Πώς θα κάνεις μόνος σου σέρβις στο ποδήλατό σου

Κοινοποίηση:
tromaktiko36360

Αν ήδη κυκλοφορείς με ποδήλατο στην πόλη, προσπερνάς την επόμενη παράγραφο και πηγαίνεις κατευθείαν για σέρβις. Αν δεν έχεις ποδήλατο, συνέχισε να διαβάζεις:

> Ένα καλό, ανδρικό ποδήλατο πόλης, με 28άρες ρόδες και επτά ταχύτητες, κοστίζει γύρω στα 400€ – προσθέτεις οπωσδήποτε και άλλα 150€ για ένα επίσης καλό κράνος. Αναλογιζόμενος τα 200€ που ξοδεύεις μέσο όρο κάθε μήνα για βενζίνη για τις απλές, καθημερινές διαδρομές σου στην πόλη με το αυτοκίνητο, το ποδήλατο θα σου κάνει απόσβεση μέσα σε δυο μόλις μήνες. Τους υπόλοιπους δέκα μήνες της χρονιάς έχεις εξοικονομήσει περίπου 2 χιλιάρικα – να ένα ακόμη κόλπο για να αντισταθμίσεις τις μειώσεις στο μισθό σου.

> Ακόμη καλύτερα αποτελέσματα θα δεις στη φυσική σου κατάσταση: το ποδήλατο είναι θεραπευτικό για το σώμα και το μυαλό, μειώνοντας το στρες βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή σου λειτουργία και τονώνοντας ολόκληρο το μυϊκό σύστημα.

> Το ποδήλατο πόλης παρέχει, επίσης, μεγάλη ευκολία. Δεν κολλάς στην κίνηση, δεν αγχώνεσαι με το παρκάρισμα και κερδίζεις πολύ χαμένο χρόνο από τη ζωή σου. Επιπλέον, δεν έχει τέλη κυκλοφορίας, ούτε ασφάλιστρα. Ακόμη και το σέρβις του, το κάνεις μόνος και εντελώς ανέξοδα.

Το απαραίτητο καθημερινό σέρβις
Για να μπορείς να απολαμβάνεις την ευκολία, την οικονομία και τη χαρά που σου δίνει η καθημερινή ποδηλατάδα από το σπίτι στη δουλειά ή όπου αλλού σε βγάλουν οι καθημερινές δουλειές, πρέπει να νιώθεις 100% ασφαλής πάνω στις ρόδες του. Δες εδώ, τα έξι βασικά σημεία που πρέπει να ελέγχεις κάθε πρωί πριν ανέβεις στη σέλα.

1. Αέρας
Βεβαιώσου ότι τα ελαστικά σου είναι επαρκώς φουσκωμένα – τα περισσότερα ελαστικά ποδηλάτων, αναγράφουν τις ασφαλείς τιμές πίεσης αέρα στις πλευρές τους. Ένα ποδήλατο που μένει αρκετές μέρες ακινητοποιημένο στο γκαράζ ή το μπαλκόνι, μπορεί να έχει χάσει αέρα στα ελαστικά του ή να έχουν υποστεί αλλοιώσεις τα πέλματά τους.
2. Λίπανση
Διατηρώντας καθαρά και λαδωμένα την αλυσίδα και τα γρανάζια των ταχυτήτων και του πεντάλ, διασφαλίζεις ότι θα κινείσαι γρηγορότερα και πιο ξεκούραστα ακόμη και σε ανηφορικούς δρόμους.

3. Φρένα
Η καλή κατάσταση των φρένων ενός ποδηλάτου θα σε καθιστά απολύτως ασφαλή την ώρα που κινείσαι ανάμεσα σε αυτοκίνητα ή πεζούς. Ένα φθαρμένο τακάκι είναι κακός οιωνός. Ομοίως, μια φθαρμένη ντίζα φρένου. Έλεγχε επίσης τακτικά τα τακάκια και τα στεφάνια των τροχών. Πρέπει να είναι καθαρά από νερά, λάσπες ή λάδια.

4. Ταχύτητες
Πριν βγεις σε ένα μεγάλο δρόμο, κάνε ένα κύκλο γύρω από το σπίτι εκτελώντας αργές και σταθερές πεταλιές, για να σιγουρευτείς πως όλες οι ταχύτητες κλειδώνουν καλά.

5. Σύστημα διεύθυνσης
Ψάξε το τιμόνι και το πλαίσιο του ποδηλάτου για τυχόν χτυπήματα.
Βεβαιώσου ότι η σέλα και ο λαιμός του τιμονιού είναι παράλληλα με τον άξονα του ποδηλάτου και σφιγμένα αρκετά καλά. Κράτησε πατημένο το μπροστινό φρένο και κινήσου εμπρός-πίσω. Αν ο τροχός ταλαντεύεται πλαγίως έστω και ελαφρά χρειάζεσαι επειγόντως ακτινολόγηση.

6. Φώτα
Σύμφωνα με το νόμο απαιτείται ένα φως πορείας εμπρός και ένα μικρότερο στο πίσω μέρος του ποδηλάτου σου. Σιγουρέψου ότι διαθέτεις ένα εφεδρικό σετ φρέσκων μπαταριών και διπλοτσέκαρε αν λειτουργούν καλά τα φώτα σου πριν ξεκινήσεις για μια απογευματινή βόλτα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: