Σάμος – Αρκαλοχώρι: Κυβερνητική αναλγησία, σε απόγνωση οι σεισμόπληκτοι

Κοινοποίηση:
arkaloxori

Εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους παραμένουν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και τρία χρόνια οι σεισμόπληκτοι στη Σάμο και εδώ και δύο χρόνια οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι. Οι βαρύγδουπες υποσχέσεις για βοήθεια και αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών ξεχάστηκαν μόλις έφυγαν οι κάμερες, με αποτέλεσμα οι πληγέντες από τους δύο ισχυρότατους σεισμούς να είναι σε απόγνωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν μπόρεσε καν να ανταποκριθεί στην απλή δέσμευση καταβολής επιδόματος ενοικίου. Στη Σάμο, η τελευταία καταβολή του ήταν πριν από 14 ολόκληρους μήνες, ενώ στο Αρκαλοχώρι δίνεται με το σταγονόμετρο. Έτσι, όσοι σεισμόπληκτοι έχουν καταφέρει να νοικιάσουν σπίτι κινδυνεύουν με έξωση αν δεν καταφέρουν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος, ενώ άλλοι αναγκάζονται να διαμένουν σε «κίτρινα» σπίτια, που έχουν κριθεί ακατάλληλα και χρήζουν επισκευής, μη έχοντας άλλη επιλογή.

Την κραυγή αγωνίας των πληγέντων από τους ισχυρούς σεισμούς στη Σάμο και το Αρκαλοχώρι φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ειδικότερα, ερώτηση για τη Σάμο κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα, την οποία συνυπογράφουν 19 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ερώτηση, τονίζεται η εικόνα προκλητικής εγκατάλειψης από την κυβέρνηση και ερωτώνται οι υπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας και Οικονομικών σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά του επιδόματος ενοικίου-συγκατοίκησης, αλλά και για το ζήτημα της εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Σάμου.

Σε ό,τι αφορά το Αρκαλοχώρι, ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε στον υπουργό Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφορά με την επιστολή του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η ΕΛΠΙΔΑ». Σ’ αυτήν, επισημαίνουν τον κίνδυνο που εγκυμονεί από ένα μελλοντικό σεισμό για τις οικογένειες που διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα προς χρήση και ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές των πληγέντων, την εκ νέου λειτουργία της πλατφόρμας επιδότησης ενοικίου σεισμοπλήκτων για όσους διαμένουν σε μη ασφαλή καταλύματα, τη ενίσχυση του τμήματος μηχανικών ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου καθώς επίσης και την επικαιροποίηση και την στοχευμένη βελτίωση του τιμολογίου εργασιών αποκατάστασης κτιρίων πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: