ΣΟΚ! Αυτά τα είναι τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ δεδομένα των Ελλήνων που πήγαν στην Palantir – Ποιοί και γιατί θα τα χρησιμοποιήσουν;(ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
palantir-1024x512

Μετά τον σάλο δόθηκαν ορισμένες πληροφορίες…
Όλοι θυμάστε το δημοσίευμα σχετικά με μυστική συμφωνία μεταξύ της πολυεθνικής εταιρείας Palantir και της Ελληνικής κυβέρνησης!

Η αμφιλεγόμενη Palantir Technologies, είναι μια αμερικάνικη εταιρία που ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (data-mining) δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με βασικά τους προϊόντα τα λογισμικά Gotham και το Foundry. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρίας και σχετικά δημοσιεύματα σε διεθνή site (Bloomberg, NYTimes) o τεχνολογικός γίγαντας βοηθά κυβερνήσεις και τις αρχές καταστολής να διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με το «κρυφό» σύμφωνο της εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο και τις αποκαλύψεις που έγιναν σχετικά με το ποιοί συμμετέχουν στην εν λόγω εταιρεία  το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε τελικά στη δημοσιότητα την Τρίτη 19 Ιανουαρίου την σύμβαση της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir Technologies ή έστω μέρη από αυτήν, καθώς ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ με μεταφορά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών / ασθενών Covid σε τρίτα μέρη (ιδιωτική, κερδοσκοπική, αμφιλεγόμενη εταιρία-τιτάνας), χωρίς να ελέγχονται, κάτι που αν ισχύει, παραβιάζονται οι ρυθμίσεις του GDPR, το ενωσιακό δίκαιο αλλά και το εθνικό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σημειώνεται πως την ύπαρξη της συνεργασίας, που ξεκίνησε στην αρχή του κορωνοϊού, την πληροφορηθήκαμε αρκετούς μήνες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας στις 7 Δεκεμβρίου και όχι από επίσημα ελληνικά χείλη ή κάποια ανάρτηση στην Διαύγεια, όπως συνηθίζεται.

Μάλιστα –και αυτό είναι πολύ σημαντικό- τις κινήσεις αυτές σπεύδουν να τις αξιοποιήσουν ΜΚΟ, οι οποίες ενδεχομένως αργότερα εμφανιστούν ως οι «μόνες αξιόπιστες» οργανώσεις απέναντι στην διαφθορά της πολιτικής, αποτελώντας τους προδρόμους για παγκόσμια πολιτική αλλαγή.

Ας δούμε όμως την ενημέρωση -σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα που στάλθηκαν στην Palantir- του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο στην απάντησή του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει ότι:

«Το εν λόγω σύμφωνο δεν παρήγαγε την οποιαδήποτε διοικητική ή οικονομική επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπρόσθετα η παραχώρηση της χρήσης του λογισμικού συνιστά απλώς δοκιμαστική χρήση σε συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο από την οποία επίσης δεν προκύπτει η οποιαδήποτε δέσμευση για το Ελληνικό Δημόσιο». Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου «δεν τίθεται συνεπώς ζήτημα έκδοσης αποφάσεων ανάληψης δέσμευσης, υπογραφής σύμβασης και εντολών πληρωμής, αφού το ως άνω σύμφωνο δεν είχε οικονομικό αντάλλαγμα και προοριζόταν σαφώς και αποκλειστικά για δοκιμαστική χρήση».

Στο λογισμικό αυτό μεταφορτώθηκαν […]: i) είτε ανοικτά δεδομένα των αρμοδίων φορέων, όπως Κυκλοφορία διαδικτύου, Κατανάλωση ρεύματος […] που στη συνέχεια αναρτήθηκαν στη σελίδα data.gov.gr, ii) είτε ανώνυμα, στατιστικά και δημογραφικά δεδομένα, συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα οποία δεν παρείχαν και δεν περιείχαν πληροφορίες από τις οποίες ήταν δυνατή η άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση φυσικών προσώπων.

Το λογισμικό της εταιρείας ουδέποτε είχε πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, τα δε δεδομένα μεταφορτώνονταν σε κάθε περίπτωση από τους ως άνω φορείς στην πλατφόρμα συγκεντρωτικά, ανώνυμα και με ασφαλή κρυπτογράφηση.

Στο σύμφωνο περιλήφθη όρος, σύμφωνα με τον οποίον η όποια χρήση των δεδομένων υπόκειται στις δεσμεύσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας και τα δεδομένα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό, πλην του σκοπού του συμφώνου.

Από την αρχή συμφωνήθηκε πως με το πέρας της διάρκειας του συμφώνου, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, η εταιρεία υποχρεούται να διαγράψει όλα τα δεδομένα που είχαν μεταφορτωθεί στην πλατφόρμα.
Αυτά ισχυρίζεται το υπουργείο, ωστόσο το inside story, έδειξε τι ακριβώς λέει το σύμφωνο τεχνολογικής υποστήριξης με την Palantir.

Σύμφωνα με την Homo Digitalis ΜΚΟ, που ασχολείται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή και πλήρες μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου European Digital RightsEDRi: Όπως προκύπτει από το κείμενο της σύμβασης και συγκεκριμένα το Παράρτημα Α, Πίνακα 2 αυτής, λαμβάνει χώρα επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών της Palantir προς το Ελληνικό Κράτος.

Ειδικότερα, στην αναθεωρημένη έκδοση της σύμβασης υπάρχει το πεδίο «categories of customer personal data» (=κατηγορίες προσωπικών δεδομένων του πελάτη), στο οποίο περιγράφονται συνοπτικά τα προσωπικά δεδομένα που τυγχάνουν επεξεργασίας. Εκεί περιλαμβάνονται πληροφορίες που αφορούν ασθενείς και συγκεκριμένα οι ακόλουθες: ηλικία, φύλο, νομός, δήμος και κατάσταση του/της ασθενούς.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ;;;

Επομένως τα δεδομένα αυτά ορίζονται ως προσωπικά δεδομένα από το ίδιο το κείμενο της σύμβασης ΚΑΙ ΟΧΙ ανωνυμοποιημένα δεδομένα, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Ψηφιακή Πολιτικής.

Με πληροφορίες από inside story/el.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: