Ρύζι: Η θρεπτική του αξία και ο σούπερ συνδυασμός με τα όσπρια

Κοινοποίηση:
ryzi_trofima

Το ρύζι βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής.

Στις μέρες μας μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες εκδοχές ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας του. Το πρόβλημα σε μια διατροφή δεν είναι μόνο οι θερμίδες. Το ρύζι, είτε καστανό είτε λευκό, αποδίδει στον οργανισμό περίπου τις ίδιες θερμίδες.

Το καστανό ρύζι, είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το λευκό ρύζι, καθώς διατηρεί το πίτουρο και το φύτρο του κόκκου, κάτι που το καθιστά πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β) και ανόργανα συστατικά όπως μαγνήσιο και φώσφορο, λέει η διαιτολόγος, Melissa Rifkin, MS, RDN, CDN εξηγώντας πως οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη πέψη, την πιο σταθερή απελευθέρωση ενέργειας και τη διατήρηση της αίσθησης του κορεσμού για περισσότερο χρόνο.

Το μπασμάτι, έχει επίσης, χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το κανονικό λευκό ρύζι, ειδικά η ολικής άλεσης εκδοχή του. Οι αργές αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αποτρέψουν απότομες πτώσεις ενέργειας και τις λιγούρες, λέει η Rifkin.

Το ρύζι και οι ιδιότητές του

Συγκεκριμένα το ρύζι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες που αποδίδουν στον οργανισμό το βασικό του καύσιμο που είναι η γλυκόζη. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες που μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βελτιώνουν τις διεργασίες του μεταβολισμού.

Ως εδώ όλα καλά, αρκεί να μην το παρακάνει κανείς με την ποσότητα και να προσέξει τον τρόπο μαγειρέματος που επιλέγει.

Το ρύζι στην καθημερινή διατροφή

Όσοι βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής, μπορούν να καταναλώνουν ρύζι, αλλά όχι μόνο του ως κυρίως γεύμα. Είναι προτιμότερο να συνδυάζεται με λαχανικά, όσπρια, μανιτάρια, θαλασσινά, πουλερικά και άπαχο κρέας.

Έτσι θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κυρίως γεύμα, πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά.

Το ρύζι, όταν συνδυάζεται με όσπρια προσφέρει πολύ ισχυρά θρεπτικά συστατικά.

Το ρύζι είναι ο καταλύτης για να μπορεί ο οργανισμός να απορροφήσει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα όσπρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φακόρυζο που είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να πάρει κανείς τον σίδηρο από τις φακές.

Τέλος, μπορεί κανείς να αντικαθιστά το ρύζι με ζυμαρικά ολικής άλεσης, βραστή ή ψητή πατάτα και γλυκοπατάτα, κινόα, πλιγούρι ή με ψωμί ολικής άλεσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: