ΣΟΚ για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Έρχονται αυξήσεις σοκ ακόμη και 100% – Θέλουν να μας πιούν το αίμα!

Κοινοποίηση:
ΕΝΦΙΑ

Μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ έρχονται τη νέα χρονιά. Για τον φετινό ΕΝΦΙΑ η διαδικασια πληρωμής των δόσεων τρέχει και οι φορολογούμενοι έχουν δύο εβδομάδες για να πληρώσουν την πρώτη διπλή δόση. Πού αναμένεται να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για τις αξίες με βάση τις οποίες υπολογίζονται τόσο οι αντικειμενικές αξίες όσο και ο ΕΝΦΙΑ. Σε πολλές περιοχές οι εκτιμητές που συμμετείχαν στο σχετικό έργο έχουν εισηγηθεί αυξήσεις που προσεγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν το 100%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι περιοχές που γνώρισαν σημαντική εμπορική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε μέσω της άνθησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που τόνωσε και το επενδυτικό ενδιαφέρον, είχαν μείνει με τιμές ζώνης του 2007. Ως εκ τούτου, προτείνουν αναπροσαρμογή ώστε να εξισωθούν με τις σημερινές αξίες που διαμορφώνονται στην αγορά.

Κατά μέσον όρο, στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, προτείνονται αυήσεις των τιμών ζώνης κατά 50-60%. Στα Βόρεια προάστια, οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι σαφώς υπιότερες και κινούνται κατά μέσον όρο γύρω στο 20-30%, ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπως η Πεντέλη και η Λυκόβρυση που υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις του 60% και 85% αντίστοιχα.

Σημαντικές αυξήσεις περιλαμβάνουν και οι εισηγήσεις των ειδικών και στα νότια προάστια, τα οποία έχουν ευνοηθεί καθώς, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ακίνητα από επενδυτές του εξωτερικού λόγω του έργου στο Ελληνικό. Πρόκειται για αυξήσεις ακόμη και 100%.
Και οι δυτικές συνοικίες της Αθήνας δεν πάνε πίσω καθώς και εκεί αναμένονται σημαντικές αυξήσεις. Παραδείγματος χάρη για την περιοχή του Αιγάλεω προτείνεται αύξηση 73% για την τιμή ζώνης.

Πάντως δεν έχει ληφθεί υπόψη η πανδημία, καθώς υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο δεκαπενθήμερο του φετινού Μαρτίου, ακριβώς πριν από την επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται και αναδρομικά 5 ετών για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Η ώρα των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έρχεται και όσοι ιδιοκτήτες διόρθωσαν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους στους Δήμους ή τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους, θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικό ΕΝΦΙΑ έως και 5 ετών.

Όσοι, λοιπόν, νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετες επιφάνειες θα πρέπει να ενημερώσουν και την εφορία για τις αλλαγές. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9 χωρίς πρόστιμα, θα είναι σύντομα διαθέσιμη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Έπειτα από την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα έτη, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ, που υπολογίζεται αναδρομικά έως και για πέντε χρόνια πίσω. Εάν π.χ. δηλωθούν τετραγωνικά ημιυπαίθριου χώρου που τακτοποιήθηκε το 2011, αναζητείται αναδρομικός ΕΝΦΙΑ για την περίοδο από το 2015 κι έπειτα.

Σημειώνεται πως η αναδρομικότητα υπολογίζεται για τα χρόνια που ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν σε λιγότερα τετραγωνικά. Εάν, δηλαδή, το ακίνητο βρίσκεται στην κατοχή του νυν ιδιοκτήτη από το 2018, θα καταβάλει αναδρομικό ΕΝΦΙΑ για τα επιπλέον τετραγωνικά επί τρία χρόνια.

Η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ και τι να δείτε εκτός της ταυτότητας οφειλής
Πως μπορεί να γίνει η εκτύπωση ΕΝΦΙΑ και οι σωστές δόσεις χωρίς τον λογιστή, καθώς φέτος ήρθε μια μεγάλη αλλαγή.

Φέτος λοιπόν, ο ΕΝΦΙΑ ανέβηκε στο Taxisnet και οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έκαναν πιστώσεις κάθε είδους εκπτώσεων και επιστροφών, που δικαιούνται φορολογούμενοι και δεν τις είχαν λάβει.

Δείτε τι χρειάζεται για την εκτύπωση του.

Οι οδηγίες βήμα – βήμα

Για τις σχετικές πληροφορίες, καθώς και για τις τέσσερις εναλλακτικές που υπάρχουν για την πληρωμή του φετινού φόρου, μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τα εξής:

Θα εισέλθετε με τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα Taxis μέσω της ιστοσελίδας www.aade.gr.

Θα επιλέξετε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από την διαδρομή «εφαρμογές taxisnet» – εφαρμογή περιουσιολογίου Ε9. Στην εφαρμογή θα επιλέξετε «είσοδο».

Από τον κατάλογο με τα διαθέσιμα έτη στο αριστερό τμήμα της σελίδας, θα επιλέξετε το 2020. Στη συνέχεια θα επιλέξετε:

– Να εκτυπώσετε την περιουσιακή σας κατάσταση για το έτος 2020 (δηλαδή όπως αυτή αποτυπώθηκε την 1/1/2020.

– Να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό της τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020. Στο εκκαθαριστικό φαίνεται αναλυτικά ο ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί σε κάθε ακίνητο ή δικαίωμα επί ακινήτου που διαθέτετε, η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και φυσικά ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων εφόσον η περιουσία σας ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Η έκπτωση από 10% έως 30% αποτυπώνεται στο πάνω μέρος του εκκαθαριστικού με την ένδειξη «έκπτωση ΦΠ άρθ. 7».

– Να εκτυπώσετε την ειδοποίηση πληρωμής του φόρου. Περιέχει και τον αριθμό των δόσεων και την ταυτότητα οφειλής αν σας έχει πιάσει ανυπομονησία να καταβάλλετε την 1η δόση. Να σημειωθεί ότι το δοσολόγιο και η ταυτότητα πληρωμής θα φανούν και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αλλά αυτή θα τεθεί ξανά σε λειτουργία μετά τις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου.

– Να δείτε τα στοιχεία των δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος πληρώνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις ως εξής:

Για την πρώτη δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/10/2020,

για τη δεύτερη δόση έχετε χρονικό περιθώριο επίσης έως τις 30/10/2020,

για την 3η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/11/2020,

για την 4η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως την 31/12/2020,

για την 5η δόση έχετε χρόνο έως τις 29/01/2020 και

για την 6η δόση υπάρχει περιθώριο έως τις 26/02/2021.

Τι να προσέξετε εκτός της ταυτότητας οφειλής

Πηγές της ΑΑΔΕ συνιστούν στους φορολογουμένους, που πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, να δουν τις οφειλές εκτός ρύθμισης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση πριν κάνουν την οποιαδήποτε πληρωμή.

Κι αυτό, διότι αν έχει πιστωθεί στο λογαριασμό τους η οποιαδήποτε έκπτωση, το ποσό, που θα πρέπει να πληρώσουν, θα είναι χαμηλότερο από αυτό, που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Σας Παρακαλω, κ. Χιο! Γνωστοποιηστε τα λεγομενα, του Συνταγματολογου Π. Παυλοπουλου, περι Αντισυνταγματικοτητας του ΕΝΦΙΑ, καθως επισης, το οτι προκειται, περι δεσμευσης, της περιουσιας των Ελληνων! Προσωπικα, εχω καταθεσει Μηνυση, εδω και δυο χρονια τουλαχιστον, για το συγκεκριμμενο, θεμα! Εστρεφετο, κατα της Διευθυντριας, της Εφοριας, στην οποιαν ανηκω! Και ως αποδεικτικα στοιχεια, παρεθεσα τις δηλωσεις Παυλοπουλου, Τσιπρα, Καμμενου, Αλεξιαδη, κλπ., που συμφωνουν, με τον Πακη!

    Πρ. Παυλόπουλος: Θα ψηφίσω τον ΕΝΦΙΑ παρότι αντισυνταγματικός (video)

    https://www.google.com/amp/s/www.avgi.gr/politiki/79278_pr-paylopoylos-tha-psifiso-ton-enfia-paroti-antisyntagmatikos-video%3famp

Comments are closed.