Ρωσία: Συνέλαβαν τον πολιτικό Λεονίντ Γκόζμαν γιατί συνέκρινε τον Χίτλερ με τον Στάλιν

Κοινοποίηση:
Λεονίντ Γκόζμαν

Ο ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Λεονίντ Γκόζμαν συνελήφθη για ανάρτησή του στο Facebook στην οποία ταύτιζε τον Χίτλερ με τον Στάλιν, ανακοίνωσε η δικηγόρος του Γιούλια Τρεγκούμποβα στον ιστότοπο OVD-Info.

Στην ανάρτησή του ο Γκόζμαν έγραψε: «Ο Χίτλερ είναι το απόλυτο κακό, αλλά ο Στάλιν ακόμη χειρότερο. Τα Ες-Ες είναι εγκληματίες, αλλά και η NKVD ακόμη χειρότερη, επειδή οι τσεκίστες σκότωναν τους δικούς τους. Ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο κατά της ανθρωπότητας. Οι κομμουνιστές κήρυξαν έναν καθολικό πόλεμο ενάντια στον δικό τους λαό». (Η NKVD είναι η υπηρεσία ασφαλείας επί Στάλιν και οι τσεκίστες είναι οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν).

Ο Γκόζμαν δήλωσε στον ιστότοπο SOTA ότι οι αστυνομικοί τον συνάντησαν στο νοσοκομείο. Ο ίδιος αρνήθηκε να τους ακολουθήσει στο τμήμα, λέγοντας ότι δεν έχει πάνω του τα χαρτιά του και πρέπει να επιστρέψει στο νοσοκομείο όπου είχε ραντεβού. Ένας από τους αστυνομικούς, αρχικά μπήκε μαζί του στο νοσοκομείο και εν συνεχεία βγήκε. Ο Γκόζμαν επικοινώνησε με την δικηγόρο του, την περίμενε και στη συνέχεια πήγε στην αστυνομία.

Στις 25 Ιουλίου στην βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών υπήρχε εγγραφή στην οποία αναφερόταν ότι ο Γκόζμαν καταζητείται σε όλη την ρωσική επικράτεια. Την ίδια ημέρα τον συνέλαβαν στο μετρό της Μόσχας και στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Γκόζμαν κατηγορείται επίσης ότι δεν είχε δηλώσει την δεύτερή του υπηκοότητα, αυτή του Ισραήλ. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να του επιβληθεί ποινή υποχρεωτικής εργασίας έως 400 ωρών ή πρόστιμο ύψους 400.000 ρουβλίων (6.565 ευρώ), είτε πρόστιμο του ύψους των ετήσιων μισθών του. Αργότερα ο ίδιος ο πολιτικός είχε ανακοινώσει ότι για το ίδιο θέμα είχε κατηγορηθεί και η σύζυγός του.

Το 2021 η Κρατική Δούμα (η Κάτω Βουλή της Ρωσίας) ψήφισε νόμο τον οποίο υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απαγορεύει την εξίσωση των κομμουνιστών με τους ναζί. Ο εν λόγω διοικητικός νόμος προβλέπει επιβολή ποινής φυλάκισης έως 15 ημέρες και χρηματικό πρόστιμο έως 2.000 ρούβλια (32,83 ευρώ).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΜΑ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΟ

Comments are closed.