ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ ΤΩΝ “ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ! Επιδημία… καρκίνου για την επόμενη δεκαετία στην Ευρώπη

Κοινοποίηση:
ΧΦ

Βόμβα μεγατόνων πυροδότησε χθες διεθνής επιτροπή ογκολόγων του επιστημονικού περιοδικού «Lancet», προειδοποιώντας πως μέσα στην επόμενη δεκαετία η ευρωπαϊκή ήπειρος θα κινδυνεύσει από μια επιδημία καρκίνου.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή, τα δύο χρόνια της πανδημίας «στοίχισαν» ακριβά στη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς τουλάχιστον 1.000.000 διαγνώσεις δεν έγιναν στην Ευρώπη.

Η έκθεση «European Groundshot» της επιτροπής Lancet Oncology Commission, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο «European Cancer Summit 2022», εκτιμά ότι κατά το πρώτο έτος της πανδημίας οι γιατροί είδαν 1.500.000 λιγότερους ασθενείς με καρκίνο, ενώ ο ένας στους δύο καρκινοπαθείς δεν έκανε εγκαίρως την αναγκαία χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Ακόμη, δεν έγιναν 100.000.000 διαγνωστικές – απεικονιστικές εξετάσεις για καρκίνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο έως 1.000.000 Ευρωπαίοι να έχουν σήμερα μη διαγνωσμένο καρκίνο.

Οι επιστήμονες της νέας επιτροπής του έγκριτου ιατρικού περιοδικού «The Lancet Oncology», με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λόουλερ του πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση, τονίζουν ότι ο Covid-19 ανέδειξε μια σειρά από αδυναμίες στο πεδίο τόσο της θεραπείας όσο και της έρευνας του καρκίνου στην Ευρώπη, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, υπάρχει κίνδυνος να επιφέρουν καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του καρκίνου σχεδόν κατά μία δεκαετία.
«Εκτιμάμε ότι περίπου 1.000.000 διαγνώσεις καρκίνου χάθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κάνουμε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να βρούμε αυτούς τους χαμένους καρκίνους.

Επιπροσθέτως, είδαμε μια ανησυχητική επίπτωση στην αντικαρκινική έρευνα, με εργαστήρια να κλείνουν και κλινικές μελέτες να καθυστερούν ή να ματαιώνονται κατά το πρώτο πανδημικό κύμα» ανέφερε ο δρ Λόουλερ.

Η έκθεση των ειδικών βρήκε ότι την προηγούμενη δεκαετία, 2010-2019, οι συνολικές επενδύσεις στην Ευρώπη για έρευνες στον καρκίνο έφτασαν τα 20 έως 22 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 26 ευρώ ανά κεφαλή, έναντι 80,5 δισ. δολαρίων (76 δισ. ευρώ) ή 234 ανά κεφαλή στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Η επιτροπή προτείνει τουλάχιστον τον διπλασιασμό της αντικαρκινικής έρευνας στην Ευρώπη στα 50 ευρώ ανά κάτοικο έως το 2030, με έμφαση στη βελτίωση της πρόληψης.

«Εκτιμάται ότι το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσε να προληφθεί, αν οι στρατηγικές πρωτοβάθμιας πρόληψης έκαναν καλύτερη χρήση της τρέχουσας κατανόησής μας αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο. Ακόμη, έως το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη είναι πιθανότερο να είχε καλύτερη έκβαση, αν ανιχνευόταν πιο νωρίς» δήλωσε η Αννα Σμουτς της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ερευνα στον Καρκίνο (IARC), με έδρα τη Γαλλία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: