ΣΟΚΑΡΕΙ ο Εμανουέλ Μακρόν: “Έρχεται αναπόφευκτος λιμός σε 12 με 18 μήνες”

Κοινοποίηση:
μακρον

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει όλο και πιο κοντά  τον κίνδυνο λιμού για πολλές χώρες, όπως δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, για αυτό και ο πρόεδρος της Γαλλίας, πρότεινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με τη G7.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει υπευθυνότητα και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες αναπόφευκτο λιμό, με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα.
Συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρωσία εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Επεσήμανε ωστόσο το «ρίσκο» που αφορά στη φήμη και στην υπόληψη των εταιρειών που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία.

Ζελένσκι: Κινδυνεύουν με λιμό πολλές χώρες λόγω ρωσικής εισβολής

«Για τα ρωσικά στρατεύματα, η Ουκρανία είναι οι πύλες της Ευρώπης, όπου θέλουν να εισβάλουν, αλλά η βαρβαρότητα δεν πρέπει να αφεθεί να περάσει», τόνισε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τρίτη. Παράλληλα προειδοποίησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει λιμό σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Το πιο τρομερό πράγμα θα είναι ο λιμός που πλησιάζει για ορισμένες χώρες. Η Ουκρανία ήταν πάντα ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων, αλλά πώς μπορούμε να σπείρουμε (καλλιέργειες) κάτω από τα χτυπήματα του ρωσικού πυροβολικού», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με το Reuters, Λίβανος, Αίγυπτος, Υεμένη και άλλες τα τελευταία χρόνια άρχισαν να βασίζονται στο ουκρανικό σιτάρι τα τελευταία χρόνια και ο πόλεμος έχει προκαλέσει την αύξηση των τιμών του σιταριού στα ύψη – αυξάνοντας κατά 50% τον τελευταίο μήνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: