ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΟΛΟΣ Ο ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ: Τα κράτη της περιοχής αντιδρούν σε πιθανή χρήση των βάσεών τους για επιθέσεις ενάντια στο Ιράν

Κοινοποίηση:
ΓΦ

Πολλές χώρες του Περσικού Κόλπου έχουν προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι αρνούνται τη χρήση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην επικράτειά τους για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον του Ιράν. Αυτή η προληπτική άρνηση έγινε πριν από τα πλήγματα σε ισραηλινούς στόχους.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Κουβέιτ γνωστοποίησαν τη στάση τους στην Ουάσινγκτον, προτρέποντας τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τα εδάφη τους για χτύπημα ως απάντηση σε ενδεχόμενη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως: «Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ (στον Περσικό) Κόλπο εργάζονται υπερωρίες για να κλείσουν τους δρόμους που θα μπορούσαν να τους συνδέσουν με ένα αμερικανικό αντίποινο κατά της Τεχεράνης, από βάσεις εντός των βασιλείων τους».

Η αποκάλυψη αυτή υπογραμμίζει τις συλλογικές προσπάθειες των κρατών του Περσικού Κόλπου να αποστασιοποιηθούν από πιθανές στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ και το Ιράν.

Ελέγχουν τις συμβάσεις με τις ΗΠΑ για να επιβεβαιώσουν πως έχουν δικαίωμα άρνησης

Οι αναφορές δείχνουν ότι τα κράτη του Περσικού Κόλπου έχουν αρχίσει να εξετάζουν τις λεπτομέρειες των υφιστάμενων συμφωνιών για τις βάσεις, οι οποίες διευκολύνουν την παρουσία δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων σε όλη την περιοχή.

Επιπλέον, έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών από τη χρήση του εναέριου χώρου τους σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον επιλέξει αντίποινα για πλήγματα προς υποστήριξη του Ισραήλ.

Το Ιράν δήλωσε πως με αυτή την «επίθεση γοήτρου» θεωρεί πως δεν επιζητεί περαιτέρω εκδίκηση για τα χτυπήματα στο προξενικό κτίριο δίπλα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.

Αντίστοιχα οι ΗΠΑ, μέσω του προέδρου Μπαίντεν που βοήθησε να αποκρουστούν τα χτυπήματα, ανακοίνωσαν στο Ισραήλ πως έχει κερδίσει και δεν χρειάζονται περαιτέρω χτυπήματα. Ταυτόχρονα τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ υποστηρίζουν πως «νίκησαν», ενώ το Ισραήλ υπόσχεται αντίποινα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: