Πώς ιδιώτες κλέβουν την ιστορία μας στη Σαλαμίνα (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΑΝΟΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ, ΠΟΥ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΩΣ…ΙΔΙΩΤΙΚΟ (!) ΚΑΙ «ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ» ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ!

Σαλαμίνα, ένα νησί-αληθινή παρακαταθήκη γνώσεων, μνημείων και πολιτισμού, ένας τόπος που φέρνει μία βαρειά κληρονομιά και παρ΄ όλα αυτά τόπος ιδιαίτερα καταφρονεμένος, παραγκωνισμένος και υποβαθμισμένος ολότελα.

Έλλειψη υποδομών, άναρχη δόμηση, άσχημο οδικό δίκτυο, αλλά το σπουδαιότερο και χείριστο, η πολιτιστική κληρονομιά και το ένδοξο παρελθόν με τον μνημειακό του πλούτο και την αρχαία παράδοση, έχουν τεθεί στο πυρ το εξώτερον…

Δεν είναι μόνο ο τύμβος που βρίσκεται «φυλακισμένος» από ιδιωτικά συμφέροντα (αφοί Διαμαντή, συγγενείς του Αχιλλέα Καραμανλή). Είναι και τόσα άλλα μνημεία, όπως η οχυρή τοποθεσία στις Κολώνες, αναξιοποίητο και δίχως ανάδειξη το μυκηναϊκό ανάκτορο στα Κανάκια και το τελετουργικό/θρησκευτικό κέντρο στο Πυργιακόνι, η αρχαϊκή ακρόπολη και το μεσαιωνικό οικιστικό σύνολο στο Γκίνανι, η νεολιθική ακρόπολη στη θέση «Σκλάβος» και πόσα άλλα ακόμη. Ολόκληρη η πρωτεύουσα της αρχαίας πόλεως των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ευρισκόμενη πάνω από τον όρμο των Αμπελακίων στην πλευρά της Πούντας, εξαπλώνεται μέχρι τα σημερινά Αμπελάκια και έχει να μας αποκαλύψει πολλά, όταν δει το φως από την ανασκαφική σκαπάνη…

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΕΙΧΩΝ!

Ανάμεσα στα μνημεία εκείνα που κινδυνεύουν με αφανισμό, είναι και τα αρχαία τείχη της πόλεως. Τα εξωτερικά τείχη μίας αρχαίας πόλεως, ήταν σημαντικά, γιατί όριζαν την ανεξαρτησία της και αποτελούσαν προϋπόθεση για την ασφάλεια του πληθυσμού της. Συνεπώς αποτελούν σύμβολο για κάθε αρχαία πόλη.

Από τον Ιούλιο του 2023, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ», κατήγγειλε προς την αρμόδια Εφορεία Πειραιώς και Νήσων αλλά και στα διευθυντικά κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτισμού, στο γραφείο Δημάρχου Σαλαμίνος, επίσης, το ζήτημα της παράνομης καταχώσεως τμήματος των αρχαίων τειχών της κλασικής πόλεως της Σαλαμίνος, στο χερσαίο τμήμα που περιβάλλεται από τις οδούς Νηρέως και Ακτής Θεμιστοκλέους, στον όρμο των Αμπελακίων, απέναντι από το σύγχρονο κυματοειδές μνημείο των Σαλαμινομάχων.

Κατόπιν πολλών πιέσεων που ασκήθηκαν από τον συγγραφέα-ερευνητή Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο και την διαδικτυακή σελίδα «Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ», διενεργήθηκε από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία επίσκεψη στον χώρο και όπως επιγραμματικά αναφέρεται σε έγγραφό της «Κατόπιν αυτοψίας που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι πράγματι μικρό τμήμα των αρχαίων τειχών που περιβάλλουν την πόλη των κλασικών χρόνων της Σαλαμίνας, στο σημείο που ευρίσκεται όπισθεν των μανδρών με τα υλικά οικοδομών στον όρμο των Αμπελακίων, επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους, έχει υποστεί τμηματικά παράνομη επιχωμάτωση από ιδιώτες και απόθεση σύγχρονων απορριμάτων και μπάζων στο όμορρο ιδιωτικό οικόπεδο, φερόμενης ιδιοκτησίας, σύμφωνα με προφορικές πληροφορίες, του κ. Γαβριήλ. Η Υπηρεσία μας, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου για την προστασία των αρχαίων τειχών, θα μεριμνήσει και θα ειδοποιήσει εγκαίρως τον φερόμενο ιδιοκτήτη σχετικά με την επιτακτική ανάγκη απομάκρυνσης των σύγχρονων προϊόντων εκσκαφής, και στερεών αποβλήτων, ούτως ώστε να λάβουμε την έγκρισή του για την αποκομιδή…».

Δηλαδή διαπιστώθηκε το βάσιμο των καταγγελιών και γνωστοποιήθηκε στον ανωτέρω συγγραφέα πώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, με την τεχνική συνδρομή του Δήμου Σαλαμίνος σε μέσα, θα προβεί σε άρση των φερτών υλικών. Επισημαίνουμε ότι στο έγγραφο που απέστειλε η Εφορεία Αρχαιοτήτων, στον Ι. Χαραλαμπόπουλο, δηλώνεται ότι ο χώρος όπου εντοπίζεται το πρόβλημα με τα αρχαία τείχη που έχουν υποστεί επιχωμάτωση ότι ανήκει σε ιδιώτη, (φερόμενος ιδιοκτήτης, κατά… προφορικές πληροφορίες…) και ότι πρέπει να ζητήσει και να αποσπάσει τη… συγκατάθεσή του.

Ύστερα από έρευνα που διενήργησε ο συγγραφέας Ι. Χαραλαμπόπουλος όμως, προέκυψε ότι η επίμαχη περιοχή ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και ότι η αρχαιολογική υπηρεσία είχε να κάνει επίβλεψη/έλεγχο και καθαρισμό του χώρου, επί μακρόν, απτή απόδειξη περί αυτού και η κατάσταση του χώρου, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε κάποιους «επιτήδειους» να πραγματοποιήσουν παράνομες επιχωματώσεις!

Επιχωματώσεις που προφανώς απέβλεπαν στην μορφολογική αλλοίωση του χώρου, στην κατάχωση-«εξαφάνιση» των αρχαιοτήτων και στην καταπάτηση της περιοχής, δια της μεθόδου, προφανώς, της χρησικτησίας! Εγείρει υπόνοιες το γεγονός ότι η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία δεν… γνώριζε την κυριότητα του χώρου και ότι παρουσιάζει στο έγγραφό της που φέρει την υπογραφή της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων… «φερόμενο ιδιοκτήτη, κατά…προφορικές πληροφορίες»!!! Να εικάσουμε ότι κάποιοι επιχείρησαν να μας… αποπροσανατολίσουν και με πρόσχημα ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός και απαιτείται…συγκατάθεση ιδιοκτήτη να…ροκανίσουν τον χρόνο μέχρι να κουραστούμε και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια;

Ήδη έχουν παρέλθει 5 μήνες από τότε που υποβλήθηκε η σχετική καταγγελία και κατόπιν πολλών οχλήσεων αλλά και τηλεφωνικών επικοινωνιών με αρχαιολόγους και την ίδια την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, τελικά έγινε μερικός καθαρισμός του χώρου, αφήνοντας όμως ανέγγιχτες τις όποιες κατασκευές έχουν αυθαίρετα επεκταθεί στον χώρο επί ζημία των αρχαιοτήτων αλλά και δίχως να αρθούν οι παράνομες επιχωματώσεις που έχουν υποστεί τα αρχαία τείχη! Κι αυτό, παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος 4858/2021, ο οποίος στο άρθρο 3, παρ. 1 αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι: «1. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας συνίσταται κυρίως: …στη διατήρηση και στην αποτροπή της καταστροφής, της αλλοίωσης και γενικά κάθε άμεσης ή έμμεσης βλάβης της… στη συντήρηση και την κατά περίπτωση αναγκαία αποκατάστασή της, ε) στη διευκόλυνση της πρόσβασης και της επικοινωνίας του κοινού με αυτήν, στ) στην ανάδειξη και την ένταξή της στη σύγχρονη κοινωνική ζωή και ζ) στην παιδεία, την αισθητική αγωγή και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά…». Ένα μεγάλο κομμάτι των αρχαίων τειχών, παραμένει σε καθεστώς… σκουπιδότοπου και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο σημείο αυτό, μόνο τιμή δεν περιποιεί για το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και για τον Δήμο Σαλαμίνος…

Παράλληλα, αρχαιολογικοί κύκλοι μας ενημέρωσαν πως για να αναδειχθούν τα τείχη, να καθαριστούν, να φωτιστούν κλπ ώστε να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος, θα πρέπει να κινήσει ο Δήμος σχετικές διαδικασίες ώστε να εγκριθεί πρόγραμμα από την Περιφέρεια εξασφαλίζοντας από το Υπουργείο Εσωτερικών και κοινοτικά κονδύλια τους ανάλογους πόρους. Μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από καμία δημοτική αρχή, για κανέναν αρχαιολογικό χώρο του νησιού….

Την ίδια ώρα, το Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνος, κατόπιν καταγγελιών του Ι. Χαραλαμπόπουλου για το θέμα, διενεργεί προανάκριση για τις παράνομες επιχωματώσεις και θα συγκροτήσει φάκελλο ο οποίος θα διαβιβασθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Κατόπιν τηλεφωνήματος που δέχθηκε ο συγγραφέας Ι. Χαραλαμπόπουλος το απόγευμα της Παρασκευής 1/12/2023 από υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, του ελέχθη ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα συνεργεία να συνεχίσουν το έργο αυτό, να σταματήσει να βγάζει φωτογραφίες από τον χώρο και να τις αναρτά και εν τέλει να σταματήσει να… ασχολείται με το θέμα!!! Κι αυτό, μόλις αποκαλύφθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου! Τα συμπεράσματα δικά σας…

4

358096779_161546333622219_1061120808095668282_n (1) 2

 

358096779_161546333622219_1061120808095668282_n (1)

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΞΕΦΤΙΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ…….

Comments are closed.