Παράλληλα παρουσιάστηκε η ευκαιρία μετακόμισης της ομάδας στο «Αλφρέδο ντι Στέφανο» -το γήπεδο που αγωνιζόταν κυρίως η Καστίγια, η δεύτερη ομάδα- αφού ούτως άλλως την προηγουμένη σεζόν οι φίλαθλοι απουσίαζαν. Tα έργα αναδόμησης προχώρησαν τάχιστα και το βράδυ της Κυριακής (12/9, 22:00, Novasports1) το σύνολο του Κάρλο Αντσελότι (άλλη μεγάλη επιστροφή στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου») υποδέχεται τη Θέλτα, ενώπιον περίπου 25.000 φιλάθλων. Οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η πρόοδος είναι μεγάλη.

Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ρεάλ αναγκάστηκε να αφήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την έδρα της. Στα μέσα της δεκαετίας του ’40 είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο. Οι Μαδριλένοι κατασκεύαζαν το «Νουέβο Τσαμαρτίν» κι από το Σεπτέμβριο του ’46 έως το Νοέμβριο του ’47 φιλοξενήθηκαν στο «Μετροπολιτάνο», την τότε έδρα της Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ομάδα πήρε την 7η θέση στο πρωτάθλημα. Άλλες τρεις φορές οι «μπλάνκος» λόγω τιμωρίας της έδρας τους, είτε αγωνίστηκαν κεκλεισμένων των θυρών είτε άλλαξαν πόλη και γήπεδο.

Τον κακό σου τον καιρό!

Όσο ήταν κλειστό για το κοινό, το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όπως τη «Φιλομένα». Την πιο σφοδρή χιονόπτωση στη Μαδρίτη τον τρέχοντα αιώνα. Το βάρος του χιονιού δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα. Οι εργασίες σταμάτησαν για αρκετές ημέρες. Για μεγάλο διάστημα το γήπεδο της Ρεάλ λειτούργησε ως υγειονομικό κέντρο, αφού το ισπανικό σύστημα υγείας δοκιμάστηκε κατά την πανδημία. Πριν από τον αγώνα με τη Θέλτα, θα τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων του Covid-19 και δη του Λορένθο Σανθ, άλλοτε προέδρου των «μερένγκες».

1 γήπεδο=120 Airbus

Ο χάλυβας που χρησιμοποιήθηκε στις εργασίες αναδόμησης έχει βάρος 33,170, 154 κιλά. Δηλαδή όσα ζυγίζουν αθροιστικά 120 Airbus A380. Το σκυρόδεμα καλύπτει 57,545 τετραγωνικά μέτρα. Κατά μέσο όρο εργάστηκαν (και θα εργαστούν) 800 άτομα σε καθημερινή βάση.

Και το κόστος αυτού…

Το ανακαινισμένο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» θα κοστίσει συνολικά 575 εκ. ευρώ. Ο σύλλογος έχει λάβει δάνειο για το πλήρες ποσό με σταθερό επιτόκιο 2,5%. Η αποπληρωμή θα γίνει τμηματικά από το 2023 έως το 2049. Κάθε χρόνο η Ρεάλ θα καταβάλλει 29,5 εκ. ευρώ. Οι ιθύνοντες θεωρούν πως τα έσοδα θα κυμαίνονται από 150 έως 200 εκ. ευρώ ετησίως. Το γήπεδο θα είναι κατειλημμένο 300 ημέρες το χρόνο με αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, αμερικανικού ποδοσφαίρου, συναυλίες κι άλλες εκδηλώσεις. Το γεγονός πως θα υπάρχει οροφή που ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν, προσφέρει τεράστιες δυνατότητες.

Αλήθεια, πότε με το καλό;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Σαφής απάντηση δεν υπάρχει. Χρονοδιάγραμμα σαφώς και υφίσταται. Στόχος είναι ο Ιανουάριος του 2023. Όμως κρυφή επιθυμία είναι τα εγκαίνια να γίνουν στις 14 Δεκεμβρίου 2022. Ο λόγος είναι συμβολικός. Στις 14 Δεκεμβρίου 1947 εγκαινιάστηκε το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (τότε ονομαζόταν ακόμη «Νουέβο Τσαμαρτίν) με ένα φιλικό της Ρεάλ με την Μπελενένσες. Θα έχουν περάσει 75 χρόνια. Το πρόβλημα είναι…μουντιαλικό. Το χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έχει τελικό στις 18 Δεκεμβρίου. Ίσως κάποιοι παίκτες των «μπλάνκος» να είναι ακόμη στο τουρνουά. Βλέποντας και κάνοντας. Αλλά τώρα όπως γράφει και η Marca στην έκδοση της Κυριακής, μονάχα ένα μετράει για τους madridistas. «Σπίτι μου, σπιτάκι μου».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: